Definitívny koniec Američanov v košických oceliarňach: U.S. Steel kupuje hutnícky gigant z Ázie!

Novým vlastníkom amerického hutníckeho koncernu U.S. Steel sa stane najväčší japonský výrobca ocele Nippon Steel Corporation. Obe firmy o tom informovali v pondelok v spoločnom stanovisku. Majiteľa tak bude meniť aj košická pobočka U.S. Steelu, ktorá je zároveň jedinou dcérskou firmou koncernu mimo Spojených štátov amerických. Spoločnosti Nippon Steel Corporation a U.S. Steel Corporation v pondelok uviedli, že uzavreli definitívnu dohodu, podľa ktorej japonský oceliarsky gigant získa U.S. Steel v hotovostnej transakcii za 55 amerických dolárov za akciu. Ako ďalej vyplýva zo spoločného stanoviska zverejneného americkými regulačnými orgánmi, hodnota transakcie tak predstavuje zhruba 14,1 miliardy dolárov. Súčasťou dohody je aj prevzatie dlhu U.S. Steelu, čo celkovú sumu transakcie zvyšuje na 14,9 miliardy amerických dolárov. „Kúpna cena 55 dolárov za akciu predstavuje 40-percentnú prémiu oproti záverečnej cene akcií U.S. Steel z 15. decembra 2023. Transakciu jednomyseľne schválilo predstavenstvo Nippon Steel Corporation aj U.S. Steel,“ uvádza sa v spoločnom stanovisku. Čo bude s Košicami? Aké budú konkrétne plány nového vlastníka so slovenskou pobočkou U.S. Steelu, si však budeme musieť počkať, aktuálne informácie totiž podrobnosti zatiaľ neuvádzajú. Hovoria iba o tom, že Japonci kupujú U.S. Steel ako celok. Jeho súčasťou je pritom aj košická hutnícka fabrika U.S. Steel Košice. Ide pritom o jedinú výrobnú dcéru americkej oceliarskej spoločnosti mimo Spojených štátov amerických. Podľa vyhlásenia spoločnosti chce Nippon Steel akvizíciou posilniť výrobné kapacity a rozšíriť geografické oblasti. „V dôsledku akvizície U.S. Steel spoločnosťou Nippon Steel dosiahne jej očakávaná celková ročná kapacita surovej ocele 86 miliónov ton, čo urýchli pokrok smerom k strategickému cieľu NSC, ktorým je 100 miliónov ton globálnej kapacity surovej ocele ročne,“ uvádza sa vo zverejnenom materiáli. Zdroj: https://openiazoch.zoznam.sk/priemysel/definitivny-koniec-americanov-v-kosickych-oceliarnach-u-s-steel-kupuje-hutnicky-gigant-z-azie/

prejsť na článok

Titanic a US Steel

Viete, aký je rozdiel medzi Titanicom a závodom US Steel v Košiciach? US Steel má viac komínov.

prejsť na článok

Čo sa deje v Liberty Steel Ostrava?

Pozrite si, čo sa deje v českej Liberty steel v Ostrave: 6. listopad Reportéři ČT | Česká televize (ceskatelevize.cz)

prejsť na článok

Kúpa baterky

Kupuje nedoslýchavý baterku: - Koľko stojí? - 5 eur. - Čooo? Päťdesiat? Nie je to nejako veľa? - Dobre, tak dvadsaťpäť.

prejsť na článok

Na koniec sveta

Za tebou milá, som dlho putoval, no nenašiel sa nik, kto by ma ľutoval. Keď som ťa už konečne našiel, aj na koniec sveta by som s tebou zašiel.

prejsť na článok

Maďar kupuje hrach

Príde Maďar do predajne ovocia a zeleniny a chce si kúpiť hrach. Hovorí: - Eť kilo zelená bobuľa, na ktorom Jánošík rozbila papuľa.

prejsť na článok