Pravda o závislosti na cukre

Rate this post Cukrový detox Trendová diéta, ktorá sa zaoberá obsahom sacharidov v potravinách sľubuje ukončenie túžby po sladkostiach a pomôže vám schudnúť. Ale funguje to? Tu je pravda o chuti na cukor a o tom, ako skrotiť vašu chuť na sladké. Naozaj môžete byť závislý na cukre? Niekto musí mať sladké každý deň. Niekto jedáva sladké viackrát v priebehu dňa a niekto potrebuje sladké po hlavnom jedle. Prepadne nás chuť na čokoládu či keksík alebo tyčinku. Povieme si len kúsok, len jednu kocku a nakoniec nevieme odolať a z jednej kocky, je celá tabuľka čokolády. Pre niekoho doslova ako droga. Váš mozog a cukor Cukor poháňa každú bunku v mozgu. Váš mozog tiež vidí cukor ako odmenu, vďaka ktorej stále chcete viac. Ak často jete veľa cukru, posilňujete túto odmenu, čo môže sťažiť prelomenie návyku. Rýchle zvýšenie cukru Ak si doprajete niečo sladké, cukor v ňom nazývaný jednoduchý sacharid sa v krvi rýchlo premení na glukózu. Vaša hladina cukru v krvi rýchlo stúpne. Jednoduché sacharidy sa nachádzajú aj v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch. Majú však vlákninu a bielkoviny, ktoré spomaľujú tento proces. Sirup, malinovky, sladkosti a bežný cukor túto schopnosť nemajú. Pokles hladiny cukru Vaše telo potrebuje glukózu na presun energie z krvi do buniek. Na tento účel vytvára pankreas hormón inzulín. V dôsledku toho môže dôjsť k náhlemu poklesu hladiny cukru v krvi. Táto rýchla zmena hladiny cukru v krvi spôsobuje, že sa cítite hladný a potrebujete viac sladkostí, aby ste znovu dostali cukor na vyššiu hladinu. Škrob sa môže rovnať cukru Síce sa sladkému vyhýbate, ale. Biele pečivo, biela múka, cestoviny, obložené bagety, pizza, hranolky sú škrobové potraviny, ktoré obsahujú komplexné sacharidy, ktoré telo rozkladá na jednoduché cukry. Preto majú rovnaký efekt prudkého zvýšenia hladiny cukru a náhleho poklesu ako sladkosti. Fungujú diéty bez cukru? Ak obmedzíte príjem sacharidov na úplné nutné životné minimum, naozaj schudnete. Nielen vďaka zníženému kalorickému príjmu, ale aj vďaka tomu, že dostanete výkyvy hladiny cukru pod kontrolu. Nebudete tak pociťovať hlad, ani tak často a zbavíte sa chuti na sladkosti a nezdravé jedlá. Vyberte si sladkosti vhodné pre vás Nemusíte sa vzdať sladkostí a sladkej chuti úplne. Je kopa možností, alternatív a receptov na zdravé sladkosti. Koláče, sušienky, dezerty, bezkalorické čokoládové topingy. Všetko je to len o tom, z akých surovín sladkosť pripravíte. Pomôžu proteíny Jesť bielkoviny je jednoduchý spôsob, ako potlačiť chuť do jedla. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín trávia pomalšie, takže sa budete cítiť dlhšie sýty po celý deň. Proteín nespôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi tak, ako to robia rafinované sacharidy a cukry. Vyberte bielkoviny, ako je chudé kurča, nízkotučný jogurt, tvaroh, vajcia, orechy alebo fazuľa. Doplňte vlákninu Vláknina pomáha bojovať proti potrebe cukru mnohými spôsobmi. Udržiava v nás pocit plnosti. Pretože nezvyšujú tak hladinu cukru v krvi, potom už nehrozí hlad. Vyberte si ovocie, zeleninu a celé zrná. Ideálny príklad zdravej sladkosti je jablko pokrájané na plátky, potreté arašidovým maslom alebo odtučnený jemný tvaroh so škoricou a banánom. Stévia ako náhrada Stévia je rastlina, ktorá je po spracovaní výbornou náhradou cukru. Môžete ju pridať do čohokoľvek, čo treba osladiť. Dostupná je v tekutej, tabletovej aj práškovej forme. Má vyššiu sladivosť, preto postačí pridať malé množstvo a najlepší benefit je, že neobsahuje žiadne kalórie. Obmedzte tiež „zdravé“ cukry Med, hnedý cukor a trstinová šťava môžu znieť zdravo. Ale cukor je cukor. Či už pochádza z včiel alebo cukrovej trstiny, môže to spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi. Med a nerafinované cukry sú v živinách mierne vyššie, ale ich kalórie sa stále počítajú. Skrytý cukor Cukor sa môže schovávať v potravinách, kde to najmenej čakáte. Aj keď sa nezdajú sladké, kečup, grilovaná omáčka a cestovinová omáčka môžu obsahovať veľa cukru. Môžu sa teda používať šalátové dresingy s nízkym obsahom tuku, chlieb, pečené fazule a niektoré ochutené kávy. Zvyknite si čítať štítky. Pred nárazom do nákupného košíka odfiltrujte potraviny s vysokým obsahom cukru. Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-sugar-addiction Ilustrácia: pixabay.com The post Pravda o závislosti na cukre appeared first on GURU ZDRAVIA.

prejsť na článok

Šokujúca pravda o agávovom sirupe, ovocných šťavách a brezovom cukre

Niektoré zdanlivo "zdravé" potraviny a nápoje majú vysoký obsah nebezpečnej koncentrovanej fruktózy. Medzi ne patrí aj "BIO" agávový sirup, obľúbené ovocné šťavy alebo "zdravý" brezový či kokosový cukor.

prejsť na článok

Napísali o nás - rozhovor na pravda.sk

Teším sa, že som sa mohla so svojimi skúsenosťami podeliť aj na webe pravda.sk. uzitocna.pravda.sk/seniori/clanok/517169-ako-sa-seniori-liecia-macacou-masazou/

prejsť na článok

Pravda o Omega-3

Pravda o Omega-3 O omega-3 mastných kyselinách si už určite počul. Čo sú vlastne omega-3, aké sú ich účinky, čo ukazujú výskumy, mal by si si ich začať všímať vo svojej výžive? Roky skúseností, množstvo článkov, videí, vedeckých štúdií sa ti pokúsim čo na

prejsť na článok

Šokujúca pravda o rybách a ortuti

Jedzte viac rýb a budete dlhšie žiť, vraví klasická rada výživových expertov. Jedzte viac rýb a možno zomriete skôr, varujú iní... Kde je pravda?

prejsť na článok

Pravda/Lož: Biorezonancia

Biorezonancia (odborne nazývaná elektrodermálny skríning, EDS) je diagnostická metóda, ktorá má detekovať energetické nerovnováhy pozdĺž meridiánov (línie toku energie využívané najmä v tradičnej čínskej medicíne) pomocou merania elektrického odporu pokož

prejsť na článok