Recepty a kurzy pečenia a varenia | Mykitchendiary.sk

Recepty na mojom blogu vám otvárajú dvere do mojej kuchyne. Nech sa páči, vstúpte. Veľa pekných chvíľ na mojom blogu želá Petronela Burianová

prejsť na web

Chlieb s vysokým obsahom nízkolepkovej múky

Ako vieme pri pšeničných chleboch využívame autolýzu na to, aby sa nám rozvinul lepok a začali sa tvoriť glutenové väzby. Ako na to ale keď chceme dať väčší podiel ražnej, alebo inej múky, ktorá neobsahuje toľko lepku, a čo viac nemá rada dlhý styk s vodo

prejsť na článok

Múka v kuchyni: Pšeničná múka

Článok bol napísaný pre magazín Penam ako jeden zo série článkov Príbeh pečiva. Autorské práva na fotky má Penam Slovakia a.s. Pšenica je u nás najrozšírenejšia a najdôležitejšia obilnina s vysokým obsahom bielkovín, ktorých základnou zložk

prejsť na článok

Založenie a živenie ražného kvásku krok za krokom

Článok bol napísaný pre magazín Penam ako jeden zo série článkov Príbeh pečiva. Autorské práva na fotky má Penam Slovakia a.s. Premýšľali ste už niekedy nad tým, kde sa kvások vzal, do akého roku sa datuje jeho vznik, kto s ním vlastne zača

prejsť na článok

Múka v kuchyni: Ražná múka

Článok bol napísaný pre magazín Penam ako jeden zo série článkov Príbeh pečiva. Autorské práva na fotky má Penam Slovakia a.s. Aj keď je u nás preferovanou obilninou pšenica, ražná múka sa oddávna používala na pečenie chleba a výrobky z nej

prejsť na článok

Aké sú najčastejšie chyby začiatočníkov pri kváskovaní?

Článok som napísala pre Magazín Penam ako jeden zo série článkov Príbeh pečiva.  Autorské práva na fotky použité v článku má Penam Slovakia a.s. Aby vás prvé neúspechy neodradili, prinášame niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu v kváskovaní vytrvať a

prejsť na článok

Ako funguje kvások, aký kvások používať a ako sa oň starať

Skôr než si povieme aké druhy kváskov môžeme používať, je treba, aby sme sa naučili trochu z jednoduchej teórie. Kvas je živý organizmus, ktorý obsahuje všetky užitočné mikroorganizmy (zhruba 60 druhov), ktoré vytvárajú potrebnú chuť a vôňu budúceho chl

prejsť na článok

Univerzálne cesto z Kamutu. Sladké aj slané, z droždia aj z kvásku

Čoraz častejšie sa stretávam s ľuďmi, ktorí trpia rôznymi intoleranciami na pšenicu.  Je to spôsobené tým, že dnešná pšenica už  je často tak prešľachtená, že ju prestáva naše telo tolerovať. Preto je dôležité si dobre vyberať múku, z ktorej pečieme. Najl

prejsť na článok

Dokonalé perníkové cesto

Aby boli Vaše perníčky dokonalé, treba dodržať pár jednoduchých krokov: Suché suroviny si pred pečením preosejte Najdôležitejšie pri spracovaní cesta na perníčky je hustota cesta. Nedá sa jednoznačne odhadnúť pri tvorení receptu množstvo múky, keďže každá

prejsť na článok

Najlepšie linecké cesto 3-2-1

3:2:1 je pomer múky, masla, cukru.  teda 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru. Ak použijete tento pomer, koláčiky sa Vám vždy vydaria. Nie je to žiadna novinka, toto linecké cesto robili už naše babičky a často od oka. 300 g hladká pšeničná múka (mô

prejsť na článok

Jesenné chleby – Pečenie hrou

Neustále sa stretávam s tým, že máte problém, ako piecť kváskové chleby keď nemáte čas, chodíte do práce, alebo máte iné povinnosti, ktoré Vám nedovoľujú spracovávať cesto odporúčaným dlhým postupom. Tiež som postrehla záujem o pridávanie zaujímavých prís

prejsť na článok