Viete čo sú spazmy?

Spazmy, alebo spazmus – možno vám toto slovo nič nehovorí, ale keď sa povie kŕč väčšina z vás už isto vie o čom je reč. Kŕč je v podstate samovoľné stiahnutie svalu, ktoré nedokážete nijako ovplyvniť. Tento stav spôsobuje napätie a aj bolesť. Táto kontrakcia svalu je neškodná,  okrem chvíľkového fyzického nepohodlia nespôsobí žiadnu ujmu na zdraví. Aj keď ide o neškodnú záležitosť vie nám život mierne znepríjemniť. Kolika – kŕč Kolika j spôsobená kontrakciou hladkého svalstva. Ide o svalstvo, ktoré sa nachádza okolo vnútorných orgánov (maternica, črevá, žalúdok). Tieto svaly neovládame a k ich napnutiu dochádza vplyvom iných faktorov. Jedným z najčastejších príčin vzniku koliky je stres. Adrenalín, ako jeden zo stresových hormónov vplýva aj na hladké svalstvo. Rozoznať či ide o koliku spôsobenú kŕčom alebo o iné zdravotné problémy sa dá jednoducho. Stačí urobiť pár krokov, rozhýbať sa a kolika postupne ustúpi, bolesť sa zmierňuje. Pokiaľ vám pohyb od bolesti nepomôže je lepšie vyhľadať lekára, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o iný problém. Kŕč ktorá vznikne na kostrovom svalstve je známa viacerým ľuďom – kontrakcia svalu na nohe, v ramene a pod. Kontrakciou je najčastejšie postihnutý jeden sval, ale môže byť tak silná, že postihne aj okolité svaly. Kedy vznikajú spazmy Pri nadmernom cvičení a dehydratácii. Pozor by ste si mali dávať na oboje. Aby mohla bunka správne pracovať potrebuje dostatok tekutín. Ak ich má málo dá to najavo stiahnutím sa. Pokiaľ trpíte nedostatkom tekutín a pri cvičení namáhate svalstvo stihne sa naraz viacero buniek. Výsledný efekt už poznáte. Stres škodí nie len orgánom a psychike, ale ovplyvňuje aj kontrakcie svalov – hladkých aj kostrových. Počas stresu dochádza k napätiu vo svaloch krčnej chrbtici. Pokiaľ sa stresu nezbavíte rozšíri sa toto napätie k chrbtici a už máte zarobené na ďalšie komplikácie. Okrem toho napätie svalov obmedzuje prietok krvi do mozgu čo môže spôsobiť bolesti hlavy. Článek Viete čo sú spazmy? se nejdříve objevil na 1914.

  • Web: 1914
  • Aktualizované: 18.5.2023
prejsť na článok

Rozdiel medzi briliantom a diamantom

Viete čo je diamant a čo briliant? Nerozlišujete medzi týmito dvoma pomenovaniami? Vysvetlíme vám význam týchto dvoch pojmov. 

prejsť na článok

Perly ako šperk

Perly sú krásnou ozdobou ženy. Viete však, čo perly ozaj sú? Kedy sa začali používať v šperkoch a prečo? 

prejsť na článok

Buďte kreatívny v keramike

S keramickými pecami Nabertherm viete zhmotniť vaše kreatívne nápady. Pece sú prispôsobené aj na domáce použitie. Majú kompaktné rozmery, odľahčené izolačné materiály a bezkonkurenčnú výdrž vykurovacích špirál.

prejsť na článok

Odvíja sa od neho všetko – viete, aký typ pleti máte?

Takmer v každom návode na líčenie je prvým krokom výber vhodných líčidiel podľa typu pleti. Rovnako ho potrebujete vedieť na to, aby ste si vybrali správny opaľovací krém či odtieň [...]

prejsť na článok

Krásny účes so scrunchie gumičkou

Naše scrunchies gumičky už isto poznáte a možno ich už aj vlastníte. Ale viete aké rôzne účesy sa z nich dajú vyčarovať? Aj taky obyčajný drdol s touto gumičkou do vlasov vyzerá oveľa krajšie. 

prejsť na článok