Jedálniček diabetika šitý na mieru

Varenie – Správna výživa Cukrovka je choroba látkovej premeny, porucha premieňať a správne v organizme využiť hlavne cukry, ktoré sa potom hromadia v krvi. Príčinou je nedostatok hormónu, ktorý prepravuje glukózu do buniek. Okrem medikamentóznej liečby a pravidelnej aplikácie inzulínu je dôležitá celková životospráva diabetika. Charakter skladby potravín a jedál prijatých v priebehu dňa je kľúčovým momentom, ktorý ovplyvňuje celkový priebeh choroby i aktuálny stav pacienta. Pretože nedostatok cukru alebo jeho zvýšená hladina v krvi môže spôsobiť u diabetika kolapsové stavy. Frekvencia i množstvo jedla... ...sú pri zvládaní cukrovky podstatné veličiny. Neexistuje univerzálny model. Každý pacient je individualita s vlastnou telesnou hmotnosťou, vekom, energetickým výdajom, štádiom ochorenia a hodnotami glykémie pred a po jedle. Potrebuje preto lekárom presne stanovené rozloženie stravy, ktoré mu spolu s dávkami inzulínu a pohybovými aktivitami pomôže udržať organizmus v rovnováhe. V princípe by mal konzumovať 5 až 6 menších porcií denne, jesť veľa zeleniny a menej ovocia, zásadne biele a rybie mäso, dostatok strukovín a voliť nízkotučné mliečne výrobky. Cieľom je aj udržanie a prípadná redukcia hmotnosti, pretože nadváha či obezita zdravotný stav komplikujú. Pacient by mal byť disciplinovaný Pre jednoduchšiu orientáciu sa používajú sacharidové jednotky. Pacient si podľa tabuliek dokáže ľahko zrátať hodnoty a neprekročiť stanovené limity prijatej potravy, ktorá musí korešpondovať s dávkou inzulínu. Problémom sú najmä sacharidové potraviny bohaté na cukry. Treba sa preto orientovať na zložené sacharidy ako celozrnný chlieb, tmavé pečivo a ovsené vločky a úplne vylúčiť ľahko vstrebávateľné cukry, či už biely cukor alebo med. Byť v pohode a držať svoj problém pod kontrolou vyžaduje špeciálne u diabetika každodennú disciplínu v štýle stravovania, ktorý je základom jeho liečby a predpokladom plnohodnotného života. A hoci sa po čase naučí konzumovať správne množstvá vhodných potravín, mal by s tabuľkami sacharidových jednotiek pracovať priebežne i neskôr, aby si zostavu potravín rozširoval aj o nové druhy a dodržal tak jednu z hlavných podmienok správnej výživy diabetika – pestrosť v stravovaní. redakcia Doma s Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

7 dôvodov prečo využiť služby komplexnej výživy a nechať si u nás vypracovať jedálniček na mieru

Je úplne normálne, že každý sme odborník v niečom inom a nemôžeme byť špecialistami vo všetkých oboroch. Veľa ľudí si však myslí, že vytvoriť správny jedálniček na mieru nemôže byť predsa také ťažké. Otvorí kalorické tabuľky a ide podľa nejakých odporúčan

prejsť na článok

Naučte sa vyrobiť šitý náramok (25.03.)

V sobotu 25.03.2023 budete mať možnosť naučiť sa vyrobiť šitý náramok tzv. peyote technikou. Krásne korálkové náramky vás bude učiť vyrábať p. Katarína Janurová v rámci remeselných a tvorivých kurzov OZ Kultúra. Cena kurzu je 15,00 EUR a prihlás...

prejsť na článok

Vapiano

Vapiano1/5BratislavaFit out na mieru Vapiano2/5BratislavaFit out na mieru Vapiano3/5BratislavaFit out na mieru Vapiano4/5BratislavaFit out na mieru Vapiano5/5BratislavaFit out na mieruPríspevok Vapiano je zobrazený ako prvý na Metri s.r.o..

prejsť na článok

ESET

ESET1/5BratislavaFit out na mieru ESET2/5BratislavaFit out na mieru ESET3/5BratislavaFit out na mieru ESET4/5BratislavaFit out na mieru ESET5/5BratislavaFit out na mieruPríspevok ESET je zobrazený ako prvý na Metri s.r.o..

prejsť na článok

AL trivio

AL trivio1/5TrnavaFit out na mieru AL trivio2/5TrnavaFit out na mieru AL trivio3/5TrnavaFit out na mieru AL trivio4/5TrnavaFit out na mieru AL trivio5/5TrnavaFit out na mieruPríspevok AL trivio je zobrazený ako prvý na Metri s.r.o..

prejsť na článok