Suché chmelenie

Pivo má u nás na Slovensku množstvo milovníkov. Niet sa čomu čudovať, je to pomerne dostupný a veľmi chutný nápoj, ktorý nájdeme v každom podniku či supermarkete. V súčasnosti sa však pivo dá uvariť aj v pohodlí domova, čo mu pridáva akúsi pridanú hodnotu a určite omnoho lepšiu chuť. Máte už s varením piva skúsenosť prípadne sa chcete dozvedieť o varení piva viac? Ak vás zaujíma proces varenia piva, tak v tomto článku si priblížime základné informácie o chmeli a taktiež sa pozrieme čo znamená pojem „suché chmelenie“. Čo je to vlastne chmeľ? Chmele sú vzdialene príbuzné rastliny žihľavy dvojdomé a konopy. Ich hlavné využitie je v pive kvôli ich konzervačným účinkom a nezameniteľnej chuti. Chmele obsahujú tzv. taniny, ktoré dodávajú pivu charakteristickú horkosť. Okrem toho sa tiež predpokladá, že taniny v priebehu chladiacich a varných procesov zlikvidujú nežiaduce bielkoviny. Niektoré chmeli sa do piva pridávajú kvôli horkosti, chuti, aróme či konečnému charakteru. Avšak je veľmi potrebné vedieť kedy daný chmeľ do procesu varenia pridať, aby bolo pivo naozaj chutné. Niektoré chmele sa totiž pridávajú už na začiatku varenia, iné naopak až pred koncom. V súčasnosti existuje množstvo anglických chmeľov (napr. Bramling cross, Challanger, Fuggle, Golding, Northdown, Cascade, Omega, atď.), bavorských, českých chmeľov či chmeľov z USA. Suché chmelenie Toto chmelenie sa inak nazýva aj chmelenie za studena a má dlhoročnú tradíciu vo Veľkej Británii. Hlavný princíp je extrakcia chmeľu pivom za studena, t.j. po skončení doby varenia, obvykle v priebehu druhej fázy kvasenia. Treba počítať s tým, že čím je obsah alkoholu vyšší, tím sa extrahuje viac látok (napr. aromatických látok). Extrakciu ovplyvňuje aj obsah CO2 a ďalšie zložky piva. Extrakcia sa tiež líši podľa toho v akej forme sa chmeľ použil a ako dlho chmeľ v pive ostáva. Chmelenie sa teda uskutočňuje v niektorej „studenej“ fáze výrobe piva. Rôzne spôsoby chmelenia sú však do istej miery spojené s rôznymi nárokmi sládkov a tiež aj technologickým vybavením pivovaru. Jedinečnú chuť piva sládkovia dosahujú výberom a kombináciou chmeľových odrôd a taktiež aj množstvom použitého chmeľu. Každý pivovar si svoj výrobný proces prísne stráži a nám neostáva nič iné, iba si nájsť pivko, ktoré našim chuťovým pohárikom chutí najviac. Pri ďalšom pití piva si na etikete všimnite z akého chmeľu (ak to tam bude uvedené) je dané pivo vyrobené. Tak môžete jednoducho zistiť, ktorý chmeľ obľubujete a spraviť si z neho pivo vo vašej kuchyni. Príspevok Suché chmelenie zobrazený najskôr Domaci-pivovar.sk.

prejsť na článok

Liečebný plán pre suché oči

Každý tretí až štvrtý pacient vyhľadá očného lekára kvôli typickým ťažkostiam suchého oka. Syndróm suchého oka je preto jeden z najbežnejších ochorení, ktorým oftalmológovia čelia. Na liečbu suchého oka máme dnes už veľa možností. Väčšinou je potrebné p

prejsť na článok

Akvarel

 Termín a cena Akvarel S čím sa stretnete a čo sa naučíte? Počas workshopu sa budeme zaoberať kompozíciou, dotkneme sa pravidiel perspektívy, voľby farieb, spoznáme výhody použitých pigmentov a dozvieme sa, ako sa farby správajú na papieri. Ukáž

prejsť na článok

Podzemná nádrž na dažďovú vodu

Stále je pre mňa aktuálna otázka, ako čo najefektívnejšie zadržať dažďovú vodu na záhrade. Začala som obyčajnými sudmi. Tie však na horúce a suché leto nestačia. Teraz stojím pred rozhodnutím, či vybudovať dažďovú záhradu, alebo zabudovať veľkokapacitnú p

prejsť na článok

Ohrievací vankúšik Sissel® BALU

Kliknite na odkaz ohrievací vankúšik Sissel® BALU a kúpte si tento produkt na našej novej stránke Fabulo.sk s výhodnejšími podmienkami. Na novej stránke Fabulo.sk si môžete užívať aj výhody ako sú napr. množstevné alebo vernostné zľavy. Hrejivý vankú

prejsť na článok

Osem spôsobov ako zosvetliť pokožku

Na niektorých miestach na našom tele sa hromadí pot a nečistoty a tým pádom prirodzene stmavnú, alebo sú suchšie. Najväčším problémom býva tmavšia pokožka v oblasti podpazušia. Prirodzene sa nám tvorí aj suchá koža v oblasti lakťov a kolien. Ako však vyri

prejsť na článok