Možno sa pýtaš, ako využiť rebarboru, ktorá ti rastie v záhrade. Mojou obľúbenou formou je rebarborový sirup! Ten je známy svojou výraznou sladko-kyslastou chuťou a žiarivou farbou, je všestranným a chutným prídavkom do každej kuchyne. V tomto článku sa dozvieš ako tento sirup pripraviť, užívať a aké liečivé účinky od neho môžeš očakávať. Pôvab rebarbory Rebarbora (Rheum rhabarbarum) je trvalka, ktorej sa darí v chladnejšom podnebí. Jej stonky, ktoré sa pohybujú od tmavo červenej po svetlo ružovú, sú jedlé časti, zatiaľ čo listy obsahujú toxické látky a mali by sa im vyhýbať. Jej prirodzená kyslosť ju robí vynikajúcou prísadou pre sirupy, ktoré ju vyvažujú pridaním cukru v rôznej podobe. Príprava rebarborového sirupu Ingrediencie: 500 gramov rebarborových stoniek 1 šálka panely (sušená šťava z cukrovej trstiny), alebo cukru 1 šálka vody 1 ČL citrónovej šťavy kúsok zázvoru škoricový lusk 1-2 kardamómy 1 aníz Postup: Očistiť a nakrájať: Začneme dôkladným umytím rebarborových stoniek. Orežeme konce a nakrájame ich na malé kúsky. Rebarboru varíme: Vo veľkom hrnci spojíme nakrájanú rebarboru, panelu a vodu. Pridáme zázvor a korenia. Zmes p rivedieme k varu na strednom ohni, občas miešame, aby sa rozpustila panela. Dusenie: Keď tekutina začne vrieť, teplotu znížime a necháme dusiť asi 20-25 minút. Rebarbora by mala zmäknúť a tekutina získať bohatú ružovú/oranžovú farbu. Precedenie zmesi: Použijeme jemné sitko alebo plátno na precedenie zmesi do čistej misy alebo džbánu, zmes pritlačíme, aby sme získali čo najviac tekutiny. Tuhé zvyšky vyhodíme do kompostu alebo ich použite na inú prípravu, napríklad do kompótu. Plnenie sirupu: Precedený sirup prelejeme do sterilizovaných fliaš alebo pohárov. Nechajte vychladnúť pred uzavretím. Skladujte v chladničke až mesiac. Môžeme sterilizovať a v tom prípade nám vydrží aj rok. Použitie rebarborového sirupu 1. Nápoje: Kokteily a Mocktaile: Rebarborový sirup dodáva osviežujúcu kyslastú chuť koktailom a mocktailom. Dobre sa hodí k destilátom ako gin a vodka alebo sa môže miešať so sýtenou vodou pre osviežujúci nealkoholický nápoj. Limonády a Čaje: Vylepšite domácu limonádu alebo ľadové čaje kvapkou rebarborového sirupu pre jedinečný nádych. 2. Dezerty: Polevy: Pokvapkajte rebarborový sirup na palacinky, vafle alebo zmrzlinu pre sladký a kyslastý kontrast. Pečenie: Použite ho ako ochucovadlo do koláčov, muffinov alebo ako polevu na pečivo. 3. Kulinárske použitie: Omáčky a Dresingy: Pridajte rebarborový sirup do šalátových dresingov alebo marinád pre kyslastý nádych. Slané jedlá: Môže pridať komplexnosť slaným jedlám, vyvážiť bohaté mäso alebo syry svojou kyslosťou. Zdravotné výhody rebarborového sirupu Rebarbora nie je len kulinárska pochúťka; ponúka aj rôzne zdravotné výhody: 1. Bohatá na živiny: Rebarbora je dobrým zdrojom vitamínov K a C, draslíka a mangánu. Tieto živiny podporujú zdravie kostí, imunitné funkcie a celkovú pohodu. 2. Zdravie trávenia: Obsah vlákniny v rebarbore môže napomáhať tráveniu a podporovať zdravé črevá. Jej prirodzené laxatívne vlastnosti môžu pomôcť zmierniť zápchu. 3. Antioxidačné vlastnosti: Rebarbora obsahuje antioxidanty ako antokyány a polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a znižovať zápal. 4. Nízky obsah kalórií: Rebarbora má nízky obsah kalórií, čo ju robí skvelým prídavkom do vyváženej stravy. 5. Regulácia hladiny cukru v krvi: Niektoré štúdie naznačujú, že zlúčeniny v rebarbore môžu pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi, čo je prínosné pre ľudí s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou. Záver Rebarborový sirup je všestranným a chutným prídavkom do každej kuchyne. Ponúka jedinečný chuťový profil, ktorý môže vylepšiť rôzne jedlá a nápoje. Jeho príprava je tak jednoduchá a jeho zdravotné výhody sú naozaj početné! Či už je pokvapkaný na dezerty, zmiešaný do nápojov alebo použitý v slaných receptoch, rebarborový sirup určite poteší vaše chuťové bunky a prispeje k vašej pohode :)
Keď na jar kvitnú kvety bazy, je čas to využiť a pripraviť si skvelý bazový sirup, ktorý je výborný na prípravu osviežujúcej domácej limonády alebo aj do čaju. Bezinkový sirup má osviežujúcu a lahodnú chuť.
Ingrediencie: (na 5 litrov sirupu) 1,8 l vody24 g sušenej bazalky3,75 kg kryštálového cukru15 g kyseliny citrónovej 5 g sušenej citrónovej kôry Postup: Sušenú bazalku zabalíme do gázy tak, že vytvorí veľký balíček, pripomínajúci čajové vrecúšk
prejsť na článokIngrediencie: 500g Kadayif 465g Akkawi syru 400g masla pistácie na posypanie cukrový sirup Na cukrový sirup: 1 1/2 poháru vody 3 poháre cukru 1 čl pomarančovej/ ružovej vody 3 PL citronovej šťavy *Všetky ingrediencie si kúpite u nás v o
prejsť na článok4 cl Jahodovica 4 cl Jahodové pyré 3 cl Limetová šťava 1,5 cl Cukrový sirup
prejsť na článok6 cl Jahodovica 1,5 cl Limetová šťava 1,5 cl Cukrový sirup Príspevok Musa je zobrazený a
prejsť na článok