Ekologická kuchyňa: krok za krokom k zdravšej kuchyni u vás doma

Či chceme alebo nie, ekologické problémy sa dotýkajú nás všetkých a súvisia s každou súčasťou našich životov. Najlepšie začať rovno doma, napríklad v kuchyni, ktorá je centrom každej domácnosti. Preto má aj veľký potenciál na vytvorenie ekologicky priaznivého priestoru. Ako variť, umývať či skladovať potraviny ekologickejšie? Základným princípom ekologickej kuchyne je prirodzený kolobeh látok v prírode. Dá sa povedať, že to funguje ako taký menší ekosystém. A to najmä na báze dômyselnej optimalizácie používanej energie (zníženie spotreby vody a elektriny) a recyklácie. Začnite (úplne) od základu Kuchyňa vyrobená z recyklovateľných materiálov vo veľkej miere prispieva k ochrane životného prostredia. Jeden z takýchto materiálov je napríklad PaperStone kamenný papier. Samozrejme, papier nie je vhodný na nábytok, avšak keď je spracovaný správnou technológiou a s prímesou vhodného pomeru ďalších zložiek, dá sa z neho vyrobiť vkusný a trvácny produkt do kuchyne. Príprava takéhoto kamenného papiera spočíva v recyklácii vlákien papiera spoločne so živicou a v ich následnom zmiešaní a lisovaní. Výsledný materiál má potom pevnosť v ťahu s odolnosťou proti oteru, má rovnako vysokú odolnosť proti požiaru a neabsorbuje vodu. Nezanedbateľnou výhodou je aj hygienickosť, pretože jeho štruktúra zabraňuje rozmnožovaniu a šíreniu baktérii. Ekologické varenie sa začína v obchode Po kuchynskom nábytku treba v ekologickej kuchyni pamätať aj na vhodný výber spotrebičov. Technológia ide míľovými krokmi dopredu, dnešné výrobky tak dokážu byť omnoho šetrnejšie nielen k životnému prostrediu, ale i k našej peňaženke. Určite budete súhlasiť, že jedným z najdôležitejších a energeticky najnáročnejších spotrebičov je chladnička. V jej prípade by sme si preto mali dať zvlášť pozor. Už jej vhodným umiestnením sa dá veľa ušetriť – nemala by stáť blízko zdroja tepla a ani na mieste, kde by mohla byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Tiež chladničku treba otvárať čo najmenej a na čo najkratšiu dobu. Ďalšími žrútmi elektrickej energie sú varič a rúra na pečenie. V ich prípade je základom zvoliť inteligentný prístup používania nádob na varenie. Energeticky najúspornejšie je varenie v tlakových hrncoch, tiež treba pamätať na to, aby pri varení bola veľkosť ohňa horáku rovnako veľká ako dno hrnca (pokrievka pri varení je samozrejmosť). V trúbe je zase energeticky výhodné piecť viac jedál naraz a využívať jej teplo aj krátko po dopečení. Toto vás naučili už v škole Šetrenie vodou je kľúčové. Pochopiteľne, tu hrá hlavnú úlohu umývačka riadu. Dnes sa už vyrábajú aj malé, ktoré nezaberajú veľa miesta, pričom v poslednej dobe sú veľkým hitom umývačky na paru. Ich veľkou výhodou je, že spotrebujú extrémne málo vody a sú veľmi účinné. Záleží, kam to odhodíte V neposlednom rade k ekologickej kuchyni patrí aj zachádzanie s odpadmi a recyklovanie. Aj tu existujú rôzne výzvy. Čo s biologickým odpadom? Pokiaľ vlastníte dom a záhradku, riešenie je veľmi jednoduché. Môžete si založiť vlastný kompost. Čo sa týka bytu, tu je už situácia trochu zložitejšia. Ale aj v tomto prípade sa dá nájsť riešenie. Napríklad v podobe drviča kuchynského odpadu zabudovaného do drezu. Biologický odpad sa tak ekologicky okamžite spracuje priamo v kuchyni a potom spolu s vodou odchádza do kanalizácie. Ďalšie kuchynské vychytávky A na záver to najdôležitejšie. Čím menej odpadu v domácnosti produkujete, tým lepšie. Začať sa dá pritom už od maličkostí. Napríklad výmenou obyčajných plastových slamiek za EKO slamky, ktoré nielenže vydržia dlhý čas, ale v nápoji aj pekne vyzerajú. To isté môžeme povedať aj o používaní rôznych plastových obalov a fólií v kuchyni. Tie sa dajú veľmi účinne nahradiť napríklad včelími obalmi. Ich výhodami oproti plastom sú možnosť dlhodobého používania, ľahká manipulácia, estetický dizajn a nenáročná údržba použitého obalu. Pokiaľ sa navyše rozhodnete používať ekologické čistiace a umývacie prostriedky namiesto bežne používaných, k nálepke „ekologická kuchyňa“ sa priblížite ešte rýchlejšie. Takýmto univerzálnym čistiacim prostriedkom sú napríklad ocot, citrónová šťava alebo obyčajná jedlá sóda. Prípadne ich vzájomná kombinácia. V neposlednom rade nezabúdajte na výmenu klasických špongií a kief za tie prírodné, či už z lufy, kokosu, alebo sisalu. Za vyskúšanie to rozhodne stojí. Tak čo, inšpirovali sme vás? Dajte nám vedieť napríklad na našom Facebooku. The post Ekologická kuchyňa: krok za krokom k zdravšej kuchyni u vás doma appeared first on ecolocco.

prejsť na článok

Kuchyňa s bonusom v hodnote 629 EUR

KUCHYŇA s bonusom V HODNOTE 629 EUR KUCHYŇA s bonusom V HODNOTE 629 EUR Nepremeškajte jedinečnú akciu s DALNO ! Umývačka riadu Electrolux v hodnote 629 € ako bonus ku kuchyni AKO ZÍSKATE DARČEK?   Umývačka ELECTROLUX v hodnote až 629 EUR ako darček ku kuc

prejsť na článok

Pestovanie paprík krok za krokom

Plánujete pestovať tento rok papriky? Výborne! Papriky majú samé výhody – sú chutné, výživné a zdravé. Tu je návod krok za krokom, ako vypestovať čo najlepšie papriky, či už začínate s vašimi vlastnými priesadami alebo ste ich dostali od známeho, či kúpil

prejsť na článok

Ekologická kúpeľňa: krok za krokom k zdravšej kúpeľni aj u teba doma

Čistá a zdravotne neškodná voda je z roka na rok väčšia vzácnosť. A to sa dotýka každého z nás. Je preto dôležité, aby sme tento náš najvzácnejší prírodný zdroj chránili a neplýtvali ním. A kde je lepšie s tým začať, ak nie priamo v kúpeľni najväčšom žrú

prejsť na článok

Klasická kuchyňa

Klasická kuchyňa Klasická kuchyňa Rust

prejsť na článok

Rustikálna kuchyňa výpredaj

Rustikálna kuchyňa z výstavky 2. Rustikálna lakovaná kuchyňa

prejsť na článok