V predchádzajúcom článku o Lavaš chlebíku sme si spomínali jeho hlavné benefity. Tie najhlavnejšie zhrniem aby sme si pripomenuli akú výhodu má konzumácia práve tohto chlebíka.Je bez chemických prísad, neobsahuje žiadne konzervantyBohatý zdroj bielkovín, sacharidov a zanedbateľné množstvo tukovVhodný pre histamínovú diétu, vyrába sa bez kvásku a cukruPonúka možnosť spestrenia jedalníčka – Lavaš pizza, Lavaš zapekačka, Lavaš štrúdľa a inéV dnešnej dobe plnej mýtov a omylov v oblasti výživy, v ľuďoch evokuje strach pojem – chlebík, pečivo. Neraz sa stretávame s veľmi známou vetou „ pečivo je smrť“. Tento omyl vyplýva zo strachu zo sacharidov, pretože niekto, niekedy, niekde povedal, že so sacharidov sa priberá. V tomto článku budem vyvracať tento mýtus a naopak poukážem nato že sacharidy potrebujeme, že sú naším chutným priateľom a dokonca, že sa ich nemusíte báť ani v poobedných hodinách. Čo sú sacharidy? Sacharidy sú v oblasti výživy jedným z troch hlavných makroživín. Ďalšie dva sú bielkoviny a tuky. V skutočnosti sa zo sacharidov nepriberá, avšak príčinou zvyšovania hmotnosti býva nadmerný príjem energie. Maslo na pečive, smotana v cestovinách, syrová omáčka na zemiakoch, to sú hlavný vinníci prečo narastá hmotnosť. V jednom grame sacharidov je 4 kcal (17kJ), a v jednom grame tuku je 9kcal (38kJ). Telo prednostne spaľuje sacharidy a využíva ich vo forme energie, a tuk ukladá. Treba si však pripomenúť že dlhodobo nadmerná konzumácia energie zo sacharidov, vedie k ukladaniu energie vo forme podkožného tuku, a tým nárastu hmotnosti, to sa však deje až po tom čo sa naplnia zásoby glykogénu v tele. Jednou a teda hlavnou úlohou sacharidov je poskytovať telu energiu. Zo sacharidov sa štiepi glukóza, ktorá poskytuje energiu pre aktuálne potreby organizmu. Ak má telo dostatok glukózy môže sa uložiť na ďalšie použitie vo forme glykogénu nachádzajúci sa v pečeni a vo svaloch. Glykogén uložený v pečeni pomáha udržať hladinu cukru v krvi medzi jedlami, na rozdiel od svalového glykogénu, ktorý je použitý len svalovými bunkami, využívaný počas intenzívneho cvičenia. Zo sacharidov zohráva špecifickú úlohu i samotná vláknina, nachádzajúca sa v celozrnných výrobkoch, ovocí i zelenine. Podporuje trávenie, preventívne pôsobí proti zápche a tým znižuje riziko chorôb tráviaceho traktu. Čo si o sacharidoch zapamätať ? Sú zdrojom energie pre svalySpaľujú sa pri intenzívnom tréninguK nárastu hmotnosti prispievajú len pri nadbytočnom prijímaní energieMali by tvoriť 50 % z celkového príjmu energieDodávajú pocit nasýtenia s dobrou kombináciou príjmu bielkovín Ak majú teda sacharidy tvoriť 50 % z celkového energetického príjmu, tak si môžete individuálne vypočítať koľko gramov by mali denne tvoriť podľa nasledovného vzorca: Denný príjem energie * 0,5 / 17 = ??? (Príklad : 6200 kJ *0,5 / 17 = 182,3 g ) Lavaš chlebík ponúka rozmanité variácie jedál, ktoré si môžete bez výčitiek pripraviť na raňajky, obed či večeru. Vybrala som niektoré z nich a rozpísala nutričné hodnoty aby sme videli ako krásne obohatený môže byť aj Váš jedalníček. Pizza zo špaldového lavaš chlebíka :Lavaš špaldový 100 g Kečup 3 PLŠunka hydinová 60 gMozzarella light 80 gSpolu : 2100 kJ, tuky 10,9 g, bielkoviny 41,4 g a sacharidy 60 g Štrúdľa zo špaldovo – kakaového lavaš chlebíkaLavaš kakaový 100 gTvaroh nízkotučný 80 gMed včelí 1 lyžička Orechy vlašské 15 gJablká 100 gSpolu: 2200 kJ, tuky 10,5 g, bielkoviny 29g a sacharidy 77 gViac receptov a nápadov nájdete priamo na ich stránke, kde môžete čerpať tie najlepšie a najchutnejšie jedlá pripravené z Lavaš chlebíka. Nezabúdajme nato, že telo je jediné miesto v ktorom musíme žiť, tak by sme sa oňho mali starať čo najlepšie. Ing. Mária ZelenajováVýživový poradcaWWW.NUTRISTUDIO.SK
Lavaš chlieb sa vyrába v Košiciach, podľa starého receptu ktorý má svoj pôvod až z Arménska. Svojím vzhľadom sa podobá na klasickú tortilu či arabský chlieb. Z nutričného hľadiska je Lavaš oveľa prospešnejšou a vyváženejšou potravinou než bežná tortila.
prejsť na článokLavaš pripravujeme ručne podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska. ČÍM JE LAVAŠ INÝ? Lavaš prináša ľuďom zdravšiu alternatívu klasického chleba. Je 100% prírodný, bez droždia, bez cukru Lavaš je múka (pšeničná / pšeničná celozrnná, špa
prejsť na článokS jedlom pre deti je to niekedy neuveriteľne zložité, môžete sa s prípravou mordovať hodnú chvíľu a dieťa si po jednej lyžičke povie, neprosím si . U nás sa v týchto situáciách osvedčil lavaš a v podstate sú pre nás raňajky (a vlastne aj ostatné jedlá) be
prejsť na článokRok 2020 bol o 100vkách báječných receptov s lavašom, ktoré nás očarili Varilo sa, vypekalo, viac ako nikdy predtým. Niekedy sme neverili, že je to naozaj možné.Keď sme prvý krát použili našu obľúbenú frázu lavaš na 100 spôsobov a chutí, ani sme len nedú
prejsť na článokKeďže je k dispozícii viac možností zdroja energie ako kedykoľvek predtým, je teraz ideálny čas, aby podniky prehodnotili tie správne, ktoré v rámci svojich vozových parkov používajú. Dobre prispôsobený zdroj energie vysokozdvižného vozíka môže mať význam
prejsť na článok