Zakážu Slovákom kúriť v krboch? Vyzerá to, že nás čaká veľká novinka

Musíme sa pripraviť na rozsiahlejšiu reguláciu našich každodenných životov, ako sme boli doteraz zvyknutí. Európska únia má v tejto oblasti ambiciózne ciele a sústredí sa na problém znečistenia ovzdušia. V minulosti sa zamerala hlavne na emisie skleníkových plynov, avšak teraz sa pozornosť obracia aj na prachové častice vypúšťané napríklad krbmi. Prísne limity pre krby Ukazuje sa, že prachové častice môžu byť veľmi nebezpečné, čo si vyžaduje okamžité opatrenia. Vzhľadom na tieto obavy nevyznie budúcnosť krbov veľmi optimisticky. Pravdepodobne sa najskôr budú vyžadovať zlepšenia ich ekologickosti a efektivity, kým nakoniec nebude ich používanie úplne zakázané. Nemecko už prijalo prísnejšiu reguláciu týkajúcu sa emisií prachových častíc z krbov, ktorá sa vzťahuje na nové aj existujúce inštalácie. Toto opatrenie prakticky zakazuje používanie starších modelov krbov, ktoré nesplňujú nové limity, často sa jedná o produkty vyrobené medzi rokmi 1995 a 2010. Značné náklady spojené s reguláciou Identifikácia krbov, ktoré spĺňajú nové normy, nie je jednoduchá a vyžaduje si expertízu. V prípade, že krb prekročí povolené limity, ponúkajú sa tri riešenia: zákaz používania, kúpa nového krbu alebo inštalácia separátora prachových častíc. Cena za takýto separátor sa pohybuje okolo 1000 eur, čo predstavuje významnú finančnú záťaž. Je nerealistické dúfať, že podobné regulačné tlaky sa vyhnú Slovensku. Práve naopak, je dôležité mať ich na pamäti pri rozhodovaní o nákupe nového krbu, pričom je odporúčané voliť varianty spĺňajúce najprísnejšie limity, aby sa predišlo budúcim problémom.

prejsť na článok

V akom veku vybíjať deťom zúbky (s Ozom Guttlerom)

Prečo sa čaká s dokončením tunela Višňové? Aký problém majú politici s tenkým krkom? Prečo Boh nemá rád hlasové správy?  Tento diel je bez Zuzky a tak to aj vyzerá.

prejsť na článok

NOVINKA: Nový Slovenský jazyk pre 4. roč. ZŠ 2. časť je už aj online

Nový Slovenský jazyk pre 4. ročník ZŠ 2. časť je už v predaji. Predpokladaný termín dodania do škôl je prelom marca a apríla. Online verzia je k dispozícii už teraz: Nový Slovenský jazyk pre 4. roč. ZŠ – 2. diel online Nový Slovenský jazyk je výnimočná n

prejsť na článok

Island sa opäť vracia k lovu veľrýb. Mnohí sú sklamaní

Od piatka Island po niekoľkotýždňovom zákazu lovu jedného z najväčších cicavcov planéty opätovne povolil ich rybolov, ale iba za prísnych podmienok, oznámilo Ministerstvo rybolovu a poľnohospodárstva.

prejsť na článok

Oáza Skoura

Predposlednou zástavkou je pre niektorých neznáma oáza Skoura. Na prvý pohľad z cesty pripomína akúsi tenkú, dlhú oázu. Keď však odbočíte z hlavnej cesty, zistíte, že Skoura je veľmi veľká a že to, čo vyzerá ako rad paliem, je v skutočnosti prekvitajúca o

prejsť na článok