História pestovania kávy v Mexiku je bohatá, siahajúc až do začiatkov 18. storočia. Dnes sa káva získaná na tunajších plantážach klasifikuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je dopestovaná, pričom hlavné regióny zamerané na produkciu sú na juhu krajiny. Rozmanitosť a výrazná členitosť tejto oblasti poskytuje viacero mikroprostredí, výsledkom ktorých je viacero odrôd káv. Medzi najznámejšie miesta dopestovania patria nasledovné štáty: Chiapas, ktorý pre svoje tropické podnebie poskytuje skvelé podmienky pre pestovanie kávovníkov. Sopečné oblasti s úrodnými pôdami predstavujú pre kávovníky bohatý zdroj minerálov, čo prispieva k ich správnemu rastu. Káva potom dominuje svojou typickou ľahkou chuťou, sviežou kyslosťou a ľahkým telom. Veracruz, oblasť situovaná na pobreží Mexického zálivu. Aj tu sa stretávame s viacerými druhmi káv z nižšie položených oblastí sa získava väčšina bežnej kávy regiónu, naopak v hornatých oblastiach sa produkuje veľmi známa Altura Coatepec. Táto renomovaná káva je obľúbená pre svoju orieškovú chuť, ľahké telo a čokoládové tóny. Oaxaca, odkiaľ pochádza káva známa ako Oaxaca-Pluma. Puebla. Káva dopestovaná v oblastiach Chiapas a Oaxaca sa označuje ako Altura alebo HG (high-grown), znamenajúc ,,vysoko dopestovaná“. Čo sa týka produkcie kávy v Mexiku, vyšší takmer vždy značí lepší. Preto nie je prekvapením, že mexické označenie Altura je známkou vysokej kvality a v Amerike je považovaná káva spĺňajúca tieto parametre za jednu z najlepších vôbec. Chuť mexickej kávy Túto kávu si obľúbia hlavne tí, ktorí oceňujú kávy s ľahkým telom a nižšou kyslosťou, sprevádzané orieškovou chuťou. Najkvalitnejšie druhy káv z Mexika sa vyznačujú miernou aciditou, delikátnou chuťou a príjemnou suchosťou. Pestovanie kávy v najrôznejších regiónoch krajiny znamená širokú škálu rôznych chutí, čo ocení nejeden milovník tohto nápoja. Šálka kávy z oblasti Veracruz nebude chutiť rovnako ako šálka kávy z oblasti Chiapas. Tunajšia káva, teda z územia Chiapas, sa dá porovnávať s kávou z Guatemaly, kedže s ňou susedí. Charakteristická je pre ňu mierne výraznejšia acidita a komplexnejšia chuť. Ochutnajte našu mexickú kávu z oblasti Jaltenango, Chiapas, ktorá má miernu kyslosť doprevádzanú tónmi orechov a čokolády a poteší Vás aj jej jemná sladká chuť. The post Káva z Mexika appeared first on Becafe.sk.
Káva, ktorá vyvoláva kontroverzie v celom kávovom svete. Je to (alebo nie?) káva piccolo, ktorú si v dnešnom článku bližšie predstavíme.
prejsť na článokSlovenská katolícka charita (https://www.charita.sk/) nakupuje kávu od Zlatého Zrnka. Ak ste nás niekedy stretli na niektorom z podujatí, bola to práve táto zlato-zrnková charitná káva (https://www.charitnyshop.sk/kava-a-caj/charitna-kava/?design), ktorú
Keďže vEBENICE sa venujeme káve do hĺbky, chceme obsiahnuť aj všetky zdravotné témy, ktoré sú sňou prepojené. Ktakýmto témam patria aj problémy so zväčšenímprostaty umužov. Ako káva aprostata spolu súvisia? Má jej pitie pozitívny dopad na zdravie vašej pr
prejsť na článokPán Veselý je na návšteve a pochvaľuje si: - To je ale dobrá káva. - Manžel ju priniesol až z Brazílie , vraví susedka. - Nehovorte! A ešte je teplá.
prejsť na článokPodľa WHO na svete trpí vysokým krvným tlakom približne 1,3 miliardy ľudí, čo zneho robí jednu znajčastejších zdravotných komplikácií. Na Slovensku pritom pije kávu denne až 80% dospelých. Otázka, či káva tlak zvyšuje alebo znižuje, zaujíma čoraz viac ľud
prejsť na článok