Prípitok bez prešľapov

Harmónia – Stolovanie a etiketa Silvestrovská oslava i obdobie fašiangových zábav a plesov dáva príležitosť na spoločenské posedenia, pri ktorých nechýba chutné jedlo a kvalitné víno alebo šampanské. Podobné situácie provokujú aj k opakovaným prípitkom, ktoré sú akousi formou spoločenskej komunikácie a zbližovania ľudí sediacich za jedným stolom. Aj oslava narodenín alebo promócie je výbornou príležitosťou na prípitok. Predniesť by ho mal starší člen rodiny, hostiteľ alebo čestný hosť, ktorý ako prvý pozdvihne pohár a ostatní ho majú nasledovať. Prípitok sa má začať hovoriť, až keď je alkohol naliaty v pohároch alebo ho čašník prinesie, a predniesť by ho mal človek po stojačky, aby ho všetci dobre videli. Priamy kontakt pohárov čiže štrngnutie sa robí len s najbližšími prísediacimi, nie je vhodné behať okolo celého stola a stíhať všetkých svadobčanov. Štrngať by sme si mali len s pohármi, ktoré majú stopky, pretože súčasťou tohto aktu je aj zvuk štrngnutia. Pohár s alkoholom treba preto držať za stopku. Najčastejšie sa na prípitok používa šampanské, ktoré sa podáva vo vysokých štíhlych pohároch alebo v guľatých plochých miskách na stopke. Vhodné je však aj cinzano a vermúty, ktoré sa zvyknú piť zo širších pohárov na stopke. K aperitívovým druhom alkoholu však patria aj destiláty ako vodka, borovička, gin alebo becherovka, všetky sa podávajú asi 10 minút pred servírovaním jedla. Aj po konzumácii pokrmov sa zvykne vypiť pohárik pálenky alebo horkého likéru na lepšie strávenie, to sa však už nenazýva aperitív, ale digestív. Ak sme pozvaní na recepciu, môže nás pri uvítaní prekvapiť čašník s táckou plnou pohárov so šampanským. Slušnosť vraví tento wellcome drink neodmietať, ale vypiť ho nemusíme. Pohár stačí nenápadne odložiť na niektorý zo stolíkov alebo na podnos inému čašníkovi, ktorý okolo nás prejde. Niekoľko alkoholických rád pre návštevníkov fašiangových zábav Pred odchodom na zábavu si vypime pohár vody s rozpustenou šumivou multivitamínovou tabletkou, aby nám nechýbali vitamíny. V priebehu večera si doprajme niekoľko menších chodov. Ak konzumujeme jedlo, alkohol nemá také výrazné účinky ako pri prázdnom žalúdku. Účinok alkoholu spomaľujú najmä tučnejšie pokrmy. V žiadnom prípade nemiešajme druhy alkoholu. Buď sa rozhodneme pre vermút ako aperitív a pokračujeme vínom alebo sme celý večer verní tvrdému alkoholu. Poldecáky však radšej zapíjajme pohárom minerálnej vody. Na okraj: Náročné to majú hostia na návšteve v ruskej rodine, kde sa veľa je, ale i pije a často dokonca „na ex“. Keď niekto podobnú výzvu nerešpektuje, považuje sa za veľmi nezdvorilého a domáci sa môžu dokonca uraziť. Ak nie sme lámačmi rekordov v konzumácii alkoholických nápojov, radšej by sme si súkromnú návštevu v takomto prostredí mali rozmyslieť. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

MANAŽÉRSKE A FINANČNÉ ÚČTOVNÍCTVO

Našim cieľom je umožniť klientom naplno sa venovať a rozvíjať ich biznis, pričom starosti s optimalizáciou nákladov môžu pokojne prenechať na našich profesionálov. Pokročilými metódami vykonávame dozor nad efektívnym riadením spoločnosti, pričom spracúvam

prejsť na článok

Pivné špeciály na vianočný stôl

S blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s

prejsť na článok

Ako na svadobné líčenie: Postup krok za krokom

Svadba je pre mnohé ženy veľkým dňom, ktorý zažijú len raz za život. Z tohto dôvodu sa snažia, aby bolo všetko úplne dokonalé. Skôr ako si vyskúšate svadobný účes, nezabudnite na jemné svadobné líčenie, ktoré prežije emotívne áno aj následnú oslavu. Všetk

prejsť na článok

Všetky svadobné zvyky a tradície zaužívané v našich končinách pekne pokope

Svadobné tradície a zvyky robia z významného dňa dvoch ľudí uzatvárajúcich zväzok slávnostný, nezabudnuteľný moment. Niektorí sa držia dávnych tradícií, iným sa zapáčia zvyky inej krajiny či moderné zvyklosti. A práve to je na tom to najkrajšie každý si

prejsť na článok

Vyšlo 4. číslo 5. ročníka časopisu Fraktál

■ U P Ú T A V K A ■ O B S A H ■ B I B L I O G R A F I A ■ E D I T O R I Á L | Stanislava Chrobáková Repar | Ú C T A K Ž I V O T U Svoj úvodník začínam písať v čase, keď je príroda štedrá na farby. Obklopujú nás všade a potešia oko svojimi harmóniami a

prejsť na článok