Slovníček diabetika: Glukóza

Každý človek si deň čo deň zabezpečuje energiu prostredníctvom 3 základných živín zo stravy vo forme tukov, cukrov a bielkovín. V dnešnom článku si povieme viac o cukroch a špeciálne o glukóze, ktorá zohráva pri ochorení Diabetes mellitus významnú úlohu. Základným poznatkom je, že cukry sa nevyskytujú iba vo vyslovene sladkých jedlách. Nájdeme ich v múke, zemiakoch, ryži, ovocí a zelenine, kryštálovom cukre a aj v laktóze, ktorá sa zvykne označovať ako mliečny cukor. Všetky tieto zložené cukry, alebo odborne polysacharidy, sa v tele premieňajú na jednoduchšie cukry, ktoré telu poskytujú priamu energiu. Jedným z nich je aj glukóza. Glukóza by sa dala definovať ako základný zdroj energie v ľudskom tele. V súvislosti s cukrovkou je pre nás smerodajná koncentrácia glukózy v krvi. Tento údaj sa volá odborne glykémia a vyjadruje sa v jednotkách milimol na liter (mmol/l). Zdravý človek by mal mať ráno nalačno glykémiu niekde medzi 3,3 mmol/l až 5,5 mmol/l. Ak sa táto hodnota pohybuje pri pravidelných meraniach nad hranicou 7 mmol/l, môžeme hovoriť o cukrovke. Zaujímavosťou je, že pri hodnote glykémie viac ako 10 mmol/l sa glukóza začína vylučovať močom. Z povedaného nám teda vyplýva, že cukrovka je ochorenie, ktoré sa vyznačuje dlhodobým zvýšením glukózy v krvi, hyperglykémiou, čo je v svojej podstate porucha látkovej výmeny cukrov. Táto porucha môže vznikať dvojako, a to buď poruchou vylučovania inzulínu, alebo poruchou pôsobenia inzulínu v organizme, prípadne môže ísť o kombináciu týchto dvoch vecí naraz. Zisťovanie glykémie Zisťovanie koncentrácie glukózy v krvi prebieha pomerne jednoducho, a to buď z kapilárnej krvi, pichnutím do končeka prstu, alebo z venóznej žilovej krvi, klasickým odobratím vzorky krvi. Diabetici si musia merať hladiny glukózy v krvi pravidelne, niektorí aj pred každým jedlom na to, aby dokázali telu dodať správnu dávku inzulínu. Medicína však v posledných rokoch pokročila natoľko, že už onedlho by sme mali mať dostupné prístroje merajúce glykémiu pomocou lasera, ktoré by tak ušetrili cukrovkárov od každodenného trpenia niekoľkých bolestivých vpichov.

prejsť na článok

Strašiak menom inzulín

Diabetes mellitus je ochorenie, pri ktorom telo nedokáže vhodne hospodáriť s glukózou. Pre správne fungovanie organizmu jej nemôže byť v krvi príliš veľa, ale ani príliš málo. No a jediný hormón v tele, ktorý dokáže glykémiu znižovať je inzulín, o ktorom

prejsť na článok

Zdravý príjem cukru

INEUROLOG.SK - neurológia, ktorá ordinuje 24 hodín denne Ako regulovať zdravý príjem cukru? Koľko je vlastne ešte zdravý príjem cukru a koľko je škodlivý? Pomáhajú osvetové kampane? V skutočnosti nie. Slovensko patrí v Európe na špičku rebríčka amputác

prejsť na článok