Ratatouille. Spoznajte najznámejší francúzsky pokrm a pripravte si ho doma

Ratatouille. Spoznajte najznámejší francúzsky pokrm a pripravte si ho doma Colette Francúzsky zeleninový pokrm pochádzajúci z okolia Nice si môžete pripraviť aj doma. Lahodnú zeleninu Ratatouille môžete podávať ako prílohu, alebo si ju môžete vychutnať s chrumkavým pečivom. Vyskúšajte náš recept a uvidíte, že toto luxusné zeleninové jedlo si všetci zamilujú. Ratatouille (čítaj ratatuj) je lahodné zeleninové jedlo, ktoré pochádza z južného Francúzska. Prvá zmienka o tomto jedle pochádza už z 18. storočia, kedy ho jedli najmä vojaci, ktorí potrebovali výživný pokrm. V tom čase bolo ratatouille spojením zeleninového vývaru, fazúľ a mäsa. Postupne sa však recept zjednodušoval a onedlho sa stal základom každej bežnej kuchyne v južnej časti krajiny. Pripravte si legendárny jablkový koláč Tarte Tatin. Hoci vo Francúzku toto jedlo poznal azda každý, v našich končinách ho preslávil až rovnomenný film Ratatouille z roku 2007. Rozprávka o myši, ktorá dokonalo ovládala kuchárske umenie, preslávila tento zeleninový pokrm natoľko, že recept na jeho prípravu hľadá čoraz viac ľudí. Ako pripraviť Ratatouille? Základom receptu je čerstvá zelenina a voňavé bylinky. Ideálne preto je, ak ratatouille pripravujete počas letnej sezóny. To však neznamená, že lahodné jedlo si nemôžte pripraviť aj dnes. Na jeho prípravu budete potrebovať obľúbenú zeleninu podľa vlastného výberu. Napríklad: cuketu rajčiny cesnak cibuľu papriku baklažán Ak chcete, aby jedlo vyzeralo skutočne lákavo, použite zeleninu rôznych farieb (červená a biela paprika, žltá a zelená cuketa, a pod.). Na dochutenie použite bazalku, majorán, tymian, olivový olej, soľ a biele víno. Postup je jednoduchý, vybrať si dokonca môžete z viacerých spôsobov prípravy. Najjednoduchšie je zeleninu nakrájať na menšie kúsky, zmiešať a dať zapiecť v pekáči. Skutočne francúzske ratatouille však upečiete, ak zeleninu nakrájate na kolieska, poukladáte do zapekacej misky a dáte upiecť. Ratatouille podávajte k rybám či k mäsu, alebo si ho vychutnajte s čerstvým pečivom a pohárom francúzskeho vína. Foto: Canva Príspevok Ratatouille. Spoznajte najznámejší francúzsky pokrm a pripravte si ho doma je zobrazený ako prvý na Colette napísal/a Collete

prejsť na článok

Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette?

Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette? Colette Sladká bodka na záver, ale aj plnohodnotný hlavný chod. Či už sa rozhodnete pre sladké crêpes alebo výdatné galette, iste neoľutujete. Spoznajte ikonické jedlo, ktoré pred stovkami rokov

prejsť na článok

Guisses de grenouilles alebo žabie stehienka: Delikatesa z francúzskej kuchyne

Guisses de grenouilles alebo žabie stehienka: Delikatesa z francúzskej kuchyne Colette Spoznajte jednu z najznámejších pochúťok francúzskej kuchyne a presvedčte sa, že ide o skutočnú delikatesu. Vedeli ste, že žabie stehienka v skutočnosti chutia

prejsť na článok

Spoznajte malotraktor TYM-Branson 1905H/T194

Malotraktor TYM-Branson 1905H/T194 je vynikajúcou voľbou pre záhradkárov, majiteľov domu s dvorom a záhradou či menších farmárov, ktorí potrebujú odolný a výkonný stroj, ktorý bez problémov zvládne rôznorodé drobné poľnohospodárske či záhradné práce. Prí

prejsť na článok

Aké tajomstvo ukrýva ikonický dezert Paris Brest? Spoznajte venčeky s prekvapivou históriou

Aké tajomstvo ukrýva ikonický dezert Paris Brest? Spoznajte venčeky s prekvapivou históriou Colette Tradičný francúzsky dezert Paris Brest v sebe skrýva nielen lahodnú chuť, ale aj zaujímavý príbeh svojho vzniku. Nazrite pod plátok krehkého odpaľ

prejsť na článok

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc Colette Francúzsko je preslávené svojou famóznou kuchyňou a mnohými kulinárskymi špecialitami. Avšak nie sú to len luxusné reštaurácie, kde si môžete vychutnať tie

prejsť na článok