Hľadáte zdravé recepty, ktoré vám ozvláštnia čas Vianoc? Vyskúšajte zdravé pečivo, netradičný šalát alebo lososa. Nižšie nájdete tipy na ľahké a zdravé pokrmy. Obsah (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pečená morka so zeleninovou plnkou 1 morka (cca 4-5 kg) 4 strúčiky cesnaku (nasekané) 2 cibule (nakrájané na kocky) 2 mrkvy (nakrájané na kocky) 2 stonky zeleru (nakrájané na kocky) 200 g špenátu (nasekaného) 200 g kukurice 100 g celozrnného chleba (nakrájaného na kocky) Soľ a korenie podľa chuti Olivový olej Morku očistíme a osolíme zvonku aj vo vnútri. Zmiešame cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, špenát, kukuricu a nakrájaný chlieb. Pridáme soľ a korenie a premiešame. Plnkou naplníme morku a zviažeme kuchynským povrázkom. Morku položíme do pekáča a potrieme ju olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C približne 2,5-3 hodiny, kým nie je krásne zlatistá a vo vnútri pečená. Pečený losos so zemiakovou kašou a zeleninou 4 filety lososa (cca 150 g každý) 500 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na menšie kúsky) 200 g brokolice 200 g mrkvy (nakrájané na kolieska) Olivový olej Soľ a korenie podľa chuti Čerstvé bylinky (napr. petržlen, tymian, rozmarín) na dochutenie Zemiaky uvaríme v slanej vode, kým nezmäknú. Potom ich scedíme a rozmixujeme dohladka s olivovým olejom, soľou a korením, pridáme čerstvé bylinky. Brokolicu a mrkvu uvaríme v slanej vode. Filety osolíme a okoreníme a opečieme ich na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja z oboch strán, kým nie sú zvnútra ružové. Na tanieri servírujeme pečeného lososa so zemiakovou kašou a varenou zeleninou. Dochutíme podľa chuti čerstvými bylinkami. Quinoa šalát so špenátom, brusnicami a vlašskými orechmi 200 g quinoa (uvarené podľa pokynov na obale) 100 g čerstvého špenátu (nasekaného) 50 g sušených brusníc 50 g vlašských orechov 2 lyžice olivového oleja 1 lyžica citrónovej šťavy Soľ a korenie podľa chuti Vo veľkej mise zmiešame quinú, špenát, brusnice a vlašské orechy. Pridáme olivový olej a citrónovú šťavu a premiešame. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie podľa chuti. Rukola s granátovým jablkom, kozím syrom a praženými vlašskými orechmi 200 g rukoly 1 granátové jablko (roztvorené a semená vybraté) 100 g kozieho syra (nakrájaného na kocky) 50 g vlašských orechov (pražených a hrubo nasekaných) 2 lyžice olivového oleja 1 lyžica citrónovej šťavy Soľ a korenie podľa chuti Vo veľkej mise zmiešame rukolu, granátové semienka, kozí syr a vlašské orechy. Pridajte olivový olej a citrónovú šťavu a premiešame. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie podľa chuti. Tekvicová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom 1 kg tekvica (ošúpané a nakrájané na kocky) 1 cibuľa (nakrájaná na kocky) 2 strúčiky cesnaku (nasekané) 1 lyžica olivového oleja 1 lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaného) 400 ml kokosového mlieka 500 ml zeleninového vývaru Soľ a korenie podľa chuti Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Pridáme nakrájanú tekvicu a zázvor a vyprážame ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút. Prilejeme kokosové mlieko a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým nie je tekvica mäkká. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladkej konzistencie. Dochutíme. Hubová krémová polievka s tymianom 400 g zmesi húb (napr. šampiňóny, baby hríbiky, kremenáča) 1 cibuľa (nasekaná) 2 strúčiky cesnaku (nasekané) 1 lyžica olivového oleja 500 ml zeleninového vývaru 200 ml smotany na šľahanie Čerstvý tymián (nasekaný) Soľ a korenie podľa chuti V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Pridáme nakrájané huby a vyprážame ich, kým nestuhnú a neuvoľnia šťavu. Prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 15 minút, kým huby nezmäknú. Pridáme smotanu a tymián. Varíme ešte asi 5 minút. