Marhule dokážu regenerovať

Varenie - Potraviny Marhule pochádzajú z Číny, ale dnes sa rôzne odrody pestujú takmer všade na svete. Najviac sa im darí v subtropických krajinách, no do chutných sladko-kyselkavých plodov dozrievajú aj v strednej Európe. Prínos pre zdravie Plody žltooranžovej farby obsahujú vysoké percento betakaroténu, ktorý vďaka svojim antioxidačným účinkom podporuje imunitný systém a tým znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice, sivého základu a niektorých druhov rakoviny. Betakarotén i kyselina listová spomaľujú proces starnutia a pomáhajú regenerovať bunky. Podľa výskumov vysoký obsah rozpustnej vlákniny v tomto ovocí stabilizuje hladinu cukru a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Marhule zároveň pomáhajú predchádzať zápche alebo ju dokonca liečiť. U niektorých ľudí však môže vyvolať opačný problém - zrýchlenie činnosti čriev a hnačku. Toto ovocie by mal konzumovať každý, kto má nízke hodnoty železa, má zníženú odolnosť organizmus alebo cíti únavu. Najmä sušené marhule sú bohaté na draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Treba ich však konzumovať s potravinami s obsahom vitamínu C, aby sa zlepšilo vstrebávanie železa. Marhule majú priaznivý vplyv aj na sliznicu pľúc silných fajčiarov. Skladovanie Ak odtrhneme zo stromu plody celkom nedozreté, pri izbovej teplote dozrejú o niekoľko dní. Príliš prezreté už nie sú tak šťavnaté a majú skôr múčnu nevýraznú chuť. Na konzumáciu kupujeme mäkšie plody výraznej farby, ktoré uskladňujeme v chladničke. Po prekrojení a vykôstkovaní zabránime zhnednutiu dužiny tým, že ju pokvapkáme citrónovou šťavou. Ak si pripravujeme marhule na zaváranie ošúpané, prelejeme ich horúcou vodou a necháme asi 10 minút stáť. Potom šupku ľahko stiahneme. Využitie v kuchyni Denne stačí skonzumovať tri čerstvé plody alebo za hrsť sušenej marhuľovej dužiny. Môžeme ju však aj namočiť na pár hodín do vody a krátko povarenú spracovať na pyré alebo marmeládu. Čerstvé marhule používame na prípravu ovocných šalátov, polievok, pudingov, ryžových nákypov a múčnikov. Obzvlášť obľúbené sú v arabskej kuchyni, kde sa používajú ako prísada k rôznym jedlám. Dobre sa hodia k pokrmom ochuteným karí korením. Poznámka: Marhuľové kôstky sú jedovaté, pretože obsahujú horký amygdalín. Marhuliam by sa však mali radšej vyhýbať tehotné ženy pre vysoký obsah medi. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Marhule – chutné ovocie s liečivou silou

Marhule sa u nás pestujú už od 14. storočia. Ich pôvodnou domovinou je Ázia. Význam pestovania marhulí v záhradách či sadoch nespočíva len v skvelej chuti, ale aj v liečivej sile plodov a jadierok.

prejsť na článok

Ako usušiť marhule na slnku

Pokiaľ máte veľkú úrodu marhúľ a už neviete, čo s nimi alebo len máte radi sušené ovocie, môžete vyskúšať nechať marhule vysušiť prirodzene na slnku a pochutnať si na nich trebárs aj v zime. Sušenie ovocia prirodzene na slnku je veľmi zdravé a je aj lepšo

prejsť na článok

Otázka - Praskanie kôry na strome (Rastliny a pestovanie )

adrian: Dobrý deň, popukala mi takto kôra na mladej marhule a vlašskom orechu, chcel by som sa opýtať že prečo a čo s tým, ďakujem :) (diskusie na internetovej stránke)

prejsť na článok

Zákazník na poslednom mieste: české potravinové škandály 2014

Môžu vášmu zdraviu uškodiť cherry paradajky, sušené marhule, sójová omáčka, sypaný čaj alebo majoránka? Samozrejme, že áno — aj tie inak zdanlivo najzdravšie potraviny vám v niektorých prípadoch v skutočnosti skôr uškodia. Prehľad vybraných potravinových

prejsť na článok

Potraviny, ktoré pomáhajú pri správnej funkcii pečene

Pečeň je jediný orgán v tele, ktorý sa dokáže sám regenerovať a dorásť. Ak teda myslíte na svoje zdravie aj do budúcnosti, skúste si aspoň občas dopriať potraviny, ktoré napomáhajú jej správnemu fungovaniu.

prejsť na článok