Drobné ovocie: maliny a ríbezle; stromčeková verzus kríčková forma

U drobného ovocia sa stretávam hlavne s problémami: rez malín (1 alebo 2 ročných)prestárnuté ríbezle, čiže slabo rodiace, stromčekové alebo kríčkové Rez malín Maliny rodia na bočných výhonkoch. 1-ročné maliny rodia na minuloročných výhonkoch, tzn.: “Toho roku nám rodili maliny, popri nich sa na svet tlačia už nové výhonky, tieto nové výhonky budú rodiť na budúci rok a tie, ktoré rodia toho roku na jeseň odstrihneme úplne pri zemi a tie nové zrežeme na výšku cca. 120-150 cm. Slabé výhonky a prehustenú časť prestriháme tak, aby sa slnko a samozrejme aj my dostali k malinám čo najlepšie.“ U 2-ročných je to trochu inak: Výhonok, ktorý vyrastá už tento rok už bude rodiť koncom leta v hornej tretine. Túto hornú odrodenú časť odrežeme, prostredná a dolná časť nám bude rodiť budúci rok, počas leta a na jeseň nám zase vyrastie nový výhonok, ktorý zarodí na jeseň až do prvého snehu. Maliny majú rady počas rastu plodov veľa vody – doprajme im ju. Rozmnožovanie malín Čo sa týka samotného rozmnožovania, rozmnožujeme ich hľúznatými odkopkami. Na jeseň zasadíme tohoročný výhonok o dĺžke cca 50 cm, ale na jar ho zostrihneme na cca 10 cm, aby nám nevyschol a dobre sa uchytil. Maliny podľa farby Poznáme teda červené, žlté a čierne maliny, mne osobne najviac chutia tie červené, ale ani tie žlté nemajú chybu, k tým čiernym som si ešte nenašiel akosi cestu a veľmi mi nechutia, asi preto, že sú trochu menšie a skôr mi pripomínajú divé červené maliny. Ríbezle Ríbezle najlepšie rodia v treťom veku, ale nie všetky odrody, niektoré až v piatom roku. V každom prípade sa však snažíme, aby sme mali každý rok nové prírastky, ktoré nám zabezpečia zdravú a bohatú úrodu. V jednom kríku by malo byť okolo 8-12 výhonkov (pokiaľ však nebudeme mať krík o priemere 1 m). Ríbezle a egreše sa rozmnožujú bylinnými odrezkami video. Stromčeková forma verzus kríčková Záleží od vkusu, všetko má svoje plusy a samozrejme aj mínusy. Teda poďme najprv k tým plusom. Stromčeková forma: + atraktívnejšia, lepšie udržovateľná , pohodlnejší zber, čistejšie ovocie, – nižšia úroda, Kríčková forma: + vyššia úroda, jednoduché rozmnožovanie, – menej pohodlný zber, špinavé ovocie. Príspevok Drobné ovocie: maliny a ríbezle; stromčeková verzus kríčková forma je zobrazený ako prvý na OvoArb s.r.o..

prejsť na článok

Višňový koláč s tvarohom

Tvarohové cesto, tvarohová plnka a pikantné ovocie. Zdravý a chutný koláč. Vhodné je aj iné ovocie, napr. ríbezle červené, ríbezle čierne. Rebarbora by bola tiež vhodná.

prejsť na článok

Josta — drobné ovocie nabité vitamínmi

Nie je to čierna ríbezľa, aj keď sa na ňu podobá. Nie je to egreš, aj keď má podobne osviežujúcu chuť. Josta je medzidruhový kríženec egreša a čiernej ríbezle vyšľachtený v 20. storočí.

prejsť na článok

Opadávajúce ríbezle

Ríbezle sú obľúbeným ovocím v našich záhradách. Nie len že sú zdravé a chutné, ale ide o kríkové ovocie, ktoré nezaberá v záhrade veľa miesta a sú vhodné aj do malých záhrad. Ani ich pestovanie nemusí byť bezproblémové. Môžu začať opadávať už pred dozretí

prejsť na článok

Čerstvá verzus mrazená zelenina a ovocie: Ktoré sú zdravšie a lepšie?

Patríte k tým ľuďom, ktorí na konci sezóny vždy smútia, že si už nebudú môcť dopriať svoju obľúbenú čerstvú zeleninu a ovocie? Alebo vonku vládne zima a ani v obchode nie je čerstvé ovocie a zelenina, na ktoré práve máte chuť? Nezúfajte, vždy predsa môžet

prejsť na článok

Aj maliny môžu byť napadnuté vírusom

Jedným z najobľúbenejších letných ovocí nielen detí ale aj dospelých sú maliny. Rastú nám nie len na záhrade, ale aj vo voľnej prírode. Každý z nás si už určite odtrhol maliny rastúce popri poľnej cestičke počas prechádzky v prírode.

prejsť na článok