Puer

Predaj pueru Puer patrí do kategórie tmavého čaju a rozoznávame pri ňom dva druhy: svetlý (čín. Sheng) a tmavý (čín. Shu). Pri oboch je zo začiatku postup spracovania rovnaký: zavädnutie, zastavenie oxidácie teplom a dosušenie. Od tohto bodu sa postup ďalšieho spracovania líši pri Sheng-u sa lístky naparia, aby získali pružnosť a následne sa lisujú do rôznych tvarov. Takto upravený čaj sa môže piť hneď, ale jeho chuť zamlada je príliš surová, preto sa necháva čerstvý Puer zrieť – prirodzene fermentovať. Časom sa drsné chute čaju uhladia a zjemnia za predpokladu, že bol zlisovaný kvalitný materiál. V 70. rokoch 20. storočia preto Číňania vyvinuli metódu umelej dodatočnej fermentácie, ktorej výsledkom je tmavá forma čaju Puer. Ten sa vyrába podobne ako Sheng Puer s tým rozdielom, že po sušení sa lístie navlhčí a navŕši na asi metrovú kopu, zakryje sa a za občasného premiešania sa nechá intenzívne fermentovať zhruba mesiac, mesiac a pol. Po tomto kroku sa lístky môžu zlisovať. Pri Shu Puer-i nedochádza vekom k tak radikálnej premene chuti ako pri svetlej forme, ktorá je ako nová v podstate ešte stále zeleným čajom. Produkcia čaju typu Puer je výhradne unikátom čínskej provincie Yunnan. The post Puer appeared first on Kvalitný čaj.

prejsť na článok

O čaji, príprava a účinky

Pre dnešný svet objavil čaj, už skoro pred 5000 rokmi, Božský Oráč (čín. Shen Nong). Tiež ľudí naučil obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Bol jedným z troch legendárnych cisárov a je považovaný za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Často vy

prejsť na článok