Recept na zaručené krehké linecké pečivo

Zlepované linecké pečivo je jedným z najtypickejších vianočných druhov u nás. Hoci má táto klasika z rakúskeho Linzu nespočetné množstvo variácií, základ tvoria dva malé vykrojené tvary, ktoré sú zlepené džemom. Ten presvitá cez linecké očko – malé koliesko alebo iný tvar vyrezaný uprostred vrchnej časti. Či už na Vianoce pečiete len dva druhy, alebo dokonca dvadsať, linecké pečivo vám vďaka ich typickému očku nebudú chýbať. Vyskúšajte náš recept a potom len ticho sledujte, ktorý druh vianočného pečiva zmizne ako prvý. Linecké cesto je jednoduché. Jeho základ tvoria len tri suroviny: hladká múka s vysokým obsahom lepku (00), maslo a práškový cukor. A na každých 300 g múky jeden až tri žĺtky a štipka soli. Musíte však pracovať rýchlo – pri miesení cesta aj pri jeho vaľkaní a vykrajovaní. Nemá totiž rado teplo ľudských rúk. Čím dlhšie ho budete spracovávať, tým bude po upečení menej krehké. Čas prípravy: 1 hodina Čas pečenia: 10 minút Budete potrebovať (na 40 kúskov): 300 g hladkej múky, ideálne typ 00 150 g práškového cukru 3 žĺtky 170 g masla 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry džem podľa chuti Ako postupovať? Do misky preosejte múku, pridajte cukor a citrónovú kôru a premiešajte. Potom pridajte žĺtky, zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a rýchlo vypracujte cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chlade aspoň dve hodiny. Potom cesto rýchlo rozvaľkajte na jemne pomúčenej podložke a vykrajujte rôzne tvary. Do polovice z nich vykrojte ešte stred. Pomocou širokého noža ich položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich 10 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Ak vaša rúra nepečie rovnomerne, neostáva vám iné len plech približne v polovici pečenia otočiť. TIP: Ak uvažujete o novej rúre, výborne vám poslúži niektorá z energeticky úsporných vstavaných rúr alebo sporákov MORA s patentovaným klenutým vnútorným priestorom na dokonale rovnomerné pečenie. Po upečení zlepte tvary džemom podľa chuti. Vhodnejšie sú tie kyslejšie, napríklad ríbezľový. Polovicu z nich môžete zlepiť lieskovo-orieškovou nátierkou. Tip na inteligentnú a úspornú rúru Inteligentná rúra MORA VTPS 787 BXB s extra veľkým objemom 77 l je vybavená aj termosondou a funkciou pary na prípravu chutných a zdravých jedál. Má 22 automatických programov vrátane programov na pečenie pizze, dezertov, chleba, hydiny alebo veľkých a malých kúskov mäsa, a to aj pri dlhých časoch prípravy pri nízkych teplotách. Stačí vybrať typ jedla, jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu od 30 °C až do 300 °C, správny typ ohrevu a navrhne vhodné umiestnenie v rúre. Pre skúsených kuchárov je tu naopak možnosť naprogramovať si hneď na začiatku teplotu a čas pečenia v dvoch krokoch. K dispozícii je aj funkcia zdravého teplovzdušného fritovania bez tuku – vďaka pridanej pare bude povrch chrumkavejší. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý ako v tradičnej kamennej peci a zabezpečuje dokonale rovnomerné pečenie a pečenie až na štyroch úrovniach naraz, takže je vhodná nielen na prípravu vianočných koláčov, ale aj viacchodových nedeľných obedov počas celého roka. Komfort zvyšuje veľký priezor v dvierkach, dvojité osvetlenie, praktický teleskopický výsuv s jednoduchým klik systémom alebo tlmené zatváranie a otváranie dvierok. O čistenie bez námahy sa postará účinné automatické pyrolitické čistenie. Rúra patrí do veľmi úspornej triedy A+. Aj s takouto všestrannou výbavou stojí 529 EUR. www.mora.sk    The post Recept na zaručené krehké linecké pečivo first appeared on DobrýRecept.sk.

prejsť na článok

Vianočné krehké vínové pečivo

Na prípravu budeme potrebovať : 330 g hladkej múky280 g masla6 PL bieleho vína napr. Ruladské bielena obaľovanie cca 160 g práškového cukru zmiešaného s

prejsť na článok

Najlepšie linecké cesto 3-2-1

3:2:1 je pomer múky, masla, cukru.  teda 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru. Ak použijete tento pomer, koláčiky sa Vám vždy vydaria. Nie je to žiadna novinka, toto linecké cesto robili už naše babičky a často od oka. 300 g hladká pšeničná múka (mô

prejsť na článok

Orechové paličky

Starý recept na drobné pečivo, vhodný na zužitkovanie bielkov. Zatiaľ bez fotografie.

prejsť na článok

Krehké slané pečivo, číslo 1 medzi receptami

1x hlasované Čas prípravy (celkovo spolu): 120 minút Čas pečenia: 40 minút Počet porcií: 30   K Vianociam neodmysliteľne patrí nielen sladké, ale aj slané pečivo. Jedno z najvhodnejších je tzv. krehké slané pečivo, ktoré vďaka svojej konzistenc

prejsť na článok

Linecké cesto od babičky, vianočný recept na 1-tku

3x hlasované Čas prípravy: 20 minút, Čas prečenia: 20-30 minút, Počet porcií: 35 koláčov Linecké cesto od babičky je druh cesta, ktorý je veľmi oblúbený nielen počas Vianoc. Neváhajte a doprajte si k nemu aj vianočné koláče s webom chutné rece

prejsť na článok