Gerontoelia, najstarší olivovník na svete, Naxos

Gerontoelia doslova znamená stará oliva (geros starý, elia oliva). Našli sme ju vďaka popisu priateľky Marcely, ktorá nás na ňu naviedla. Okrem iného napísala: pôjdete okolo kamenného múrika, v ktorom je zabudovaná stará práčka. Zdalo sa nám to neuveriteľné, ale tá práčka tam skutočne je. Gerontoelia je podľa gréckeho agronóma a výskumníka Giorgosa Kostelenosa najstarší olivovník na svete. Olivovník z ostrova Naxos má vraj viac ako 5000 rokov, a teda je starší než olivovník v Ano Vouves na Kréte. Dokonca starší ako minojská civilizácia. Rokmi sa kmeň stromu rozdelil na niekoľko menších kmeňov a vytvoril elipsu s priemerom 10,8 m a s obvodom 29 m. Gerontoelia patrí k odrode egejská Throumboulia. Stále sa pestuje na južnejšie položených gréckych ostrovoch, v Atike, na Evii, Lesbose, Chiose, Dodekanézach, Kythire a samozrejme Kréte. Olivovníky rástli v Grécku už pred 50 000 rokmi a minimálne pred 6 000 rokmi ich dokonca vedeli množiť z odrezkov. Mimochodom, vedeli ste, že v Grécku rastie vyše 130 odrôd olivovníkov? A že odroda Thromboulia je jediná, ktorej plody sú jedlé v surovom stave a bez spracovania? Ak sa chcete o olivovníkoch dozvedieť viac, môžete si preložiť článok z gréckej stránky. [Pozrite si galériu obrázkov na kapab.sk] Kde nájdete olivovník? Od veže Bazeos sme pokračovali na juh asi 1 km. Minuli sme odbočku, tak sme sa museli otočiť naspäť a nabehnúť na poľnú cestu vpravo. Je tam ukazovateľ s gréckymi nápismi Vrisi Adisarou a Kastro Adisarou (vrisi znamená prameň). Asi po stopäťdesiatich metroch sme sa dostali na rázcestie. Vľavo vedie cesta ku kostolu Agios Ioannis napravo asi sedemdesiat metrov ku kamennému múriku so spomínanou zabudovanou automatickou práčkou. Stojí tam akási minibudova a céder. Ďalej sme už postupovali pešo, pretože z cesty vytŕčali ostré kamene a riskovať prepichnuté pneumatiky sme naozaj nechceli. Trasa vedie popri nízkom kamennom múre po pravej strane. Po sedemdesiatich metroch sa chodník zvažuje k riečke. Miesto je ohradené, bránička zaistená hrubým lanom. Keď sme prišli, koryto riečky obklopené starými platanmi a mastichovými kríkmi, bolo vyschnuté. Najprv sme zbadali prameň Adisaros a za ním schodíky k miestu, kde rastie starý olivovník. Vzadu pod skalou stojí malý byzantský kostol Agios Isidoros zo 6. až 7. storočia, otvorený a udržiavaný. K olivovníku sa dostanete aj z Demétrinho chrámu, odkiaľ je to asi 2 km na juhovýchod. Potom odbočíte doprava ku kostolíku Agios Ioannis a pokračujete, ako som písala vyššie. Možno vám pomôže krátke videjko z autokamery. Cestou k olivovníku, ba ani pri ňom, sme nikoho nestretli, a tak sme si atmosféru tohto zvláštneho miesta mohli vychutnať celkom sami. Spoločnosť nám robili iba cikády, ktorým bolo úplne jedno, aké jedinečné je to miesto. Gerontoelia, NaxosZobraz vloženú mapu v celo-obrazovkovom zobrazení Zdroj informáciíhttps://www.zorbabook.com/post/52/olive-tree-naxos Príspevok Gerontoelia, najstarší olivovník na svete, Naxos zobrazený najskôr kapab.sk.

prejsť na článok

Pánsky parfum ESSENS M007 - pánsky parfum 50 ml, inšpirovaný vôňou HUGO BOSS - BOSS

ESSENS M007 pánsky parfum - 50ml, inšpirovaný vôňou HUGO BOSS - BOSS htps://essensworld.com/20011106 alebo naskenuj QR kód Výrazná vôňa stvorená pre silného, úspešného a cieľavedomého muža. Hlava: slivka, dubový mach, jablko, citr

prejsť na článok

Spotreba kávy v Českej republike a vo svete v roku

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a niet divu. Každý deň pije kávu viac ako 1 miliarda ľudí na celom svete. V ktorej krajine sa jej vypije ročne najviac a ako je na tom Česká republika?

prejsť na článok

Kláštory na ostrove Naxos

Mnohé kláštory na ostrove Naxos majú spoločné jedno sú opevnené. V minulosti sa stávali útočiskom pred pirátmi a osmanskými dobyvateľmi. Sú svedkami dávnych čias a dopĺňajú celistvejší obraz o živote ostrovanov. Poďme sa na ne pozrieť. Bazeos B

prejsť na článok

Najšťastnejší muž na svete

Hovorí žena po 20-ročnom manželstve mužovi: - Urobím z teba najšťastnejšieho muža na svete. Muž: - Zlato, budeš mi chýbať.

prejsť na článok

Najhnusnejšia vec na svete

- Najhnusnejšia vec na svete je písací stroj , hovorí sekretárka kolegyni. - Prečo? - Každý počuje, keď nič nerobíš.

prejsť na článok