Gurmán AWARD 2023

Rozdávali sa prestížne ocenenia v gastronómii Gurmán AWARD Ocenenia udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku za výbornú gastronómiu a reštauračné služby. Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek. „Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali! Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ je ich stále len 65, a to je vskutku zatiaľ dosť málo. hovorí vydavateľ Radoslav R. Nackin. Tento rok sme mali novinku, a to v tom, že Gurmán na Slovensku je už aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj gurmáni samotní. Reštauráciám po novom udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách: Kuchyňa 50 bodov, Servis 20 bodov, Vínna karta 20 bodov, Ambient 10 bodov. Spolu maximálne 100 bodov. Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera. Obe sú podľa hodnotiteľov Gurmána bodovo na rovnakej úrovni ako 3-vidličkové reštaurácie. Dostať však ako nováčikovia mohli podľa pravidiel maximálne 2 Zlaté vidličky, pretože 3 Zlaté vidličky môže dostať len reštaurácia, ktorá je otvorená najmenej 18 mesiacov. Veríme, že Irin aj ECK si udržia nastavenú kvalitu a o rok už obe budeme môcť honorovať 3 Zlatými vidličkami. Daniel Tillinger s tímom ECK restaurant 2 Zlaté vidličky, Slávka Gašperová a Jozef Breza Zelená vidlička Šéfkuchár Lukáš Hesko z podniku Irin sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Na druhom mieste skončil Daniel Tillinger z ECK restaurant a tretí bol Jozef Breza z Gašperovho mlyna. Najlepšiu hospitality majú v Mlyne 108 z Modry, kde sa o vás postarajú Otto Chrapčiak a jeho partnerka Lujza Kanková. Somelierom roka je podľa nominácie Asociácie somelierov Slovenska Eduard Hybler. Lukáš Hesko sa stal Kuchárom roka a jeho reštaurácia Irin dostala 2 Zlaté vidličky, zásluhu na tom má aj manažerka Diana Barnová. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Ivan Vozár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky a dve dostali už zmieňované Irin, ECK a tiež prvá hotelová reštaurácia na Slovensku Palffy restaurant Art Hotela Pezinok, kde je šéfkuchárom Martin Novák. Jednu zlatú vidličku prvýkrát dostali reštaurácie Bistronomy, MenJu. OhniskO, Carnevalle, Semillon a Da Andrea. Grand Prix za celoživotné dielo- Ivan Vozár, Somelier roka Eduard Hybler, Vinárstvo roka Zámocké vinárstvo Pezinok Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn. Gurmán každoročne vyhodnocuje najlepšie reštaurácie v troch kategóriách samostatne a v kategórii Prémiové reštaurácie toto ocenenie je sponzorované spoločnosťou METRO Slovensko, bolo poradie nasledovné: 1.miesto ECK restaurant, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin. Poradie v kategórii hotelových reštaurácií: 1.miesto Art Hotel Pezinok, 2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras a 3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica. Reštaurácia Palffy Art Hotel Pezinok, cenu prevzal šéfkuchár Martin Novák V tematických reštauráciách bolo poradie: 1.miesto IASAI food bar, 2. miesto Penzión a reštaurácia Villa Rosa a 3. miesto Wabi Sabi Za Iasai cenu prevzali Slávka CHeresko manažérka a šéfkuchár Michal Takács Novinkou tohto ročníka udeľovania cien bolo, že sme vytvorili aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino. Ceny odovzdával Doc. Ing. Pavol Konštiak, PhD. – konateľ a generálny riaditeľ spoločnosti spol. s r.o. KON – RAD partner tohto rebríčka. Poradie je nasledovné: 1. miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin. Druhou NOVINKOU bolo udeľovanie prvých zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoja a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky dostali reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa. Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia. Želám vám dobrú chuť pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska. Ak sa chcete dozvedieť viac o všetkých rebríčkoch , oceneniach, ako aj dočítať sa veľa zaujímavého zo sveta gurmánsktva, objednajte si bedeker a lifestylový magazín Gurmán na Slovensku už dnes na našej adrese. Text a foto: Radoslav R. Nackin vydavateľ Gurmána na SlovenskuThe post Gurmán AWARD 2023 first appeared on GURMÁN na Slovensku.

prejsť na článok

Zimný festival jedla 2023

14.januára až 26.februára 2023 už jeho 10.ročník organizuje pre gurmánov z celého Slovenska lifestylový magazín Gurmán na Slovensku. ZFJ začne 14.januára a potrvá do 26.februára v štyridsiatich vybraných najlepších reštauráciách z celého Slovenska. Od

prejsť na článok

CHEF´S dinner

Martin Novák & Phillippe Farineau 21. a 22.10.2022 / 18:00 / Palffy restaurant. Palác Art hotel Pezinok Dvaja šéfkuchári, dva zámky, na jednom mieste! Phillipe Farineau, šéfkuchár v Ashford Castle/Írsko prijal pozvanie od nášho šéfkuchára Mar

prejsť na článok

NOVÝ MITSUBISHI ECLIPSE CROSS PHEV ZÍSKAL PRESTÍŽNE OCENENIE ZA DIZAJN „GOOD DESIGN AWARD 2020“

Prvá generácia modelu Eclipse Cross sa koncom roka 2017 (na Slovensku v januári 2018) predstavila ako športové SUV-kupé prinášajúce energické stvárnenie, vycibrenú japonskú kvalitu, bezpečnú a dynamickú jazdu vďaka pohonu 4WD a rad pokrokových vlastností

prejsť na článok

kalendár stretnutí

ŠKOLSKÝ ROK 2022/2023: 11.03.2023 - STRETNUTIE - TVOR-BA - Kafenol + prihlášky AMFO 17.03.2023 - odovzdanie fotografii MOSKA 31.3.. - 02.4.2023 - FOTOCAMP JARNÝ ??? 01.04.2023 - STRETNUTIE

prejsť na článok

GASTRONOMY SLOVAKIA 2023

Gurmán na Slovensku organizuje najväčšiu gastronomická udalosť roka na Slovensku, a tou bude 25.apríla v Refinery Galery v Bratislave už 10.ročník Gastronomy Slovakia. Gastronomy Slovakia si za 10 rokov vybudovalo prestíž a kredit nielen na Slovensku

prejsť na článok