Čo je MCT olej? Zrejme sa pýtate, čo vlastne skratka MCT znamená pochádza z angličtiny a v neskrátenej verzii sa jedná o Medium Chain Triglycerides, čo je forma tuku so stredne dlhým reťazcom. V prírode na neho narazíte napríklad v kokose, respektíve kokosovom oleji. V ňom je často zhruba okolo 60% MCT. Kyselina laurová, kyselina hexánová, kyselina kaprylová a kyselina kaprinová, to sú 4 piliere MCT. Kokosový olej je tvorený zhruba z 50% kyselinou laurovou, ktorá sa v pomerne veľkom množstve vyskytuje aj v materskom mlieku. Kokosák je pre svoj obsah MCT dobre známy, ale nemusíte ich hľadať len v ňom. Ďalej sa vyskytuje aj v masle (hlavne grass fed čiže kŕmené trávou) a treba plnotučných mliečnych výrobkoch (opäť ideálne farma). Odkiaľ MCT olej pochádza? Napríklad kokosový olej pochádza priamo z kokosového orecha, respektíve jeho dužiny. Kde sa ale berie MCT olej? V prírode ho nehľadajte. Vzniká po zásahu človeka, respektíve stroja tak, že je vy-extrahovaný do podoby, kedy sú z pôvodného oleja vytiahnuté iba mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (MCT). Týmto spracovaním sa teda získava iba to najlepšie a aj keď často o kokosovom oleji hovorím ako o zázraku, tak toto je zase o krôčik ďalej. Jednoducho to najlepšie z najlepšieho. Prečo vyskúšať MCT? Pretože je telom prijímaný inak ktoré ďalšie tuky. Idú priamo do pečene, kde sa môžu rovno ukázať ako rýchle palivo. Jedná sa teda o zdroj energie, ktorý svojou rýchlosťou a silou dokáže prekvapiť. Jedná sa o v podstate okamžite využiteľnú energiu. Telo ho dokáže využívať aj ako palivo pre mozog namiesto glukózy. V čom nám môže pomôcť? Zdravotné benefity sú jedným z naj častejších dôvodov, prečo ho stravníci do svojho jedálnička zaraďujú. Pomáhajú nám ale aj inde a inak. Ako konkrétne? Efektívne chudnutie. Mnoho užívateľov si MCT pochvaľuje aj v spojitosti s úbytkom váhy, respektíve tuku. Pri jeho konzumácii dochádza k rýchlemu nasýteniu a zaregistrovaniu telom, čo u mnohých ľudí vyvoláva pocit menšieho hladu a väčšieho a rýchlejšieho uspokojenia chuťou, tým pádom aj zníženie potreby jesť ďalšie a ďalšie jedlá, navyše často tie, ktoré nás uspokoja len naoko. Teraz hovoríme napríklad o sladkostiach či fast foode. Štúdie ukazujú, že pri pravidelnej konzumácii MCT majú stravníci celkovo menšiu potreby jesť a tiež konzumujú menej kalórií. Ketóza. Ďalšia horúca téma, ktoré stravníkov rozvracia na dva tábory. Ja osobne verím, že ketóza môže byť pre telo veľmi prospešná. A MCT sú prospešné pre navodenie stavu ketózy. Ich konzumácia urýchľuje našu adaptáciu na tento stav a pomáha telu s vyrovnaním sa s týmto stavom a zásobuje ho tak tukom. Veď pre navodenie ketózy je potreba zhruba 75% a viac kalórií v strave prijímať práve z tuku. Vďaka MCT to dáte oveľa ľahšie. Nárast energie. Ako bolo napísané už vyššie, MCT sú okamžitú dávkou paliva pre naše telo i mozog. Možno ho považovať za taký energy booster. Proste si ho dáte a za chvíľu cítite jeho účinky. To sa samozrejme nedá povedať o všetkých tukoch, po niektorých sa cítite skôr na spánok. S MCT je to iné. Skúste a uvidíte. Mozog. Okrem toho, že sa užívanie MCT spája so zvýšenou bystrosťou, lepšou pamäťou či schopnosťou sústrediť sa, tak má vplyv aj na celkové zdravie mozgu. Možno ste počuli o tom, že ketóny sú ďaleko lepším palivom pre telo ako glukóza. Áno, MCT či trebárs aj kokosák môžu teda byť skvelou a hlavne zdravou voľbou aj pre váš mozog. Dokonca aj medicína objavuje vlastnosti MCT oleja a začína ho skúšať a používať napríklad pri liečbe Alzheimerovej choroby. Ďalej má vplyv na zažívanie, kedy dochádza k zlepšeniu absorbcie živín z potravy, pomáha zlepšovať stav našich čriev, má antibakteriálne účinky, pomáha znižovať hladinu krvného cukru, čo z dlhodobého hľadiska vedie aj k zníženiu rizika cukrovky, pomáha s reguláciou cholesterolu a mnoho ďalšieho.
Ľanový olej, známy aj ako ľanový olej, je jedným z najobľúbenejších náterov na drevo na svete. Podobne ako iné ručne natierané olejové nátery sa ľanový olej nasýti hlboko do štruktúry dreva a chráni ho pred poškriabaním a zmenami vlhkosti. Ľahko sa udržia
prejsť na článokNa ochutenie šalátov sa najlepšie hodí extra panenský olivový olej. Pri príprave zálievky pridávame najprv soľ, koreniny, bylinky, následne ocot alebo citrón a až úplne na záver olivový olej. Ak by sme šalát najprv poliali olivovým olejom, suroviny by sa
prejsť na článokEsenciálny olej z koreňa kurkumy je vďaka svojim bohatým liečivým účinkom v mnohých kultúrach posvätným koreňom. Ľudia používajú kurkumu každý deň na posilnenie imunitného systému a prirodzené zlepšenie zdravia. Okrem toho je kurkuma protizápalová a antio
prejsť na článokOlivový olej sa skladá z 80% z mononenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny takzvaného zlého cholesterolu (LDL). Olej takisto pomáha udržať hladinu dobrého cholesterolu, ktorého úlohou je chrániť cievy. Toto je dôvod, prečo ob
prejsť na článokEsenciálny olej zo semien zeleru (Celery seed), ktorý pochádza z rastliny zeleru, zlepšuje trávenie, ak sa užíva vnútorne. Má upokojujúce účinky na pokožku a prispieva ku skľudňujúcej masáži po tréningu. Popis rastliny Zeler používali Číňania už v 5.storo
prejsť na článok