Obráťte sa na citrón

Domácnosť – Čo so škvrnami Citrón nie je dobrý len do čaju v chrípkovom období, ale pokojne sa môžeme na tento citrusový plod spoľahnúť aj pri odstraňovaní neželaných stôp na oblečení či zariadení domácnosti. Trápia nás početné škvrny najmä na bielych tričkách našich malých nezbedníkov? Skúsme si zmiešať vytlačenú šťavu z citróna so soľou, zmesou potrieť znečistené miesta a asi hodinu pred praním nechať pôsobiť. Toto prirodzené bielidlo si s nečistotou poradí. Citrón zachráni aj obrus, na ktorý sa vyliala napríklad rajčiaková omáčka na špagety. Po odstránení väčších nečistôt zafarbenú plochu potrieme citrónom, prípadne vytlačíme na ňu šťavu, pridáme trochu soli a opláchneme pod tečúcou vodou. Škvrny po malinách a čerešniach patria k tragickým, najmä ak ide o obľúbený kus nášho šatníka. Situáciu zachráni opäť citrónová šťava a dôkladné prepratie v ruke. Problém však treba riešiť čo najskôr, aby sa farba ovocia do textílie príliš nezažrala. Aj zaschnuté škvrny na kuchynskej linke alebo na sporáku pomôže odstrániť citrónová šťava nakvapkaná na bavlnenej handričke. A postačí aj rozkrojená polovica citrónu, ktorou plochy pretrieme. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Citrón ako liek aj prevencia

Všetci vieme, že citrón do čaju pomáha pri nachladnutí. Tým však jeho liečivé vlastnosti zďaleka nekončia, dokáže toho omnoho viac.

prejsť na článok

Ako využiť citróny od dužiny po kôru

Citrón sa dá využiť na omnoho viac vecí a činností, ako by ste si mohli myslieť. Od dužiny až k šupke je možné využiť každú časť citróna. Okrem prípravy džúsu a pridania do čaju vám citrón pomôže aj pri domácich prácach, či ak sa chcete zbaviť hmyzu a chr

prejsť na článok

Všestranne využiteľný citrón

Každý rok vedci zistia nové zaujímavosti okolo citrónu. Viete na čo všetko už prišli? Čo všetko citrónom liečia?

prejsť na článok

Tipy a triky do domácnosti alebo potraviny inak

Viete, čo majú spoločné citrón, banán, cibuľa, soľ a čaj? Všetky vieme využiť aj inak, ako len na jedenie, či dochucovanie.

prejsť na článok

Mali ste dnes pomaranč, citrón alebo grep?

Citrusy chutia, dodávajú nám vitamíny a dokonca liečia. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú užitočné ako prevencia pred celým radom závažných ochorení vrátane rakoviny. Pomáhajú ale aj pri bežnom prechladnutí a problémoch s trávením…

prejsť na článok