Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette?

Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette? Colette Sladká bodka na záver, ale aj plnohodnotný hlavný chod. Či už sa rozhodnete pre sladké crêpes alebo výdatné galette, iste neoľutujete. Spoznajte ikonické jedlo, ktoré pred stovkami rokov ovládlo francúzsku kuchyňu a zistite, prečo sú za najlepšie palacinky označované práve tie francúzske.   Crêpes, tradičné francúzske placky pripomínajúce naše palacinky, sú považované za jednu z najtypickejších francúzskych jedál a obľúbenú pochúťku po celom svete. Ich história sa začala písať v Bretónsku na severozápade Francúzska, odkiaľ sa však veľmi rýchlo rozšírili do celej krajiny. Bretónsko bolo v tej dobe chudobným regiónom a crêpes bolo pre miestnych obyvateľov pomerne lacným a jednoduchým jedlom. Pôvodne sa Crêpes robili z pšeničnej múky, vody a soli, ale postupom času sa recept vylepšoval pridávaním mlieka či vajec. Vo Francúzsku sa môžete stretnúť hneď s niekoľkými druhmi crepes. Najznámejšie sú karamelové Crêpes Suzette, hneď za nimi nasleduje slaná verzia z bretónskeho regiónu zvaná galette. Slaný koláč Galette Prvou verziou francúzskych palaciniek je slaný bretónsky koláč galette pripravovaný z pohánkovej múky, vody a soli. Tenká placka s chrumkavými okrajmi je obvykle plnená šunkou, syrom a vajíčkom, stretnúť sa však môžete aj so šampiňónovo syrovou plnkou. Galette si môžete dať aj s tradičným francúzskym Ratatouille. Tajomstvo vzniku Crêpes Suzette Sladké palacinky podávané s karamelovou omáčkou z pomarančovej šťavy a kôry flambované na pomarančovom likéri sa už roky tešia obrovskej popularite nielen v luxusných reštauráciách, ale aj na uliciach Paríža. O tom, ako tento slávny dezert vznikol, sa už po stáročia vedú nekonečné debaty. Najznámejším je príbeh o nešikovnom čašníkovi a nádhernej Suzzete. Nepozornému čašníkovi sa omylom podarilo vyliať pomarančový likér na palacinky servírované budúcemu kráľovi Eduardovi VII. Likér okamžite vzbĺkol. Budúci kráľ však neváhal a netradičný dezert ochutnal. Ohúrený jeho skvelou chuťou sa opýtal čašníka na názov. Zaskočený čašník ohúrený krásou dievčiny sediacej za stolom odvetil, že dezert nesie názov Crêpes Princesse. Kráľ ihneď pochopil, že ide o kompliment mladej dáme a navrhol dezert premenovať na Crêpes Suzette podľa jej skutočného mena. Druhá verzia hovorí, že dezert bol pomenovaný na počesť francúzskej herečky Suzanne Reichenbergovej. Foto: Canva [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] Najnovšie články Nielen chutné, ale aj zdravé. Odhaľte skrytú stránku ustríc a spoznajte výhody ich konzumácie Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette? Guisses de grenouilles alebo žabie stehienka: Delikatesa z francúzskej kuchyne Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc Aké tajomstvo ukrýva ikonický dezert Paris Brest? Spoznajte venčeky s prekvapivou históriou Príspevok Palacinky po francúzsky: V čom tkvie kúzlo Crêpes a Galette? je zobrazený ako prvý na Colette napísal/a Collete

prejsť na článok

Galette de rois

Katkin všemír Galette de rois Táto fantastická šmakocinka je tradičným francúzskym koláčikom, ktorý si už stáročia pečú v rodinách týchto krajov na sviatok Troch kráľov. Prečítať Galette de rois Galette de rois Katuska999

prejsť na článok

Guisses de grenouilles alebo žabie stehienka: Delikatesa z francúzskej kuchyne

Guisses de grenouilles alebo žabie stehienka: Delikatesa z francúzskej kuchyne Colette Spoznajte jednu z najznámejších pochúťok francúzskej kuchyne a presvedčte sa, že ide o skutočnú delikatesu. Vedeli ste, že žabie stehienka v skutočnosti chutia

prejsť na článok

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc Colette Francúzsko je preslávené svojou famóznou kuchyňou a mnohými kulinárskymi špecialitami. Avšak nie sú to len luxusné reštaurácie, kde si môžete vychutnať tie

prejsť na článok

Nielen chutné, ale aj zdravé. Odhaľte skrytú stránku ustríc a spoznajte výhody ich konzumácie

Nielen chutné, ale aj zdravé. Odhaľte skrytú stránku ustríc a spoznajte výhody ich konzumácie Colette Len si to predstavte v ruke pohár aromatického vína a pred vami tanier plný lahodných ustríc pokvapkaných citrónom. A teraz si predstavte, že by

prejsť na článok

Palacinky K-Z lásky k tradícii

Príspevok Palacinky K-Z lásky k tradícii je zobrazený ako prvý na KAUFLAND DETSKÝ FESTIVAL.

prejsť na článok