Jedlom spomalíme starnutie

Varenie - Správna výživa Už sa nemôžeme vyhovárať. Toľko informácií je uverejnených v médiách a toľko zaujímavých publikácií sa objavuje na trhu, že nevedomosť nikoho neospravedlní. Kto pozorne číta, počúva a skutočne registruje, môže ovplyvniť nielen svoje zdravíčko, ale aj svoj fyzický vek. Ak si budeme klásť do vozíka v hypermarkete nesprávne potraviny a variť nevhodné jedlá, tak sa aj budeme cítiť. To je asi každému jasné. My však chceme posunúť túto informáciu ešte ďalej a motivovať vás k výberu potravín, ktoré predlžujú dobu trvanlivosti vitality. Skúste sa orientovať podľa preferovaných chutí a tiež podľa zdravotných ťažkostí, ku ktorým inklinujete, a voľba bude jednoduchá. Bobuľové ovocie ako hrozno, čučoriedky, černice a sušené hrozienka chránia organizmus pred vplyvom voľných radikálov a pred starnutím. Avokádo zlepšuje stav pokožky, ale hlavne pomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi, ktoré môžu byť spúšťačom mnohých vážnych ochorení. Navyše zmierňuje návaly horúčavy v období klimaktéria a zabraňuje zadržiavaniu tekutín v tele. Cesnak je výborným prírodným bojovníkom proti rakovine i srdcovým chorobám a udržuje v lepšej kondícii aj tráviaci systém. Podobné účinky má cibuľa. Denne je treba skonzumovať jeden strúčik cesnaku v surovom stave napríklad rozotrený v nátierke a polku menšej cibule pokrájanú do zeleninového šalátu. Kiwi obsahuje vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu a zachováva mladistvý vzhľad pokožky. Hlávková zelenina ako kapusta, karfiol, kel, brokolica či ružičkový kel, ale aj reďkovka, cvikla a žerucha si vedia výborne poradiť s toxínmi, ktoré sa dostanú do tela, a sú dobrou prevenciou proti rakovine. Sója chráni pred Alzheimerovou chorobou, čiže postupnou stratou mozgovej činnosti, ale aj pred rednutím kostnej drene – osteoporózou a srdcovými chorobami. Zároveň by nemala chýbať v jedálničku žien , ktoré sa ocitli v menopauze, pretože udržuje hladinu ženských hormónov estrogénov v krvi a zmierňuje návaly tepla. Červený melón je pre obsah vitamínov, selénu a zinku dobrým obranným múrom pred vplyvom voľných radikálov a tým aj pred starnutím. Okrem dužiny treba konzumovať aj semiačka a šťavu z melónu. Celozrnné cestoviny a ryža sú pre prítomnosť zložených cukrov ideálnym zdrojom energie. Zázvor zlepšuje trávenie i krvný obeh a u ľudí s reumatickými ťažkosťami zmierňuje bolesti. Orechy ako bohatý zdroj minerálnych látok posilňujú tráviaci a imunitný systém, pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu a zlepšujú aj stav pokožky. Treba siahať najmä po vlašských a po para orechoch. Losos účinne pôsobí proti kardiovaskulárnych ochoreniam a zlepšuje aj stav kože a vlasov. Dôvodom je prítomnosť omega-3 mastných kyselín. Mäso z tejto morskej ryby zlepšuje aj pamäťové schopnosti a stav celého nervového systému. Huby pomáhajú udržiavať pre vysoký obsah minerálov a vitamínov zdravú kožu a vdlasy, ale jedlá z tejto lesnej potraviny aj posilnia imunitu a pomôžu bojovať s artritídou. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Ako neplytvať jedlom

Štatistické údaje o plytvaní jedlom vás dozaista nepotešia, či skôr nahnevajú, ak ste čo i len trochu zástancom neplytvania. Podľa agentúry na ochranu životného prostredia je 21,6% toho, čo sa nachádza na komunálnych skládkach odpadu jedlo, pričom jeho hm

prejsť na článok

Tipy na správne skladovanie potravín

V predchádzajúcom článku Ako neplytvať jedlom sme ako jedno z riešení uviedli správne skladovanie potravín. Nie vždy vieme, ako potraviny správne uskladniť, a tak zbytočne plytváme jedlom a aj prichádzame o peniaze. Na nasledujúcich riadkoch by sme vám ch

prejsť na článok

Prečo starneme a ako nemusíme?

Prečo starneme a ako spomalíme tento proces? Pochopením ... čítať viac The post Prečo starneme a ako nemusíme? first appeared on ionmagazin.

prejsť na článok

Prečo by mali aj muži absolvovať kozmetické ošetrenie

Mužská pleť sa od ženskej odlišuje svojou štruktúrou a môže za to hormón testosterón, ktorý určuje špecifiká mužskej pleti. Je oveľa pevnejšia, mastnejšia a starnutie sa prejavuje inak ako u žien. Mužská pleť má oveľa viac mazových žliaz, čo spôsobuje vy

prejsť na článok

Ako vyriešiť plytvanie jedlom?

Koľko jedla týždenne vyhodíte? Výrobky po záručnej dobe, zhnité ovocie či obyčajné nedojedené zvyšky z obedov. Zrejme budete prekvapení, no na jedného Slováka pripadne denne pol kila vyhodeného jedla. Spolu je to ročne 991 000 ton potravín.

prejsť na článok