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladkej konzistencie. Kokosové guličky s datľami a orechmi 200 g jemne nasekaných datlí 100 g mletých orechov (mandlí, lieskových orechov a pod.) 50 g kokosovej strúhanky (plus extra na obalenie) Zmiešame jemne nasekané datle, mleté orechy (napríklad mandle, lieskové orechy) a kokosovú strúhanku. Vytvoríme malé guličky a obalíme ich v kokosovej strúhanke. Dáme na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhli. Ovsené sušienky s brusnicami a škoricou 200 g ovsených vločiek 100 g sušených brusníc 1 lyžička mletej škorice 3 lyžice medu 2 lyžice rozpusteného kokosového masla Zmiešame ovsené vločky, brusnice, škoricu, mletú škoricu, med a rozpustené kokosové maslo. Vytvoríme z tejto zmesi malé okrúhle sušienky a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 12-15 minút, kým nie sú zlatisté. Čokoládové datľové guličky 200 g jemne nasekaných datlí 3 lyžice kakaa 100 g mletých orechov (kešu, vlašské orechy a pod.) 2 lyžice kokosového oleja Kakao na obalenie Zmiešame jemne nasekané datle, kakao, mleté orechy (napríklad kešu alebo vlašské orechy) a kokosový olej. Vytvoríme z tejto zmesi malé guličky a obalíme ich v kakau. Dáme ich na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhli. Mandľové a pomarančové sušienky 200 g mletých mandlí Kôra z 1 pomaranča (jemne nastrúhaná) 3 lyžice medu 1 vajce 1/2 lyžičky vanilkového extraktu Zmiešame mleté mandle, pomarančovú kôru, med, vajcia a trochu vanilkového extraktu. Vytvoríme z tejto zmesi malé sušienky a položíme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10-12 minút, kým nie sú zlatisté. Orechové medové tyčinky 200 g jemne nasekaných orechov (vlašské orechy, mandle a pod.) 4 lyžice medu 1 lyžička škorice 1 lyžica oleja Zmiešame jemne nasekané orechy (napríklad vlašské orechy, mandle), med, škoricu a trochu oleja. Vytvoríme malé tyčinky a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10-12 minút, kým nie sú ľahko zlatisté. Mätové kokosové linecké sušienky 100 g kokosovej múky 100 g mandľovej múky 100 g kokosového oleja (rozpusteného) 4 lyžice medu 1 lyžička vanilkového extraktu 1/2 lyžičky mätového extraktu Zmiešame kokosovú múku, mandľovú múku, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a trochu mätového extraktu. Cesto rozvaľkáme na valčeku a vykrajujeme sušienky pomocou formičiek. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 8-10 minút, kým nie sú ľahko zlatisté. Ďalšie tipy nájdete v rubrike Zdravé recepty. Kde kúpiť zdravé potraviny? Veľký výber zdravých potravín nájdete na Aktin.sk alebo aj v e-shope BrainMarket.sk. Vyberte si potraviny vhodné pre dedukčnú diétu, nízkokalorické potraviny, jedlo vhodné pre diabetikov, bezlepkové potraviny, zdravé sladidlá alebo bezlaktózové a či vegánske mlieka. ZDRAVÁ VÝŽIVA NA AKTIN.SK PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ Foto: PexelsToto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Hrasekvlusku.cz Článek 12 zdravých vianočných receptovový krém se nejdříve objevil na Mamadodazda.sk.
Medzinárodný deň lesov 2023: Zdravé lesy pre zdravých ľudí
prejsť na článokMáme tu čas vianočných trhov, kde to v každom rohu na námestiach rozvoniava rôznymi chutnými dobrotami. Neodmysliteľnou súčasťou vianočných trhov sú najmä mäsové špeciality, lokše, medovina, varené víno, vianočný punč a mnoho iného. Myslím, že si každý pr
prejsť na článokMilí zákazníci, ďakujeme za prejavenú dôveru v roku 2021 . Tím JS -Interiér vám praje krásne prežitie vianočných sviatkov. Až do 10.1.2022 sme vám k dispozícii prostredníctvom: tel. č.: 0948 075 102 facebook: JS-Interiér instagram: @js_interier 23.12.2021
prejsť na článokMalkáči zo Soliniek a Vlčiniec v #Klube_u_eMKy v decembri (11. a 13. 12. 2023) čítali knižku O malých a veľkých darčekoch od J. Coulmann, aby sme zistili, že aj malý darček môže urobiť naozaj veľkú radosť. Jeden malý darček sme si aj vyrobili. S eMKou s
prejsť na článok