O vláknine ste už určite počuli. z každej strany sa na nás hrnú informácie o tom, ako je pre naše zdravie a správne fungovanie organizmu dôležitá, no my jej aj napriek tomu konzumujeme stále príliš málo. Denne by sme mali prijať minimálne tridsať gramov vlákniny. Podľa dostupných štatistík, však priemerný Slovák, skonzumuje iba pätnásť, maximálne dvadsať gramov za deň. Prečo je pre nás vláknina dôležitá Vláknina sa v prvom rade stará o správny chod nášho trávenia. Rozdeľujeme ju na dva typy, a to vlákninu rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina sa stará o to, aby bolo v našom tráviacom trakte všetko zužitkované tak, ako má. Nerozpustná zas dopraví všetky zvyšky potravy do našej stolice. Druhou dôležitou úlohou je i prečisťovanie čriev, žalúdka a keďže na seba vláknina viaže vodu, dokáže z nášho tela odviesť škodlivé látky. Výhodou tejto časti potravy je aj to, že nás dokáže zasýtiť pomerne za krátku dobu. Ak je náš jedálniček vyvážený, vyhneme sa vlčiemu hladu a zbytočnému prejedaniu. Samozrejme je vhodná aj pre tých, ktorý sa snažia schudnúť. Predídete mŕtvici i rakovine Vláknina dokáže predchádzať viacerých zdravotných ťažkostiam. Ako sme už spomenuli, na prvom mieste je správne fungovanie nášho tráviaceho systému. Okrem toho však dokáže znížiť riziko vzniku mozgovej porážky, nádorových ochorení, diabetu druhého typu a srdcovocievnych ochorení. Čo konzumovať Najviac vlákniny nájdete v celozrnnom pečive, banánoch, citrusových plodoch, avokáde, šošovici, jablkách, či ovsených vločkách. Tieto potraviny by ste preto mali konzumovať pravidelne a nie len raz za rok. Množstvo vlákniny nájdete aj v nasledujúcich potravinách: cícer chia semienka sušené aj čerstvé slivky sója a produkty z nej hrach- najlepšie sušený artičoky quinoa pšeničné otruby bulgur ľanové semená orechy Článek Nenahraditeľná vláknina vám dokáže predĺžiť život se nejdříve objevil na Jokase.
Áno komín je možné predĺžiť bez väčšieho zásahu. Nemusí sa ani domurovávať. Existujú komínové nadstavby na predĺženie. Sú to trojvrstvové komínové nádstavby. Ideálna dlžka predĺženia je do dvoch metrov. Nad dva metre je potrebné predĺženú časť ukotviť. Pr
prejsť na článokLen málokto z nás vie ako ukladať potraviny v chladničke, tak aby sa čo najviac predĺžila trvanlivosť. Každá potravina má v chladničke svoje miesto. Tieto jednoduché rady určite oceníte, pomôžu vám predĺžiť trvanlivosť potravín a ušetriť peniaze!
prejsť na článokZateplená fasáda má mnoho výhod. Zvyšuje komfort bývania a prispieva k znižovaniu ekologických dopadov na život ľudí. Nič však nie je zadarmo, na dosiahnutie týchto výhod je potrebný zložitejší technologický postup, ktorý zase potrebuje zložitejšiu (časte
prejsť na článokVláknina je významnou a zároveň podceňovanou zložkou našej stravy a nevyhnutnou pre správne trávenie. Okrem toho podporuje pohyb našich čriev a pomáha vyživovať zdraviu prospešné baktérie. Ak v strave chýba, odzrkadlí sa to na celkovom zdraví. Ako ste na
Kostihoj lekársky, veľmi známy najmä v ľudovom liečiteľstve, vďaka jeho liečivým účinkom. Môžeme ho nájsť na vlhkých lúkach, v močiaroch, popri potokoch, vo vlhkých priekopách a podobne. Má rád pôdu bohatú na dusičnany.
prejsť na článok