Na poličku i do žalúdka

Harmónia – Dekorácie Jeseň je aktuálnym časom pre hromadné padanie listov zo stromov, ale aj dozrievanie sezónnych plodov. Mnohé majú dvojaké využitie. Nie sú len potravou, ktorá zasýti a poteší naše chuťové poháriky, ale ako malebné produkty jesennej prírody dokážu zaujať aj naše oči. Tekvica doslova kraľuje aktuálnemu ročnému obdobiu. Spĺňa aj požiadavku sezóny – pestrosť farieb. Jednotlivé druhy tekvíc sa hrdia viacerými odtieňmi oranžovej, žltej a zelenej a motivujú tak k tvorbe jednoduchých dekorácií. Stačí trochu predstavivosti a z menších tekvíc môžu vzniknúť rozkošné postavičky, ktoré postavené vedľa koreničiek alebo kuchárskych kníh rozveselia poličku v kuchyni. Pri tvorbe však budeme potrebovať trpezlivosť i zopár ďalších drobností, ako slamu na urobenie vlasov a bavlnky s korálikmi na dokončenie imidžu podarených tekvicových panáčikov. K dokonalosti atmosféry chýbajú už len v rúre upečené pokrájané a osolené kúsky tekvice pokvapkané olejom a posypané tymianom, rozmarínom alebo oreganom. Najchutnejšia je vraj maslová tekvica alebo Hokkaidó. TIP: Tekvicu môžeme aj nakrájanú na plátky obaliť ako rezeň v múke, vajci a strúhanke a vypražiť. Výborne chutí so zemiakovou kašou. Z tekvice, zemiakov, masla a šľahačkovej smotany sa dá pre najmenších pripraviť chutné a zdravé pyré. Kto by odolal gaštanom. Všetka generácie detí ich zbierajú, aby si mohli pri tvorbe panáčikov a zvieratiek vyskúšať hranice svojej fantázie a šikovnosť rúk a potom ich s hrdosťou postaviť na pracovný stolík v detskej izbe. Ostatní sa zase nevedia nabažiť jedinečnej chuti gaštanových plodov. A ešte predtým vôni pečených gaštanov, ktorá vždy obsadí celý interiér. TIP: Čerstvo pozberané gaštany netreba pred pečením namočiť do vody, len tie staršie, ktorých dužina už stratila časť vody. Gaštany môžeme piecť aj na panvici podliate vodou a zakryté pokrievkou, napokon ich odokryté pripekáme, kým nie sú hotové. Gaštany zbavujeme šupky ešte teplé, neskôr to pôjde už ťažko. A napokon jabĺčka. Ako našský druh ovocia boli už v minulosti osvedčenou zásobárňou vitamínov počas celej zimy aj preto, že správne uskladnené vydržali do ďalšieho roka. Dajú sa použiť aj na prípravu dekorácie. Jabĺčka napichnuté na špajdľu umiestnime spolu s vetvičkami z kríkov alebo dekoratívnymi rastlinami do plechového vedierka či košíka a atmosféru jesene máme doma. Popadané jablká, ktoré tak dlho nevydržia, použijeme na prípravu kompótu na rýchlu konzumáciu alebo domáceho koláča. Jablkový majú mnohí najradšej. Či už pité s krehkým cestom alebo závin z lístkového cesta. TIP: Na tradičný recept na krehký koláč potrebujeme asi kilogram jabĺk a prísady na cesto (500 g hladkej múky, 5 vajec, 250g masla a kypriaci prášok). Na plech s papierom na pečenie dáme asi ¾ cesta vymiešaného zo žĺtkov, tuku, múky a prášku do pečiva. Na vrch rozložíme nastrúhané jablká zmiešané so škoricou, cukrom a citrónovou kôrou, potom príde vrstva vyšľahaného snehu z bielkov a cukru a napokon zvyšná časť cesta zo žĺtkov. Pečieme, kým koláč nie je krásne zlatý. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Jarné upratovanie potrebuje aj váš šatník – ako na to

Kedy ste si naposledy vytriedili šatník? Túto otázku si asi nekladie väčšina žien s radosťou, skôr si pri nej predstavíme ťažký povzdych. Trendy sa menia, ale móda je cyklická – ktoré veci odkladáte na zadnú poličku s tým, že ich ešte určite využijete? Je

prejsť na článok

Strašiak menom reflux

Gastroezofageálny reflux dojčaťa je častým spravidla fyziologickým javom. Vyznačuje sa mimovoľným návratom obsahu žalúdka do pažeráka (spojeným so zvracaním/bez vracania): Regurgitáciou. Opakujúce sa regurgitácie sú zdrojom nepohodlia a môžu nepriaznivo o

prejsť na článok

Máte tráviace ťažkosti? Príčinou môže byť Helicobacter Pylori

Bolesti žalúdka, časté grganie, pálenie záhy, plynatosť a iné zdravotné problémy môžu byť prejavom prítomnosti nepríjemnej žalúdočnej baktérie menom Helicobacter Pylori.

prejsť na článok

Najdrahší med na svete stojí toľko ako malé auto

Med sa často kvôli svojim účinkom na organizmus označuje aj ako tekuté zlato. Je nielen výborným sladidlom s nízkym glykemickým indexom, ale vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam aj zlepšuje imunitu, hojí rany a zmierňuje zápaly žalúdka. Oz

prejsť na článok

Ako podať podnet na smrady?

Ako podať podnet na smrady ? Milí priatelia, obyvatelia Ružomberka a okolitých obcí, ak zacítite smrady z Mondi SCP, nemôžete dýchať, slzia Vám oči, rozbolí Vás hlava, je Vám nevoľno od žalúdka, nemôžete sa ísť prejsť, nemôžete vyvetrať svoj byt, jednodu

prejsť na článok