Nečinnosť úradu, žaloba a odškodné

V Správnom súdnom poriadku (SSP) nájdeme pomerne novú možnosť: V prípade, ak občan podá žalobu proti nečinnosti orgánu verejnej správy (napr. stavebného úradu), môže žiadať aj primerané finančné zadosťučinenie (odškodné). Čo je nečinnosť úradu (orgánu)? Podľa SSP, nečinnosťou orgánu verejnej správy sa rozumie stav, keď orgán verejnej správy protiprávne nepokračuje v začatom administratívnom konaní, alebo stav, keď orgán verejnej správy protiprávne z úradnej povinnosti nezačal administratívne konanie; nečinnosťou orgánu verejnej správy nie je stav, keď z rozhodnutia orgánu verejnej správy alebo opatrenia orgánu verejnej správy vyplýva, prečo orgán verejnej správy v administratívnom konaní nekoná a po vydaní rozhodnutia orgánu verejnej správy alebo opatrenia orgánu verejnej správy nedošlo k podstatnej zmene okolností, Čo treba uviesť v žalobe? Pri formulovaní žaloby treba dodržať náležitosti podľa Správneho súdneho poriadku. V žalobnom návrhu (petite) treba uviesť výšku odškodného a dôvody prečo sa ho domáhame. Žaloba proti nečinnosti je oslobodená od poplatkov a netreba mať ani advokáta. Podľa zákona, správny súd poskytne primerané finančné zadosťučinenie len v prípade, ak nemajetkovú ujmu spôsobenú žalobcovi nečinnosťou žalovaného nebolo možné nahradiť inak a ak samotné konštatovanie porušenia práva by sa nejavilo ako dostačujúce. Od čoho závisí výška odškodného? Správny súd pri určení výšky primeraného finančného zadosťučinenia prihliadne na konkrétne okolnosti prípadu, najmä na celkovú dĺžku konania, zložitosť konania, správanie žalobcu, ktorým prispel k prieťahom v konaní, či žalobca využil dostupné prostriedky na odstránenie prieťahov v konaní, na postup žalovaného počas konania a na význam predmetu konania pre žalobcu. Partnerom blogu je advokátska kancelária MaxLaw, s. r. o.

prejsť na článok

Veľké veno

Stretnú sa dvaja priatelia: - Počul som, že Jano vyženil veľké veno. - On tomu hovorí odškodné...

prejsť na článok

Usmernenie Úradu na ochranu osobných údajov SR

Úrad na ochranu OU usporiadal workshop, ktorý sa týkal aj otázokkamerového systémua záznamov z kontrolnej činnosti.V súčasnosti 1/3 kontrol tvoria [] The post Usmernenie Úradu na ochranu osobných údajov SR appeared first on EMM.

prejsť na článok

Podrezávanie muriva obecného úradu Sterusy

Podrezávanie muriva obecného úradu v obci Sterusy. The post Podrezávanie muriva obecného úradu Sterusy appeared first on Podrezávanie muriva a domu.

prejsť na článok

Pozvánka na Vajnorské dožinky 25.8.2018

Srdečne vás pozývame na Vajnorské dožinky, ktoré sa budú konať 25.8.2018 v Parku pod lipami. Aj tento rok sme dostali pozvanie od Miestneho úradu zúčastniť sa alegorického sprievodu. Stretávame sa o 14,45 na Jačmennej luici vedľa Miestneho úradu. Všetci s

prejsť na článok

Uspeli sme v spore s poisťovňou

Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave v otázke vyplatenia poistného plnenia z povinného zmluvného poistenia vozidiel (PZP) Žalobou sme spochybnili záver významnej slovenskej poisťovne, že škoda na čelnom skle vozidla spôsobená kamienkom odskočeným od ko

prejsť na článok