Varenie – Príprava jedál Dusenie sa javí ako veľmi jednoduchá technológia. Je to vlastne príprava jedla vtesne prikrytej nádobe vo vlastnej šťave spridaním malého množstva tuku atiež vody alebo vývaru. No počas dusenia prebiehajú zložitejšie procesy. Na potravu pôsobí jednak para, ktorá sa tvorí pri dusení, ale aj vriaca tekutina, vktorej je ponorená. Pretože je hrniec zakrytý, teplota dosahuje vyššie parametre ako pri varení, napriek tomu, že využívame strednú teplotu zdroja. Možnosť vylúhovania dôležitých látok je síce nižšia, ale ak nádobu pri dusení často odokrývame, zvyšuje sa pôsobenie vzdušného kyslíka. Jedlo treba vpriebehu prípravy podlievať vodou, aby neprihorelo, ale zásadne horúcou, aby sa technológia neprerušila. Takto zvyčajne pripravujeme pokrmy zmäsa azeleniny, ktoré sú veľmi chutné ašťavnaté. Pre rovnakú dobu dokončenia je dôležité do hrnca vkladať potraviny pokrájané na rovnako veľké kúsky, či už kocky, plátky alebo rezance. Mäso pred dusením najprv krátko opečieme na troche tuku, aby sa vytvorila na povrchu kôrka, ktorá zabráni vytekaniu šťavy. Až potom pridáme nakrájanú cibuľu aostatné ingrediencie. Výhody anevýhody: Dusenie patrí kšetrným postupom, kedy sa zachová množstvo dôležitých látok ajedlá takto pripravené sú ľahko stráviteľné. Jedinou nevýhodou je, ak pre nepozornosť nezaregistrujeme kritický úbytok tekutiny apotraviny sa môžu doslova priškvariť ku dnu nádoby tak, že arómu pripálenia už ničím neodstránime. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Varenie – Správna výživa Charakter problému Ochorenie pečene môže mať rôzne dôvody. Niekedy súvisí schronickým ochorením žlčníka, inokedy sa jej funkčnosť zhorší po absolvovaní infekčnej žltačky, po otrave potravinami alebo po nekontrolovanom užívaní lie
prejsť na článokVážení zákazníci, uvádzame na trh novú panvicu s dvoma motorickými sklopnými nádobami s objemom 55 litrov: ALBA Classico DUO 255/900. ALBA Classico DUO 255/900 Profesionálna elektrická smažiaca panvica ALBA je s celoplošne vyhrievaným nerezovým dno
Čas prípravy: 10 min Varenie: 20 min Pripravené za: 30 min Fantastické kuracie soté so zeleninou a dusenou ryžou nie je nič zložité. Tu je overený recept ako si vďaka kuraciemu soté vyčarovať skvelý obed, alebo večeru. Fantastické kuracie soté Toto j
prejsť na článokPočas všetkých tých rokov od kedy sa tabak a fajky objavili a začali ich ľudia užívať vo svoj prospech, sa stále u fajkárov opakujú tie isté chyby. Zrejme preto, že opakovanie je matkou múdrosti. Poďme si ich teda spolu pripomenúť, aby ste sa im ako začia
prejsť na článokJeden z dôvodov, prečo ako zdroj tepla v našich domovoch si volíme krb či kachľovú pec, je aj upokojujúci pohľad na horiaci oheň. Preto je nepríjemné pokiaľ nám špinavé krbové sklo bráni si 100 % užívať tento pohľad. Ako predchádzať špinavému krbovému
prejsť na článok