Pripravte záhradu na jar

Zelený domov – Pestujeme rastliny Jar je už za rohom, a tak pomaly nastáva ten najlepší čas pripraviť záhradu na prvé jarné slnečné lúče. Dôkladne si naplánujte, čo všetko je nutné na záhrade pred nadchádzajúcou sezónou urobiť, aby ste na nič dôležité nezabudli. Zamerajte sa predovšetkým na trávnik, ovocné stromy, živé ploty a záhony. Ak si potrebujete doplniť svoju výbavu nástrojov o nové kúsky, ktoré by im uľahčili prácu, všetko potrebné na jednom mieste nájdete v predajniach Hornbach. Začnite s prípravou záhrady na blížiace sa teplé ročné obdobie, aby ste si ju potom mohli vychutnávať plnými dúškami. Test pôdy Do práce priamo na záhrade alebo na záhone sa pusťte až vtedy, keď je pôda dostatočne suchá. Ináč by mohlo dôjsť k nechcenému utlačeniu pôdy chôdzou. To, či je pripravená, môžete vyskúšať jednoduchým testom: naberte hrsť zeminy a vytvorte guľôčku. Následne pustite guľôčku na zem. Ak sa roztriešti, pôda je pravdepodobne dostatočne suchá na prácu. Ak by ostala vcelku, s prácou na záhrade zatiaľ počkajte. Zatiaľ sa môžete sústrediť na jarné upratovanie pivnice či dielne. Vyhláste vojnu burine Trávnik by sa mal po zime dostatočne prevzdušniť. Je to dôležité pre zaistenie lepšej distribúcie živín aj vlahy ku koreňom. Ak chcete mať hustý sýto zelený trávnik, je potrebné zároveň odstrániť mach, burinu a odumreté rastliny. Burina sa na trávnikoch a v záhradách objavuje tým rýchlejšie, čím rýchlejšie rastie teplota. Preto ju riešte čo najskôr. Využiť na to môžete veľa prípravkov, ktoré vám pomôžu nechceného „obyvateľa“ záhrady zahubiť. Na začiatku jari potrebuje tráva aj väčšie množstvo živín. Tie efektívne zaistíte prihnojením trávnika. Nezabúdajte ani na stromy, kríky a trvalky. Kríky a trvalky zastrihnite, ovocné stromy potom prerežte ešte skôr, ako vypučia. Pomocníci pri práci na záhrade Ruku na srdce, ako ste sa postarali o vaše záhradné náradie predtým, ako ste ho pred zimou upratali do skrine? Teraz je ideálny čas ho skontrolovať. Ak zistíte, že je náradie v neporiadku, máte dostatok času na jeho opravu alebo na zaobstaranie nového. Svoju záhradu zo zimného spánku iste ľahko prebudíte s novými záhradnými košmi, pružinovými hrabľami na popadané lístie, lopatou, bodcom na burinu, dvojitou motykou alebo špeciálnymi záhradníckymi rukavicami. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Jarné tipy pre krásnu zeleninovú záhradu

Každý kto má vlastnú záhradu vie, že sa jej musí venovať. Prinášame vám pár tipov, ktoré vám ušetria čas aj námahu a vaša záhrada bude rovnako krásna.

prejsť na článok

Tipy, ako pripraviť záhradu na jar

Jar sa nezadržateľne blíži a iste už mnohí z vás, záhradkárov, premýšľajú ako na ňu pripraviť svoju záhradu. Kým vypukne záhradkárska sezóna neminie vás úprava trávnikov, stromov, kríkov, ale ani hnojenie záhonov a príprava potrebného náradia. Tak ako zač

prejsť na článok

Čo na jeseň v záhrade nerobiť

Keďže sa na jeseň snažíme záhradu pred zimou čo najlepšie upratať, častokrát spravíme mnohé chyby, ktorými rastliny a záhradu viac poškodíme, ako jej pomôžeme. Akých chýb sa dopúšťame najčastejšie?

prejsť na článok

Pár trikov na úspornú záhradu

Ľudia chcú mať pri svojom dome krásnu záhradku. V uponáhľanej dobe však nemáme na to čas, chuť ani peniaze. Na peknú záhradu však stačí poznať pár trikov a vaše výdavky aj práca sa znížia.

prejsť na článok

Ploty pre záhradu

Pri výbere Vášho vhodného plota pre záhradu musíte premýšľať nad faktormi ako estetika a účel, súkromie a bezpečnosť, údržba plotu. Poznáme veľa druhov plotov, ktoré môžeme rozdeliť napríklad podľa: Druhy plotov Živý plot – zabezpečuje živú aprírodnú este

prejsť na článok