Návraty k domácej čalamáde

Varenie – Skladovanie V záhradke všetko utešene zreje a aj trhoviská ponúkajú plné pulty, výborné obdobie pre zaváranie kyslých príloh. Čo takto sa vrátiť ku klasike v zaváracom pohári – k čalamáde? Okrem chuťových kvalít splní aj tie vizuálne. Pestrofarebná zmes viacerých druhov zeleniny pôsobí aj opticky veľmi príťažlivo. A hlavne sa výborne hodí k zimným mäsovým jedlám. Kombinovať môžeme rôzne zeleninové plody podľa vlastného výberu. Žiada si to však jednu zásadu. Spoločnú adresu pobytu v jednom pohári treba udeliť druhom, ktoré potrebujú približne rovnaký čas na zmäknutie počas sterilizovania. Osvedčené čalamádové variácie: biela kapusta, uhorka, paprika viacerých odtieňov paprika, uhorka, mrkva, cibuľa biela kapusta, cvikla, chren karfiol, patizón, paprika, mrkva karfiol, baranie rohy, uhorka, červená paprika kaleráb gigant, mrkva, paprika, cvikla, cibuľa červená kapusta, červená paprika, červená cibuľa, uhorka, mrkva Užitočné rady: Zeleninu môžeme postrúhať v kuchynskom robote, ale aj pokrájať ručne. Kapustu a papriku krájame na tenké slížiky, uhorku, mrkvu a cibuľu na tenké kolieska a karfiol či patizón na malé kúsky. Všetky druhy pokrájanej zeleniny premiešame aj so soľou vo veľkej miske a necháme postáť, aby trochu zmäkla. Zmes natlačíme do pohárov, zalejeme octovým nálevom uvareným s dekom, uzavrieme viečkami a sterilizujeme (stačí 7 minút). Skúsme aj hubovú čalamádu Potrebujeme po jednom kilograme čerstvých húb i cibule a ešte 600 g papriky (rôznej farebnosti). Najprv si očistíme a pokrájame huby, ktoré potom vložíme do vriacej osolenej vody (asi 3 litre). Chvíľu ich povaríme, slaný nálev zlejeme a huby opláchneme v studenej vode. Papriky očistíme a pokrájame na rezančeky a ošúpané cibule na kolieska. Všetky tri ingrediencie zľahka premiešame v miske a postupne plníme menšie zaváracie poháre. Zalejeme nálevom, uzavrieme a sterilizujeme asi 20 minút. Nálev na sterilizovanie si pripravíme deň vopred, aby poriadne vychladol a aby sa všetky pochutiny prepojili. Zvaríme 2 litre vody, pridáme 60 g soli, 600 ml octu, 20 zrniečok nového korenia, 5 zrniečok čierneho korenia i 6 bobkových listov a varíme asi 10 minút. TIPY: Pre milovníkov štipľavých príloh sa odporúča pridať do zeleninovej zmesi aj pár pokrájaných chilli papričiek. Čalamádu nemusíme vždy sterilizovať. Stačí, ak ju zalejeme horúcim nálevom, poriadne zavrieme a necháme vychladnúť. Účinnejšie je to najmä v prípade nadrobno pokrájaných plodov zeleniny. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Vianočné Návraty

Daň 14.12.2022 zorganizovalo OZ DeDo pri našom Centre vianočné Návraty- stretnutie s našimi bývalými klientami na pôde nášho Centra. Po chutnom obede nám deti predviedli svoje nadanie spev, ktorý napĺňa ich životy. Potom sme si ozdobili medovníčky- ich s

prejsť na článok

Med ako sladká ingrediencia do domácej kozmetiky

Med to nie je len pochúťka na chlieb, do múčnikov, či sladidlo do čaju a kávy, ale aj zázrak domácej kozmetiky? Neveríte? Vyskúšajte! :)

prejsť na článok

Ako blokovať reklamy a sledovanie v domácej sieti pre všetky zariadenia

Už máte dosť reklám na webových stránkach / videách a chcete aby vaša domáca sieť bola bezpečnejšia? Tento článok vám ukáže, ako nainštalovať a nakonfigurovať softvér AdGuard Home na Raspberry Pi a ako využiť jeho výhody pre blokovanie reklám a sledovania

prejsť na článok

Prvá pomoc pri domácej liečbe vyklenutej (vyskočenej) platničky – akútny stav

Ako sa ti páči článok?[Celkom hlasovalo: 2 Priemer: 5]V prípade, že vás prekvapí výrazná bolesť chrbta (nie obyčajné „seknutie“), ktorú ste doteraz nepoznali a pridruží sa k tomu aj bolesť, ktorá sa prenáša do nôh, nemôžete poriadne chodiť a hýbať sa, s n

prejsť na článok

Otvorenie knižnice modranských autorov - Návraty škrabákov modranských

Členovia ĽUSK sa 18. júla 2013 zúčastnili na slávnostnom otvorení Knižnice modranských autorov. Otvorenie knižnice pripravili naši priatelia z Modranské kráľovského divadla pod vedením Jožka Šimečka v zaujímavých pristoroch nádvoria Mestského centra sociá

prejsť na článok