Varenie - Správna výživa Už sa nemôžeme vyhovárať. Toľko informácií je uverejnených v médiách a toľko zaujímavých publikácií sa objavuje na trhu, že nevedomosť nikoho neospravedlní. Kto pozorne číta, počúva a skutočne registruje, môže ovplyvniť nielen svoje zdravíčko, ale aj svoj fyzický vek. Ak si budeme klásť do vozíka v hypermarkete nesprávne potraviny a variť nevhodné jedlá, tak sa aj budeme cítiť. To je asi každému jasné. My však chceme posunúť túto informáciu ešte ďalej a motivovať vás k výberu potravín, ktoré predlžujú dobu trvanlivosti vitality. Skúste sa orientovať podľa preferovaných chutí a tiež podľa zdravotných ťažkostí, ku ktorým inklinujete, a voľba bude jednoduchá. Bobuľové ovocie ako hrozno, čučoriedky, černice a sušené hrozienka chránia organizmus pred vplyvom voľných radikálov a pred starnutím. Avokádo zlepšuje stav pokožky, ale hlavne pomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi, ktoré môžu byť spúšťačom mnohých vážnych ochorení. Navyše zmierňuje návaly horúčavy v období klimaktéria a zabraňuje zadržiavaniu tekutín v tele. Cesnak je výborným prírodným bojovníkom proti rakovine i srdcovým chorobám a udržuje v lepšej kondícii aj tráviaci systém. Podobné účinky má cibuľa. Denne je treba skonzumovať jeden strúčik cesnaku v surovom stave napríklad rozotrený v nátierke a polku menšej cibule pokrájanú do zeleninového šalátu. Kiwi obsahuje vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu a zachováva mladistvý vzhľad pokožky. Hlávková zelenina ako kapusta, karfiol, kel, brokolica či ružičkový kel, ale aj reďkovka, cvikla a žerucha si vedia výborne poradiť s toxínmi, ktoré sa dostanú do tela, a sú dobrou prevenciou proti rakovine. Sója chráni pred Alzheimerovou chorobou, čiže postupnou stratou mozgovej činnosti, ale aj pred rednutím kostnej drene – osteoporózou a srdcovými chorobami. Zároveň by nemala chýbať v jedálničku žien , ktoré sa ocitli v menopauze, pretože udržuje hladinu ženských hormónov estrogénov v krvi a zmierňuje návaly tepla. Červený melón je pre obsah vitamínov, selénu a zinku dobrým obranným múrom pred vplyvom voľných radikálov a tým aj pred starnutím. Okrem dužiny treba konzumovať aj semiačka a šťavu z melónu. Celozrnné cestoviny a ryža sú pre prítomnosť zložených cukrov ideálnym zdrojom energie. Zázvor zlepšuje trávenie i krvný obeh a u ľudí s reumatickými ťažkosťami zmierňuje bolesti. Orechy ako bohatý zdroj minerálnych látok posilňujú tráviaci a imunitný systém, pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu a zlepšujú aj stav pokožky. Treba siahať najmä po vlašských a po para orechoch. Losos účinne pôsobí proti kardiovaskulárnych ochoreniam a zlepšuje aj stav kože a vlasov. Dôvodom je prítomnosť omega-3 mastných kyselín. Mäso z tejto morskej ryby zlepšuje aj pamäťové schopnosti a stav celého nervového systému. Huby pomáhajú udržiavať pre vysoký obsah minerálov a vitamínov zdravú kožu a vdlasy, ale jedlá z tejto lesnej potraviny aj posilnia imunitu a pomôžu bojovať s artritídou. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Štatistické údaje o plytvaní jedlom vás dozaista nepotešia, či skôr nahnevajú, ak ste čo i len trochu zástancom neplytvania. Podľa agentúry na ochranu životného prostredia je 21,6% toho, čo sa nachádza na komunálnych skládkach odpadu jedlo, pričom jeho hm
prejsť na článokV predchádzajúcom článku Ako neplytvať jedlom sme ako jedno z riešení uviedli správne skladovanie potravín. Nie vždy vieme, ako potraviny správne uskladniť, a tak zbytočne plytváme jedlom a aj prichádzame o peniaze. Na nasledujúcich riadkoch by sme vám ch
prejsť na článokPrečo starneme a ako spomalíme tento proces? Pochopením ... čítať viac The post Prečo starneme a ako nemusíme? first appeared on ionmagazin.
prejsť na článokMužská pleť sa od ženskej odlišuje svojou štruktúrou a môže za to hormón testosterón, ktorý určuje špecifiká mužskej pleti. Je oveľa pevnejšia, mastnejšia a starnutie sa prejavuje inak ako u žien. Mužská pleť má oveľa viac mazových žliaz, čo spôsobuje vy
prejsť na článokKoľko jedla týždenne vyhodíte? Výrobky po záručnej dobe, zhnité ovocie či obyčajné nedojedené zvyšky z obedov. Zrejme budete prekvapení, no na jedného Slováka pripadne denne pol kila vyhodeného jedla. Spolu je to ročne 991 000 ton potravín.
prejsť na článok