Za novým poznaním do Japonska

Do výzvy ERASMUS+ svet, ktorý podporuje mobilitu pedagogických a vedecko-výskumných zamestnancov sa zapojili aj naše zamestnankyne z Výskumného centra AgroBioTech, Ing. Ivana Speváková, PhD. a Ing. Lucia Klongová, spolu s doc. Ing. Vladimírom Vietorisom, PhD. z Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Mobilita bola realizovaná na Kagošimskej univerzite v Japonsku v trvaní od 13. 07. do 26. 07. 2022 a cieľom bolo vybudovanie novej spolupráce medzi našou a zahraničnou inštitúciou, získanie nových vedomostí a špecifických know-how z dobrej praxe ako aj propagácia VC AgroBioTech v zahraničí. Na začiatku mobility bolo realizované stretnutie s dekanom Poľnohospodárskej fakulty prof. Hashimoto Fumio, PhD. (H-index 30), ktoré prebiehalo v priateľskej atmosfére. Po privítaní hosťujúcich zamestnancov SPU v Nitre sa uskutočnila diskusia o vedecko-výskumných aktivitách oboch inštitúcií. Zamestnankyne VC AgroBioTech boli sprevádzané významnou vedeckou osobnosťou prof. De-Xing Hou, PhD. (H-index 39), ktorý je vedúcim Katedry potravinárstva a biotechnológie Poľnohospodárskej fakulty na Kagošimskej univerzite v Japonsku. Vyštudoval na Hunanskej poľnohospodárskej univerzite v Číne. V roku 1991 mu bol udelený akademický titul PhD. v odbore Poľnohospodárstvo (University of Kagoshima) a neskôr, v roku 2006 aj v odbore Farmakológia (University of Tokyo). Pracoval na transkripčných faktoroch v japonskom RIKEN ako postdoktorand a pôsobil aj na zahraničných univerzitách (Cornell University, Pittsburgh University) a v Národnom onkologickom ústave v USA. Medzi jeho hlavné oblasti výskumu patrí biochémia, molekulárna biológia, potravinárstvo a farmakológia. V súčasnosti sa venuje identifikácii chemopreventívnych účinkov a molekulárnych mechanizmov zdraviu prospešných potravín a bioaktívnych prírodných látok pomocou molekulárnych a multi-omických analýz. Profesor De-Xing Hou má uverejnených viac ako 170 recenzovaných prác. Jeho výskum zameraný na transkripčné faktory je publikovaný vo významných vedeckých časopisoch ako Nature, Nature Genetics a EMBO Journal a jeho práce o bioaktívnych prírodných zložkách a produktoch sú publikované v časopisoch Carcinogenesis, Free Radical Biology and Medicine, Antioxidants & Redox Signaling. Je zakladateľom Medzinárodnej spoločnosti Food for Health (FOHIS), pridruženým redaktorom niekoľkých časopisov, ako je Molecular Carcinogenesis a členom redakčných rád časopisov. Ďalším významným členom vedeckého tímu je odborná asistentka Dr. Kozue Sakao (H-index 17), ktorá mala na starosti laboratórne analýzy a zapojila naše zamestnankyne do aktuálne prebiehajúceho výskumu. Mali možnosť vyskúšať si prípravu aktívnejších foriem vybraných polyfenolových zlúčenín syntetickou modifikáciou s následnou aplikáciou na rakovinové bunkové línie, prípravu tkanivových preparátov z orgánov zvieracích modelov na mikroskopické pozorovanie a následné vyhodnotenie mikroštruktúr tkanív. V rámci mobility mali zamestnankyne možnosť navštíviť aj Oddelenie fermentačných technológií a mikrobiológie, kde prebiehala príprava tradičného japonského destilátu „schochu,“ do ktorej bol zapojený aj doc. Vladimír Vietoris a mal na starosti školenie študentov a vedeckého personálu s odovzdaním metodických postupov pri senzorickom hodnotení produktov. Akademická obec Kagošimskej univerzity sa zúčastnila verejných prezentácií našich predstaviteľov a oboznámila sa o činnostiach a aktivitách, ktoré prebiehajú vo VC AgroBioTech a na SPU v Nitre. Nasledovala diskusia, ktorej záverom bola výmena informácií o možnostiach budúcej spolupráce a realizovania výmenných pobytov zamestnancov a študentov medzi inštitúciami. Plánom do budúcna je rozvinúť medzinárodnú spoluprácu v konkrétnych oblastiach výskumu. Príspevok Za novým poznaním do Japonska zobrazený najskôr AgroBioTech.

prejsť na článok

Rastliny v hľadáčiku

Po dlhých týždňoch očakávania k nám opäť zavítala jar. Sila nového života rozmáhajúca sa nielen v rastlinnej ríši sa nedá ničím zastaviť. Pre nás stredoeurópanov je každoročné striedanie ročných období samozrejmosťou. Práve jar symbolizovaná novým ži

prejsť na článok

EIZO ColorEdge CS2400S a CS2400S-LE – vstupní brána do světa fotografických monitorů

S novým modelem ColorEdge CS2400S představuje společnost EIZO novou generaci 24 grafických monitorů s širokým barevným gamutem. Kromě osvědčených funkcí, jako je hardwarově kalibrovatelný 24 displej s širokým barevným rozsahem a rozlišením 1920 x 1200 p

prejsť na článok

Ako som na Východ za šťastím išiel /nové témy na workshopy/

Tak sa mi nejak stalo, že som sa v rámci svojej práce začal zaoberať aj využitím umelej inteligencie v umení. Skúšal som rôzne prapodivné možnosti. Umelá inteligencia dokáže z textov kresliť obrázky, vytvárať plagáty a propagačné materiály, odstraňovať vo

prejsť na článok

Bistro.sk donáška jedla 2. miesto v kategórii Nakupovanie a predaj v ankete 4ka AndroidCode 2017

Aplikácii odovzdalo svoj hlas0ľudíz celkového počtu0hlasujúcichPopis aplikácie Donáška jedla z viac ako 440 reštaurácií, 100 tisíc hodnotení a 150 tisíc spokojných zákazníkov. Objednajte si jedlo online napríklad v týchto lokalítách: Bratislava, Žilina, K

prejsť na článok

Ako som na Východ za šťastím išiel /abstraktné umenie_Malevich/

Nejak sa mi zapáčilo v košickom kine Úsmev a pomaly sa tam stávam mobiliárom. Po niekoľkých celkom úspešných spoluprácach sme sa dohodli na ďalšej. Tentokrát dlhodobejšej. V rámci projektu Úsmev a radosť pre Ukrajinu sa spoločne s deťmi zapojenými do pro

prejsť na článok