Syrárstvo a všeobecne výroba mliečnych výrobkov zaznamenala na Slovensku viaceré vzostupy a pády. Fenoménom slovenského potravinárstva je samozrejme bryndza. Jej lokalizáciu na Slovensku zapríčinilo niekoľko súbežne pôsobiacich faktorov, akými sú valaská kolonizácia, horský a podhorský charakter veľkej časti slovenského územia, rozšírený chov nenáročných hospodárskych zvierat – oviec, laznícka urbanizácia a roľnícky charakter života veľkej časti obyvateľstva.Je nepochybné, že prvú bryndzu – čiže špecifický syr, ako aj iné kvalitatívne odlišné druhy syrov vyrábali bežní ľudia pre vlastnú potrebu už skôr, ako sa oficiálne datuje. S rozvojom všeobecného obchodu a hospodárstva sa však dostávala aj výroba a následná distribúcia týchto komodít na vyššiu kvalitatívnu a kvantitatívnu úroveň.V súvislosti s týmto procesom zohrali kľúčovú úlohu obchodnícke rodiny z podjavorinského kraja zo Starej Turej. Špeciálne miesto v histórii bryndziarstva a syrárstva má rodina Vagačovcov, a to vďaka Jánovi Vagačovi (1759 – 1835). Práve on sa udáva v historiografii a v spomienkach ako vynálezca predchodcu dnešnej bryndze. Vagačovcov v obchode a vo výrobe s bryndzou čoskoro nasledovali ďalšie staroturianske rody – napr. Molecovci.Slovensko ako geograficky rozmanitá krajina sa stala vhodným domovom pre tento potravinársky produkt, špeciálne regióny Podpoľanie, Horehronie, Liptov a Spiš. Práve región Podpoľanie a jeho okolie sa stali jadrom slovenského bryndziarstva a syrárstva.Predchodcom bryndze ako ju poznáme dnes bol lisovaný solený zrejúci syr z ovčieho mlieka. Práve ten bol inšpiráciou pre jedného zo zakladateľov remeselnej ručnej výroby zrejúcich syrov na Kozom vŕšku na Liptove. Zhodou náhod aj on vyrastal na tej istej Hurbanovej ulici v Starej Turej niekoľko metrov od pôvodnej prvej zaznamenanej syrovej manufaktúry rodiny Vagačovcov na Slovensku. Výroba poctivých ručne robených zrejúcich syrov podľa tradičnej receptúry na Kozom vŕšku prešla od svojho začiatku významným vývojom a dnes produkujú v Ivachnovej syry svetovej kvality. Dôkazom je aj niekoľko medzinárodných ocenení vrátane zlatej medaily zo svetovej výstavy syrov vo Veľkej Británii za zrejúci kozí syr. S hrdosťou môžeme povedať, že na Slovensku vyrábame bezpochyby mliečne produkty svetovej kvality, ktoré môžu kedykoľvek kvalitou konkurovať importovaným mliečnym výrobkom. Spoločnosť Kaufland je významným partnerom slovenských producentov a rovnako to platí aj pre spoluprácu s Kozím vŕškom. Podpora regionálnych výrobcov, tradícia, kvalita a použitie lokálnych surovín sú kľúčové parametre, ktoré spoločnosť Kaufland presadzuje, aby priniesla to najlepšie zo Slovenska pre svojich zákazníkov. Aj z tohto dôvodu je portfólio produktov Kozí vŕšok dostupné v celej sieti predajní Kaufland. Tradičná výroba zrejúcich syrov je najdôležitejším artiklom v portfóliu Kozieho vŕška. Avšak rovnako kvalitné a žiadané sú jogurty vyrábané klasickou metódou bez pridania umelých farbív tak, ako ich robili naše staré mamy. Aj na Kozom vŕšku si uvedomujeme, že inovácie sú kľúčové pre úspešnú budúcnosť firmy. Preto sa sústreďujeme na rozvoj nových moderných produktov, pričom využívajú jedinečné lokálne suroviny, ktoré upravujú najmodernejším a zároveň šetrným spôsobom. Novinkou v portfóliu je rada výrobkov pod značkou Colostrino obsahujúca lyofilizované kozie kolostrum v bio kvalite. Lyofilizácia je termín na označenie procesu odparenia (odstránenia) vody zo zamrznutých (zmrazených) produktov.Mnohí odborníci na výživu, zdravie a imunitu považujú práve kolostrum za tekutinu 3. tisícročia biologické zlato, ktoré chráni ľudský organizmus pred infekciami, podporuje budovanie imunitného systému a poskytuje dôležité živiny pre zdravý rast a vývoj.Produkty Colostrino sa nám podarilo presadiť aj na čínskom trhu a v súčasnosti zvažujeme ďalšie možnosti rozvoja na tomto trhu v spolupráci so zahraničnými partnermi. The post Príbeh najlepšieho slovenského syra first appeared on kozí vŕšok.The post Príbeh najlepšieho slovenského syra appeared first on kozí vŕšok.
Blue Mauritius Gold Rum príbeh: V srdci Indického oceánu leží ostrov Maurícius, klenot s bohatou históriou a prírodnou krásou. Medzi
prejsť na článokPr sady: 250g l stkov cesto Počet porci : 30ks 150g tvrd syr Eidam Čas pr pravy: 10 min 50 g hľuzovky čiernej s olivami Čas pečenia: 15 min 1 vajce na potretie Postup: L stkov cesto rozvaľk me na pom čenej doske na veľk pl t a po rke na cesto poukla
To nevymyslíš, to je život. Mám veľmi rád fotografie, ktoré nepotrebujú komentár a hovoria svoj príbeh samé. Príbeh tejto fotky nech si dokončí každý sám Dobré svetlo prajem a veľa inšpirácie, tá je všade okolo násFotenie nás baví ?Použitá technika:Sony A
prejsť na článokHľadanie správnej osoby na konkrétnu pracovnú pozíciu je kľúčovou súčasťou úspechu každej organizácie. Dobrí zamestnanci predsa prispievajú k efektívnosti, produktivite a pozitívnej firemnej kultúre. Ako si ale zo širokej ponuky trhu práce vybrať toho spr
prejsť na článokAko umelecký vedúci stál od polovice 60. až do začiatku 90. rokov na čele folklórneho súboru Magura. Článok Odišla významná osobnosť slovenského folklorizmu Ing. Karol Purtz zverejnilo Národné osvetové centrum - Kultúrno-osvetové zariadenie s celoslovensk
prejsť na článok