Krehké slané pečivo, číslo 1 medzi receptami

1x hlasované Čas prípravy (celkovo spolu): 120 minút Čas pečenia: 40 minút Počet porcií: 30   K Vianociam neodmysliteľne patrí nielen sladké, ale aj slané pečivo. Jedno z najvhodnejších je tzv. krehké slané pečivo, ktoré vďaka svojej konzistencii vydrží dlho čerstvé, chrumkavé a chutné. Ďalšie recepty na slané koláče nájdete na stránke najlepšiekoláče.sk, napríklad recept na syrovú roládu alebo recept na klasické rožky.  Slané pečivo Existuje tiež viacero poddruhov krehkého slaného pečiva. Môže sa robiť len vo forme cesta, na ktorého povrch nastrúhame syr. A následne vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia. Napríklad krehké cesto sa dá pripraviť aj v tvare slimáčikov. Tak ako v tomto recepte. Vtedy sa pripravuje cesto, ale aj plnka, ktorá sa natiera na rozvaľkaný plát. Krehké slané pečivo môže byť skvelou alternatívou k tradičným sladkým pečivám a prinášať do jedálnička zaujímavú pestrosť:  Rôzne druhy cesta: Vyskúšajte rôzne druhy ciest, ako je lístkové cesto, zemiakové cesto alebo cesto syrové. Každé z nich prinesie špecifickú chuť a textúru. Originálne náplne: Experimentujte s rôznymi náplňami, ako sú syry, olivy, bylinky, slanina, paradajky, špenát alebo sušené paradajky. Kombinácia cesta a náplne môže vytvoriť nečakane lahodné chute. Prílohy: Krehké pečivo je možné podávať s rôznymi prílohami, ako sú dipy, omáčky alebo chutné maslové zmesi. Tým je možné posunúť chuť a textúru na ďalšiu úroveň. Formy a tvary: Vytvárajte rôzne tvary a formy pečiva. Malé guličky, tvarohové koláčiky, placky alebo tyčinky – každý tvar môže priniesť svoj unikátny zážitok. História slaného pečiva Fancúzska kuchyňa: Francúzska kuchyňa má bohatú tradíciu v pečení a vytváraní krehkého cesta na slané pečivo. Quiche, obľúbený slaný koláč, je považovaný za jedno z najstarších slaných pečív v tejto kuchyni. Prvé zmienky o Quiche pochádzajú z francúzskeho regiónu Lorraine v 14. storočí. Talianska focaccia: Focaccia, krehký taliansky chlieb s olivovým olejom a bylinkami, má tiež dlhú históriu. Je známa najmä v oblasti Ligúria a Toskánska. Predpokladá sa, že focaccia má korene v antickom Ríme. Španielske empanady: Empanadas, španielske pečivo plnené mäsom, rybami alebo zeleninou, majú pôvod v Španielsku. Tieto plnené koláče sa stali obľúbeným pokrmom v Latinskej Amerike, kde boli upravené a prijaté do miestnej kuchyne. Britská kuchyňa má aj svoje varianty krehkého slaného pečiva. Mäsové pite, ako je Cornish Pasty alebo Steak and Kidney Pie, sú obľúbenými pokrmami v britskej kuchyni. Východoeurópske koláče: Východná Európa má svoje vlastné tradičné slané pečivo. Napríklad v Rusku sú populárne pirohy, plnené cesto podobné knedliam, ktoré môžu byť plnené rôznymi slanými náplňami. Pita chlieb, ktorý má svoje korene na Blízkom východe, je ďalším príkladom krehkého slaného pečiva. Toto tenké chliebky môžu byť plnené rôznymi dobroty, ako sú falafel, hummus alebo grilované mäso. ​Alebo skúste aj výborné slané chuťovky. Alebo vyskúšajte náš recept na jemné oškvarkové pagáče. Ingrediencie (Potrebujeme 30 porcií) Cesto 500 g polohrubej múky, 250 g palmarínu, 1 KL práškového cukru, 2 KL soli, prášok do pečiva, 2 dcl mlieka, Plnka 250 g masla, 200 g údeného syra, 1 PL červenej mletej papriky, 2 PL vegety, 400 g oškvarkov (môže, nemusí byť) Postup receptu na prípravu slaného pečiva 1 Preosejeme si múku, pridáme cukor, soľ a prášok do pečiva. Nakoniec ešte mlieko a palmarín. suroviny zmiešame dokopy, Foto Slávka 2Spracujeme si cesto. Odložíme na hodinu do chladničky. cesto spracujeme a dáme do chladničky, Foto Slávka 3 Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na asi 0,5 cm plát. cesto rozvaľkáme, Foto Slávka 4 Pri spracovaní plnky začneme maslom a následne pridáme papriku a vegetu. začneme s plnkou, Foto Slávka 5 K tomu nastrúhame syr. Ak chceme, môžeme aj pomleté oškvarky, ale výborná verzia je aj bez nich. pridáme syr, Foto Slávka 6 Dôkladne rozmiešame a postupne natierame na rozvaľkané cesto.  plnku rozotrieme po ceste, Foto Slávka 7 Zrolujeme cesto na šulec. Nakrájame priečne na asi 0,8 cm plátky.  cesto si zrolujeme, Foto Slávka 8 Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút, vyjdú dva plechy. dáme piecť a máme hotovo, Foto Slávka Dobrú chuť! Slané pečivo je hotové, vychutnajte si ho. Podobne máme overený recept aj na kapustníky. Videorecept Krehké slané pečivo, číslo 1 medzi receptami Jednoduchá syrová roláda, 50 rokmi overený recept Klasické socialistické rožky, recept už 1000-krát overený Príspevok Krehké slané pečivo, číslo 1 medzi receptami je zobrazený ako prvý na Najlepšie koláče.

prejsť na článok

Slané pečivo (nielen) na Silvestra

Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že i

prejsť na článok

Vianočné krehké vínové pečivo

Na prípravu budeme potrebovať : 330 g hladkej múky280 g masla6 PL bieleho vína napr. Ruladské bielena obaľovanie cca 160 g práškového cukru zmiešaného s

prejsť na článok

Silvestrovské slané chuťovky

Silvester- to je dobrá nálada, večierky, príjemné stretnutia v rodinnom kruhu, či párty s priateľmi. Nech už budete dnešný deň, či večer tráviť kdekoľvek, troška dobrého občerstvenia sa bude určite hodiť. Môžete sa nechať inšpirovať aj našimi receptami :)

prejsť na článok

Slané pečivo

Múku, tuk, šľahačkovú smotanu a soľ zamiešame a vypracujeme cesto. Cesto odložíme do chladničky, najlepšie do druhého dňa. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme rôzne tvary, ktoré natrieme vajcom,...

prejsť na článok

Pripravte si slané pochúťky

Už sme vám priniesli pár nápadov, ako si upiecť sladké orechové dobroty alebo medovníčky, no zabudli sme vám dať tip, ako si pripraviť aj slané pochúťky, a keďže nám ostáva ešte jeden deň, tak dnes si môžeme spolu upiecť niečo slané, čo poviete? Tak poďme

prejsť na článok