Varenie – Potraviny Petržlen vkladáme najčastejšie pre dokonalú chuť do mäsového vývaru, ale má aj širšie využitie a je dokonca veľmi zdravý, hoci napríklad Taliani týmto druhom zeleniny dnes úplne opovrhujú s výnimkou petržlenovej vňate ako koreniny s výnimočnou arómou. Pôvod Petržlen pochádza zo Stredomoria a starí Rimania si ho cenili ako pre jeho liečivé i posilňujúce účinky. Podávali ho napríklad pred bojom gladiátorom, pretože verili, že znásobí veľkosť ich svalov i odvahu. Je to už dávno, čo sa táto vcelku odolná potravina nenáročná na pestovanie udomácnila aj u nás a stala sa prirodzenou súčasťou štýlu varenia v slovenskej kuchyni. Najväčšími pestovateľmi v súčasnosti sú Francúzsko a Holandsko. Prínos pre zdravie Surový petržlen patrí medzi nutrične bohaté potraviny. Má diuretické účinky čiže pomáha zbavovať organizmus prebytočných tekutín, preto sa používa pri liečení dny a nedostatočnej činnosti pečene. Vysoký obsah železa a kyseliny listovej ho predurčuje na odstraňovanie problémov chudokrvnosti. Už 250 g petržlenu a petržlenovej vňate denne zlepší situáciu tvorby červených krviniek v organizme. Je zároveň výborným zdrojom vápnika, takže by ho mal konzumovať ten, kto neobľubuje mlieko a mliečne výrobky. Prítomnosť antioxidačného vitamínu C dáva petržlenu ešte ďalší rozmer - znižuje totiž riziko vzniku rakoviny, chorôb srdca, mŕtvice a sivého zákalu. Skladovanie Existujú dva druhy petržlenu – záhradný a kučeravý, oba obsahujú minerály i vitamíny, len prvý z nich s plochými listami má chuť i arómu výraznejšie. Petržlen skladujeme rovnako ako ostatné druhy koreňovej zeleniny v chladničke, ak máme záhradku, po sezóne vydržia korene petržlenu v chladnej pivnici mesiace. Petržlenovú vňať uložme zabalenú do chladničky alebo si ju pri väčšom množstve môžeme po častiach zamraziť. Využitie v kuchyni Používa sa do zeleninových polievok, na ochutenie omáčok k mäsu i hubových pokrmov, ale aj v studenej kuchyni. Je vhodný do šalátov a petržlenová vňať býva súčasťou obložených chlebíčkov a mís so syrmi a údeninami. Vňať posekáme až tesne pred podávaním, aby si zachovala svoju chuť a arómu. Možno neviete, že... ...viazanička petržlenovej vňate obsahuje toľko vitamínu C ako pol kilogramu pomarančov. ...petržlen je síce bohatým zdrojom kyseliny listovej, látky dôležitej pre tehotnú ženu, zároveň by však budúca mamička nemala denne skonzumovať viac ako 15 g petržlenu, pretože by mohol vyvolať nežiaduce sťahy maternice. Dojčiacim ženám môže zvýšená konzumácia petržlenu znížiť tvorbu mlieka. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Aj taká zdanlivo “obyčajná” zelenina ako je petržlen je v skutočnosti liečivý zázrak prírody. A nad našim zdravím má mimoriadne veľkú moc.
prejsť na článokHUSTÁ KRV: Nenápadný zabijak, ktorý si vyžaduje pozornosť Krv je životodarná tekutina, ktorá cirkuluje naším telom, zabezpečuje dodávanie kyslíka a živín do tkanív a zároveň odvádza odpadové látky. Avšak, niekedy sa v tele môže vyskytnúť problém, ktorý sa
prejsť na článokHrášok je guľatý, šošovička hladká, petržlen je strapatý a mrkvička sladká.
prejsť na článokNenápadný bobkový list je jedna z najzaujímavejších korenín vo vašej kuchyni. Jeho moc uznávali už rímski cisári, ktorí si vavrínovým vencom zdobili hlavy a vyznamenávali ním aj svojich vojvodcov, atlétov či umelcov.
prejsť na článoklizniak – nenápadný mäkkýš z rodu slimákov, ulitník bez ulity :) a ničiteľ ťažko vypestovanej úrody v našich záhradách. Chutí mu zelenina, ovocie a dokonca aj kvety. Keď sa vo vašej záhrade premnoží, zlikviduje vám celé záhony. Ako sa slizniakov zbaviť?
prejsť na článok