Mačacia tráva podporuje správne trávenie

Pre skúsených chovateľov mačiek nie je nutnosť mačacej trávy žiadna novinka. Ale pre začínajúcich mačičkárov či psíčkarov môže byť prekvapením fakt, že mačky žijúce v domácnosti potrebujú zvláštny výživový doplnok mačaciu trávu. Nie je to celkom správny pojem „mačacia tráva“. V podstate ide o druh tráv, bylín, ktoré sú pre konzumáciu mačkami bezpečné a obsahujú dostatok celulózy na správne trávenie mačiek. Mačací tráviaci trakt je prispôsobený na prevažne mäsitú potravu, ale dokáže stráviť aj rastlinné a živočíšne produkty. Preto mačka nie je striktným mäsožravcom ale skôr všežravcom. Žalúdok a črevá si však bez pomoci nedokážu poradiť s jednou podstatnou časťou mačacieho života. A tým je neustále očisťovanie tela lízaním. Hygiena je pre mačky veľmi dôležitá, denne tomu venujú veľa času. Prehltnuté chlpy idú do žalúdka, v ktorom by spôsobili upchatie, ak by nemali mačky v inštinktoch naprogramovanú „pomoc“. Pri ich prílišnom nahromadení sa v žalúdku mačky zvracajú a telo sa tak zbavuje chlpov, alebo mačky požierajú rôzne druhy tráv. Tie obsahujú zložitý sacharid celulózu, ktorá sa v tele mačky nedokáže rozložiť a ako vláknina napomáha vylúčeniu prehltnutých chlpov z tela von. Jednoducho povedané, posúva chlpy z čriev von. Pre koho je mačacia tráva určená? Ak chodí vaša mačička pravidelne von, trávu nepotrebuje. Prirodzene si ju nachádza v prírode. Nie je to špeciálny druh trávy, sú to rôzne obilniny v skorom štádiu rastu ale aj obyčajná tráva. O kúpe trávy musíte uvažovať ak máte mačičku výlučne v interiéri. Ak jej ju neponúknete, s určitosťou sa pustí do domácich izbových kvetín aby si pomohla. No to môže spôsobiť úplný opak mnohé druhy kvetín a rastlín sú pre mačky prudko jedovaté. Preto v záujme ochrany jej zdravia a aj ochrany vašich okrasných rastlín ponúknite mačičke trávu pre ňu vhodnú. Ako si takú trávu zaobstarať? Dostať ju vo všetkých chovateľských obchodoch ale aj na internete. Môžete si ju kúpiť v kvetináči už vyrastenú alebo aj semiačka spolu s kvetináčom. Zväčša sú to rýchlo rastúce druhy, ktoré stačí zaliať a o týždeň ich už mačka môže konzumovať. Na trhu sú aj špeciálne pasty na trichobezoáre, ktoré sú olejovitej konzistencie. Obalia sliznicu žalúdka a čriev a mačka tak ľahko vylúči prehĺtnuté chlpy. V prípade že má mačka priveľa srsti v žalúdku podáva sa pasta denne. Preventívne sa odporúča podávať 2 3 x týždenne. Autor: MVDr. Eva Fiľarská, fotografia: © bigstockphoto The post Mačacia tráva podporuje správne trávenie first appeared on Mačička.sk.

prejsť na článok

Citrónová tráva zlepší trávenie

Zdravie a krása – Keď lieči príroda Citrónová tráva čiže citronela je rastlina, ktorá rastie v tropických krajinách, kde sa hojne využíva pri príprave jedál. Ale ako to už v prípade exotických ázijských kuchýň býva, dôvodom jej používania nie je iba prí

prejsť na článok

Cesnaková tráva = zdravá celoročná náhrada cesnaku

Cesnaková tráva je skvelá korenina s jemnou cesnakovou chuťou a vôňou. Dokáže plnohodnotne nahradiť cesnak pri príprave teplých aj studených jedál. Zberá sa celoročne, a k jej pestovaniu nepotrebujete žiadnu záhradu — je to črepníková rastlina.

prejsť na článok

Ananás pre zdravie – toto ste o ňom určite nevedeli

Ananás zlepšuje trávenie a metabolizmus, podporuje chuť do jedla a bieli zuby. A dokáže toho omnoho viac...

prejsť na článok

Výborný domáci jogurt bez jogurtovača!

Jogurt vzniká fermentáciou mlieka. Mikroskopické jogurtové kultúry sú veľmi užitočné a veľa rodičov podporuje pravidelnú konzumáciu jogurtov svojich ratolestí. Jogurtové kultúry pozitívne vplývajú na trávenie a obranyschopnosť organizmu detí aj dospelých.

prejsť na článok

Naštartujte svoje trávenie týmito potravinami

Všetci dozaista poznáte ten nepríjemný pocit, keď telo netrávi potravu tak, ako by malo a každé ďalšie skonzumované jedlo akoby sa len pridávalo na vrch toho, ktoré ste zjedli predtým. Ako sa s týmto problémom vysporiadať a naštartovať opäť svoje trávenie

prejsť na článok