Predaj pueru Puer patrí do kategórie tmavého čaju a rozoznávame pri ňom dva druhy: svetlý (čín. Sheng) a tmavý (čín. Shu). Pri oboch je zo začiatku postup spracovania rovnaký: zavädnutie, zastavenie oxidácie teplom a dosušenie. Od tohto bodu sa postup ďalšieho spracovania líši pri Sheng-u sa lístky naparia, aby získali pružnosť a následne sa lisujú do rôznych tvarov. Takto upravený čaj sa môže piť hneď, ale jeho chuť zamlada je príliš surová, preto sa necháva čerstvý Puer zrieť – prirodzene fermentovať. Časom sa drsné chute čaju uhladia a zjemnia za predpokladu, že bol zlisovaný kvalitný materiál. V 70. rokoch 20. storočia preto Číňania vyvinuli metódu umelej dodatočnej fermentácie, ktorej výsledkom je tmavá forma čaju Puer. Ten sa vyrába podobne ako Sheng Puer s tým rozdielom, že po sušení sa lístie navlhčí a navŕši na asi metrovú kopu, zakryje sa a za občasného premiešania sa nechá intenzívne fermentovať zhruba mesiac, mesiac a pol. Po tomto kroku sa lístky môžu zlisovať. Pri Shu Puer-i nedochádza vekom k tak radikálnej premene chuti ako pri svetlej forme, ktorá je ako nová v podstate ešte stále zeleným čajom. Produkcia čaju typu Puer je výhradne unikátom čínskej provincie Yunnan. The post Puer appeared first on Kvalitný čaj.
Pre dnešný svet objavil čaj, už skoro pred 5000 rokmi, Božský Oráč (čín. Shen Nong). Tiež ľudí naučil obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Bol jedným z troch legendárnych cisárov a je považovaný za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Často vy
prejsť na článok