Britská a americká angličtina: Rozdiely vo frázach.

Rozdiely medzi britskou a americkou angličtinou nie sú len v slovíčkach, sú aj vo frázach. Pozrime sa na to, ktoré frázy to sú:Have / Have gotHave / TakeShall / WillMustn’t have done / Can’t haveCan’t / Must notNeedn’t / Don’t need toInsist / DemandQuestion tags – Krátke prídavné otázkyVynechanie slovies can / could v spojení so zmyslovými vnemami (smell, see, hear)Vyjadrenie časuVyjadrenie dátumuPozdravyĎalšie frázy v britskej a americkej angličtine Have / Have gotSloveso HAVE a sloveso GOT majú podobný význam.Vo vetách ich však Briti a Američania povedia inak. Rozdiely sú nasledovné:Briti pre vyjadrenie vlastníctva v prítomnom čase tradične používajú „have got“.Príklad: I have got a book. (Mám knihu.) Dnes je v britskej angličtine bežné aj samotné sloveso „have“.Príklad: I have a book. (Mám knihu.) Pre vyjadrenie nutnosti (musieť) používajú „have got to“ alebo iba „have to“.Príklad: I have (got) a book from my friend. I have (got) to return it tomorrow.(Mám knihu od kamaráta. Musím mu ju zajtra vrátiť.) Američania používajú pre vyjadrenie vlastníctva v prítomnom čase iba sloveso „have“.V hovorovej americkej angličtine používajú aj samotné sloveso „got“.Príklad: I have a car. (Mám auto.)I got a car. (Mám auto.) Pre vyjadrenie nutnosti (musieť) sa používa v americkej angličtine sloveso „have got“.Príklad: I have got to go. (Musím ísť.)You have got to listen to me. (Musíš ma počúvať.)  Porovnanie:UKUSAPrekladI have got a book.I have a book.Mám knihu.I have a book.I got a book.Mám knihu.I have (got) to return it.I have got to return it.Musím ju

prejsť na článok

Prvá podmienková veta First Conditional

Angličtina disponuje až štyrmi podmienkovými vetami (kondicionálmi), ktoré sa používajú v rozdielnych situáciách a s rozdielnymi časmi. V The post Prvá podmienková veta First Conditional appeared first on Online angličtina.

prejsť na článok

Would a should v prítomnosti a v minulosti

Slovesá would a should majú toho veľa spoločného, keďže sú obe modálnymi slovesami. V zápore a v otázkach The post Would a should v prítomnosti a v minulosti appeared first on Online angličtina.

prejsť na článok

Rozdiel medzi other a another

Aký je rozdiel medzi anglickým other a another? Aj vy sa niekedy pristihnete, že používate tieto dve slová, The post Rozdiel medzi other a another appeared first on Online angličtina.

prejsť na článok

Skrátený tvar ´d znamená to would alebo had?

Predstavte si, že v anglickom texte natrafíte napríklad na vetu: I‘d do it.Je to I would do it The post Skrátený tvar ´d znamená to would alebo had? appeared first on Online angličtina.

prejsť na článok

Predminulý čas (Past perfect)

Predminulý čas (Past Perfect) sa v angličtine používa úplne štandardne v každodennom styku, či už v hovorovej alebo The post Predminulý čas (Past perfect) appeared first on Online angličtina.

prejsť na článok