Na začiatku bol kvások

Ako najlepšie začať náš blog ak nie kváskom? Čo je to kvások? Aký je rozdiel medzi kváskom a kvasom ? Na čo vlastne slúži fermentácia? Počiatky výroby „chleba“ siahajú až 13 000 rokov späť. Nebola to však taká príprava na akú sme zvyknutí dnes. Nástroje, ktoré používali boli primitívne ale svojmu účelu poslúžili. Môžeme si pod nimi predstaviť napríklad kamenné koryto s obilninou a kameň, ktorým sa drvila. Z tejto múčky sa potom pripravovala obdobná podoba chleba. Čím sa doba posúvala viac dopredu, menil sa i náš postoj k chlebu. Začali sme sa zamýšľať nad výrobným procesom viac do hĺbky a zdokonaľovať ho. Pamätáte si ako naše prababky večer zamiesili cesto a ráno piekli chlieb v kamenných peciach? Vôňa toho tmavého bochníka, posiateho malými bublinkami a dokonalá chuť chrumkavej kôrky bola nezameniteľná. Čím to ale bolo, že sa nám ten chlieb tak vryl do pamäti? Poďme sa na to teda spolu pozrieť. V prvom rade si utrieďme pojmy, aby sme poznali rozdiely medzi tým ako sa správne nazývajú a ako časom tieto názvy zľudoveli. Aby sme ale nevytvárali teraz zbytočný rozruch nebudeme tieto názvy meniť, iba chceme ukázať ich správny význam.KVÁSOK – je výsledok FERMENTÁCIE múky.(správne sa ale nazýva KVAS) DROŽDIE –je umelo vytvorený pekárenský produkt, ktorý bežne kúpime v obchode ako malú sivasto-hnedú kocku. (správne sa ale nazýva KVÁSOK) Určite si mnohí z vás už vyskúšali založiť svoj „kvások“. Poctivo ho kŕmili a možno aj nie (nebojte sa aj nám sa to stalo a nie raz) . No práve týmto kŕmením vytvárame bakteriálnu kultúru, ktorá nám „papá“ cukry obsiahnuté v múke. Predstavme si to ako motor do ktorého nalejeme benzín (múku) a ten nás odvezie kam potrebujeme ( to je tá známa sladká vôňa po takých povedzme 4-8 hodinách od nakŕmenia), no keď nám benzín dôjde už sa ďalej nepohneme ( určite ste neraz otvorili nádobu s kváskom a čakala na vás octová facka, to vám len kvások dával najavo, že mu došiel benzín - cukor obsiahnutý v múke a nemá čo papať takže odmieta pracovať). A ako sa tam tie baktérie dostali ? sú predsa všade okolo nás v múke, ktorú máme na poličke vo vode, ktorú používame v našich rukách, ktorými sa dotýkame varešky v samotnej nádobe, v ktorej si miešame kvások a takto by sme mohli pokračovať donekonečna A na čo je ten kvások teda dobrý ? Skúsme si predstaviť prípravu chleba, na ktorý ale použijeme droždie. Aký dlhý čas nám to zaberie? 2-4 hodiny ? Myslím, že keby sme veľmi chceli tak to zvládneme aj za tie dve, však ? A keď sa upečie a my ho ešte teplý spokojne jeme, ako sa po ňom cítime? Sme nafúknutí, je nám ťažko? Prečo to tak je?Pri chlebe by sme sa mali riadiť pravidlom, že zreje s časom ako víno a netreba proces jeho výroby uponáhľať. Tým, že chlebíku doprajeme pomalšie a dlhšie kysnutie/ fermentáciu ( pridáme menšie množstvo droždia alebo kvásku) naše telo bude môcť získať oveľa väčšie množstvo živín a ľahšie ich spracovať. Môžeme to brať ako požutie potravy, čím lepšie a dôkladnejšie požujeme sústo, tým ľahšie ho strávime. To isté platí pri múke, čím dlhší proces fermentácie jej dovolíme, tým lepšie ju naše telo strávi. Dlhá fermentácia sa dá využiť aj pri droždí, aj pri kvásku. No ako správne odhadnúť ktorý proces si vybrať, ako a kedy ho použiť ? To si povieme zas nabudúce.

prejsť na článok

Basinage

Po veľmi dlhej dobe sa k vám opäť vraciame s naším blogom. V poslednom príspevku sme začali rozoberať fermentáciu a priblížili si autolýzu. Dnes sa budeme venovať mieseniu a " basinage" alebo v našom slangu bazináž. Keď už máme pred sebou počiatočné ce

prejsť na článok

Papaláši si vymenili stoličky a ľudia nemajú z čoho žiť

Vláda zdecimovaná hádkami sa na malú chvíľku tvárila, že je všetko vporiadku, aj keď od začiatku bolo jasné, že je... Zdroj

prejsť na článok

Tlačová správa: V sociálnej politike máme jasné výsledk

HLAS – sociálna demokracia svojou politikou pomáha ľuďom, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že od začiatku augusta až do 24.... Zdroj

prejsť na článok

Fermentácia

Ako sme už spomínali minule, dnes si priblížime proces zvaný FERMENTÁCIA. Zjednodušene by sme mohli povedať, že fermentácia je proces, kedy kvások alebo droždie papá cukor obsiahnutý v múke a výsledkom tohto procesu je potom tvorba plynov, ktoré nám zab

prejsť na článok