Slovesný vid: Ako zistiť, či je dokonavý alebo nedokonavý?

V školskej praxi spôsobuje problematika slovesného vidu žiakom a študentom časté  problémy. V  článku sa dozviete, čo to slovesný vid je, ale aj ako jednoducho odlíšiť dokonavý od  nedokonavého. Či ste to zvládli, si môžete overiť v prezentácii, v ktorej nájdete najčastejšie typy úloh na určovanie vidu. Potrebujete si zopakovať slovesá? Slovné druhy: Poznáš ich charakteristiku a rozdelenie? Obsah 2 3 FirstHeadingČo je slovesný vid?Dokonavý vidNedokonavý vidAko rozlíšiť dokonavé a nedokonavé sloveso?Prezentácia : Slovesný vid – cvičenia Čo je slovesný vid? V slovenčine aj v ostatných slovanských jazykoch môžu slovesá vyjadriť okolnosť deja, ktorá sa týka trvania a opakovania deja. Táto vlastnosť slovesa sa nazýva slovesný vid. Podľa trvania deja poznáme  dokonavý a nedokonavý. Dokonavý vid Ak je dej pomenovaný slovesom ohraničený, uzavretý, ide o dokonavé sloveso. Dokonavé sloveso teda vyjadruje dej dokončený alebo v trvaní ohraničený.  Inými slovami pomenúva neopakovaný dej. Napríklad: zaspievať, skočiť, hodiť, pochváliť, zblednúť, uvariť. Nedokonavý vid Sloveso s nedokonavým vidom má dej neohraničený, plynúci, stále prebiehajúci. Pomenúvajú opakovaný dej. Napríklad: spievať, skákať, hádzať, chváliť, blednúť, variť. Ako rozlíšiť dokonavé a nedokonavé sloveso? Praktický spôsob, ako určiť, či je vid dokonavý alebo nedokonavý, je dať ho do budúceho času. Ak má sloveso v budúcom čase jednoduchý slovesný tvar (je vyjadrený jedným slovom), vid je dokonavý. Napríklad: zavolať – zavolám, napísať – napíšem, skočiť – skočím, zblednúť – zblednem. V prípade, že budúci čas má zložený slovesný tvar s neplnovýznamovým slovesom budem  (je vyjadrený viacerými slovami), ide o nedokonavý vid. Napríklad: spievať – budem spievať, skákať – budem skákať, hádzať – budem hádzať, blednúť – budem blednúť. Prezentácia : Slovesný vid – cvičenia Zdá sa vám, že ste pochopili určovanie dokonavého a nedokonavého vidu? Najlepšie si to overíte, keď si spravíte niekoľko cvičení, ktoré nájdete v prezentácii. Po snímke s otázkami nasleduje hneď riešenie. Prípadne si stiahnite úlohy pod prezentáciou a riešenie si skontrolujte v prezentácii. Pohybujete sa v nej kliknutím na obrázok alebo šípkami naboku. Zadania úloh z prezentácie v PDF nájdeš TU The post Slovesný vid: Ako zistiť, či je dokonavý alebo nedokonavý? appeared first on akosapise.sk.

prejsť na článok

Ako zistiť, ako sa Váš pes cíti?

V druhej časti úryvku z najnovšej knihy Denisa Fenzi´s: Za základmi - Odomknite správanie Vášho psa, sa vysvetľuje, ako emócie Vášho psa ovplyvňujú jeho schopnosť učiť sa. Tentokrát sa budeme zaoberať tým, ako zistiť, čo a ako sa cíti Váš pes.

prejsť na článok

Môže mať iPhone nebezpečný vírus ?

Obsahuje tvoj iPhone vírusy ? RFOUR ti prináša informácie, ako to môžeš zistiť.

prejsť na článok

Aký je rozdiel medzi rybníkom ajazerom?

Pozerali ste sa niekedy na vodnú plochu arozmýšľali ste, čije to jazero alebo rybník? Tu je všetko, čopotrebujete vedieť, keď chcete zistiť, čije vodná plocha jazero alebo rybník. Možno vás bude zaujímať aj rozdiel medzi morom aoceánom. Jazerá arybníky Vo

prejsť na článok

Obezita u psov

Nadmerná váha trápi nielen ľudí, ale čoraz častejšie sa vyskytuje aj u psov. V článku sa dozviete ako negatívne vplýva obezita na zdravie psa, ako zistiť či je váš pes obézny a niekoľko rád ako sa dá tento problém riešiť.

prejsť na článok

Mám nápad na podnikanie, ako zistím, či je životaschopný?

Zo série MANUÁL NA PODNIKANIE  (Na čo všetko myslieť, než sa pustíte do vlastného biznisu) Čas čítania: 6 minút Napísal mi nedávno šikovný mladý človek: „Mám viacero kamarátov, čo možno každý deň prídu s iným nápadom poďme robiť biznis a nikdy sa toho n

prejsť na článok