Ako chutí India

India, s bohatou históriou a kultúrnou pestrosťou, ponúka jednu z najrozmanitejších kuchýň na svete. Od výrazných chutí, ich kombinácií a aromatických korenín, až po rôznorodé spôsoby prípravy – jedlo v Indii poskytuje zážitok pre všetky naše zmysly. O zvyklostiach stolovania sa s nami porozprával otec Clifford PintoV Indii je dlhoročnou tradíciou jedávať na zemi s prekríženými nohami a v kruhu rodiny. Vďaka tomu prerušíme všetky ostatné činnosti a sústredíme sa len na jedlo a rodinu. Takéto sedenie je zároveň veľmi zdravé pre držanie tela, kĺby a posilňuje mnoho svalov. Jeme zvyčajne pravou rukou a hygiena pred jedlom je pre nás veľmi dôležitá. V niektorých častiach Indie sa ale používa aj príbor. Jedlo je servírované v kovových miskách a na tanieroch alebo často aj na banánovom liste. Banánový list dodáva jedlu špecifickú vôňu a podčiarkuje jeho chuť. Podľa ajurvédskeko učenia, každý prst reprezentuje jeden element a pri jedení rukami dokážeme lepšie vnímať chuť jedla, jeho textúru a arómu. Pestrosť indickej kuchyne odráža aj rozličné náboženské zvyklosti a miestne tradície. Každý štát a dokonca aj región v Indii má svoje vlastné jedinečné jedlá. Celkovo sa najčastejšie jedáva ryža, sambar (šošovicová kaša), rasam (pikantná polievka s rajčinami), zelenina, mäso a ryby. Veľa ľudí sa z náboženských dôvodov stravuje vegetariánsky. Pre jeden z indických štátov, Karnataka, je na pobreží typické zeleninové karí s ryžou. V iných častiach sú populárne ryžové placky roti, pšeničné chapati a guličky ragi, ktoré sa robia z prosovej múky. Tri koreniny, ktoré nemôžu chýbať v žiadnej indickej domácnosti, sú chilli prášok, garam masala (zmes klinčekov, koriandra, škorice a kardamónu) a horčicové semená. Dezerty závisia od regiónu a jeho tradícií. Najbežnejšie sú shaavige payasam (korenený mliečny puding) a holige (sladký plochý chlieb). Konkrétne holige sa bežne podáva ako predjedlo s prepusteným maslom ghee. Sneha Mám rada mäkkú ryžovú placku roti, citrónovú ryžu a pikantné vegetariánske brinjal karí, ktoré sa robí z baklažánu. Shaun Tauro Milujem kuracie mäso opečené na špajdli. Je mäkké a chrumkavé zároveň a nie je mi z neho ťažko. Josna R. Keďže mám rada sladké, mojím obľúbeným jedlom je semiya payasam (mliečny dezert s kardamónom, kešu orieškami a hrozienkami). Zo slaného mám rada kuracie karí.

prejsť na článok

Šalát Caprese

Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie Šalátová varianta na slávnu taliansku trojku Caprese. Ingrediencie: balsamico podľa chuti bazalka podľa chuti 5 čiernych olív mleté ​​čierne korenie podľa chuti 100 g mozzarelly 2 paradajky Príprava: Rajči

prejsť na článok

Ryža a naše zdravie

Nie je ryža ako ryža – v kvalite, chuti a nutričnej hodnote jednotlivých druhov ryže sú prekvapivo veľké rozdiely. Ak konzumujete len „obyčajnú“ bielu ryžu z regálov našich obchodov, prichádzate o skutočné dobrodružstvo chutí a vôní spojených so spoznávan

prejsť na článok

Strom piatich chutí

Pod nenápadným vedeckým názvom Schisandra chinensis sa skrýva jedna z najcennejších liečivých rastlín známa aj pod exotickým menom Strom piatich chutí. Táto užitočná liečivka pochádza z východnej Ázie, ale je vhodná k výsadbe aj do našich záhrad. Znesie m

prejsť na článok

Šalát zo zelenej špargle

Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie Výborný a zdravý špargľový šalát, jednoduchý na prípravu. Ingrediencie: 1 hrsť čerstvej bazalky 200 g čerstvej zelenej špargle čerstvo pomleté korenie podľa chuti olivový olej podľa chuti oregano podľa chuti

prejsť na článok

Jarný tvaroh

Varenie – Recepty – Studený bufet Chutná ľahká nátierka z tvarohu s reďkovkami. Ingrediencie: 150 g čerstvého syr čierne korenie podľa chuti pažítka podľa chuti 1 zväzok reďkovky soľ podľa chuti 150g tvarohu Príprava: Reďkovky nakrájame na kús

prejsť na článok