Brokolica je zelený zázrak

Varenie - Potraviny Zelenina s typickou jemne horkastou chuťou sa vyznačuje vlastnosťami, ktoré posilujú organizmus a pôsobia preventívne najmä proti vzniku rakoviny. Viaceré výskumy potvrdili, že u ľudí, ktorí konzumovali túto hlúbovitú zeleninu denne, sa výrazne znížil výskyt rakoviny najmä hrubého čreva. Pôvod Brokolica pochádza z Malej Ázie, odkiaľ ju do Talianska priviezli moreplavci. Rimania si ju veľmi cenili a pestovali ju v čase Veľkej rímskej ríše aj v nemeckých krajinách. V stredoveku ju do svojej kuchyne zakomponovali i Francúzi. Po prvej svetovej vojne sa na brokolicu v Nemecku zabudlo, jej nová éra začala v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, postarali sa o to prisťahovalci z krajín Stredomoria, ktorí sme prišli za prácou. Na Slovensku bola dlho neznámou zeleninou, dnes sa však teší veľkej obľube. Je vhodná pre všetky vekové kategórie vrátane malých detí a seniorov, dokonca sa odporúča na pravidelnú konzumáciu diabetikom. Prínos pre zdravie Prítomnosť železa chráni človeka pred anémiou a obsah betakaroténu a vitamínov C a E zase pred srdcovocievnymi ochoreniami, infarktom a sivým zákalom oka. Vysoký obsah kyseliny listovej pomáha tehotným ženám, pretože redukuje riziko rázštepu chrbtice plodu. Je to plnohodnotná zelenina, ktorá by pre svoje nutričné hodnoty nemala chýbať v jedálničku. Pre dosiahnutie efektu v rámci prevencie je potrebné týždenne trikrát skonzumovať asi 150 g najmä odrody s fialovými výhonkami alebo zelenej brokolice. Čo všetko dokáže? Detoxikuje organizmus, bojuje proti alergiám a zápalom, harmonizuje krvný tlak, pomáha schudnúť, chráni oči a zlepšuje zrak, znižuje riziko rakoviny i osteoporózy. Využitie v kuchyni Niekomu postačí jednoduchý recept - ružičky zeleniny necháme krátko povariť vo vode alebo v pare a prípadne preliať šalátovým dresingom alebo majonézovou omáčkou. Iný to rád horúce. K chutnej večeri potrebujeme dve pokrájané žemle, ktoré opražíme na posekanej cibulke. Pridáme asi 500 g krátko povarených brokolicových ružičiek, 150 g mäkkej salámy alebo údeného mäsa, mleté čierne korenie a postrúhaný muškátový orech. Zmes treba zaliať 100 ml mlieka, nechať prejsť varom a rozotrieť do vymastenej misy z jenského skla. Potom všetko zalejeme 2 rozšľahanými a osolenými vajciami zmiešanými so smotanou a postrúhaným syrom. Zapečené podávame so zemiakovou kašou a sezónnym šalátom. Skladovanie Pri výbere brokolice sa treba vyhýbať drevnatému hlúbu a zhnednutej ružici, ktorá má horkastú chuť. Uskladňujeme ju zabalenú vo fólii na najteplejšom mieste chladničky a čo najrýchlejšie spotrebujeme. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Brokolica – kráľovná medzi zeleninou

Väčšina uznávaných odborníkov sa zhoduje v názore, že brokolica patrí medzi 10 najzdravších potravín sveta. Dnes nám pán prof. Hričovský prezradí, aké má brokolica účinky, ako by sme ju mali skladovať a zbierať.

prejsť na článok

Je brokolica zdravá?

Brokolica je základnou potravinou v mnohých častiach sveta a možno ju nájsť v mnohých populárnych jedlách. Žiaľ, brokolica nepatrí medzi zeleniny, ktoré sa často objavujú na našich tanieroch. To by sa malo zmeniť, a preto si prečítajte 6 dôvodov, pre ktor

prejsť na článok

Zelený čaj matcha v kuchyni

Mnoho ľudí pije zelený čaj, ale jedli ste ho už niekedy? Spôsob, ako pridať zelený čaj do vášho denného jedálnička si budete môcť prečítať na nasledujúcich riadkoch.

prejsť na článok

Zelený jačmeň s vodným kefírom

Kefir.Sk stránka o vodnom a mliečnom kefíre. Zelený jačmeň je jednou z najpopulárnejších superpotravín, ktoré si dnes môžete kúpiť na trhu. Táto rastlina pochádza z rodu jačmeňa a obsahuje množstvo živín, vitamínov a minerálov. Zelený jačmeň sa [] Článok

prejsť na článok

Čierny zázrak – Melasa a jej účinky na zdravie

O čiernom zázraku a jeho účinkoch sa stále viac hovorí. Ak ste o ňom ešte nepočuli, prekvapí vás, že ide o „obyčajnú“ melasu. Zaujímavé je aj to, že čierny zázrak je vlastne odpad, ktorý vzniká pri výrobe trstinového cukru. Aj keď je melasa len vedľajším

prejsť na článok