Koľko tukov by sme mali denne prijať?

Tuky patria medzi nevyhnutné živiny, ktoré spolu s bielkovinami a sacharidmi tvoria základ vyváženej stravy. Mylné predstavy a obavy z ich konzumácie vznikli na pozadí rôznych svetových trendov v stravovaní a médiách. Dnes sa budeme zaoberať tým, prečo tuky nezneužívať, ale naopak, ako ich inteligentne začleniť do stravy a profitovať z ich pozitívnych vplyvov na náš organizmus. Tuky v rámci vyváženej stravy Tuky, spolu s proteínmi a sacharidmi, sú jedným z kľúčových stavebných kameňov nášho tela. Sú zložené z glycerolu a mastných kyselín, a vďaka svojej chemickej štruktúre predstavujú vynikajúci zdroj energie pre organizmus. Taktiež zohrávajú dôležitú úlohu pri absorbovaní vitamínov, príjme esenciálnych mastných kyselín a tvorbe hormónov v tele. Upozorňujeme, že tuky sú nevyhnutné pre udržanie zdravia najdôležitejších orgánov, ako sú mozog a srdce. Odporúčaný denný príjem sa pohybuje medzi 15 a 30 % z celkového kalorického príjmu. Avšak optimálny pomer tukov je závislý od viacerých faktorov, vrátane fyzickej kondície, životného štýlu a individuálnych potrieb organizmu. Dôležitá je rovnováha Ako v prípade každého typu živín v strave, aj pri tukoch hrá dôležitú úlohu ich objem, kvalita, a správne načasovanie ich konzumácie vzhľadom na denný režim. Odporúčaný percentuálny podiel tukov v strave (15 30 %) sa kombinuje s podielmi bielkovín (10 15 %) a sacharidov (55 75 %), podľa odporúčaní celosvetových organizácií, napríklad WHO. V závislosti od cieľov a potrieb organizmu sa môžu tieto percentuálne podiely meniť. Pre aktívnych jednotlivcov sa môže príjem bielkovín zvýšiť až do 35 %, v závislosti od športovej aktivity. Je však dôležité vyhnúť sa extrémom a držať sa zásady rozmanitého stravovania, pričom tuky by mali tvoriť približne 20 % kalorického príjmu. Zdravé tuky vs. nezdravé tuky Pri výbere tukov do stravy je podstatné zameriavať sa na kvalitu a vyhýbať sa extrémom. Zdravé tuky, ako sú mononenasýtené (nachádzajúce sa napr. v orechoch, avokáde) a polynenasýtené tuky (v rybách, semienkach), by mali tvoriť podstatnú časť príjmu tukov. Nasýtené tuky, nachádzajúce sa napríklad v plnotučných mliečnych výrobkoch, hydine a červenom mäse, by sa mali konzumovať s mierou. Naopak, treba sa vyvarovať trans tukom, ktoré sa často nachádzajú v polotovaroch, rýchlej strave a sladkostiach. Trans tuky môžu spôsobovať problémy s cievnym systémom, nadváhu a srdcové choroby a súvisiace problémy s tlakom. Výživové zásady pre optimálny príjem tukov Základné odporúčania pre príjem tukov zahŕňajú: Rozmanitosť zahrnúť do stravy rôzne zdroje zdravých tukov, ako sú orechy, avokádo, ryby a rôzne oleje. Miera držať sa odporúčaných percentuálnych podielov tukov v celkovom kalorickom príjme a vyhnúť sa extrémnym zmenám. Čítať etikety čítať etikety potravín a vyhýbať sa výrobkom s vysokým obsahom trans tukov a nasýtených tukov. Príjem tukov je neodmysliteľnou súčasťou zdravej stravy. Správny výber a miera sú kľúčové pre udržanie optimálnej rovnováhy vo vašom jedálničku.The post Koľko tukov by sme mali denne prijať? first appeared on Magazín Adresár.

prejsť na článok

Jediný návod, ktorý budeš kedy potrebovať na efektívne chudnutie

Nedarí sa ti schudnúť? Skúšal si už všetky možné varianty? Aj ja som bol v pozícii, kedy som mal problém s chudnutím, až pokiaľ som sa nenaučil túto jedinú, efektívnu a zdravú metódu chudnutia. Ako efektívne schudnúť? Tu sa treba zastaviť a zamyslieť, ako

prejsť na článok

Spanie cez deň

- Koľko hodín denne spíte? - Asi tak dve. - A stačí vám to? - Samozrejme, v noci spím osem.

prejsť na článok

Konzumácia kešu orieškov vám môže pomôcť so znižovaním LDL cholesterolu

Kešu orechy sú tretím najobľúbenejším druhom orechov v USA. Obsahujú množstvo mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Sú spojované so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Aj keď pozitívne účinky orechov na srdce boli vedecky dokázané,

prejsť na článok

Prečo by sme sa mali rozhodnúť pre zdravú výživu?

bezlepkac.sk Prečo by sme sa mali rozhodnúť pre zdravú výživu? Vylúčenie pridaných cukrov vo vašej strave môže mať úžasné zdravotné výhody. Vedci sa nám už roky snažia povedať, že cukor, nie tuk, je zakázaná zložka zdravej výživy. Narúša našu hladinu cukr

prejsť na článok

Dedinský farár

Príde chlapík k lekárovi a lekár mu hovorí: - Vy máte ale červené oči, to musíte ale riadne slopať. Koľko toho vlastne vypijete? - No, stane sa za deň, že aj litrík, možno dva, výnimočne tri. - Pozerám, že máte žlté palce, koľko toho vlastne vyfajčíte? -

prejsť na článok