Príprava kávy

Alternatívna príprava kávičky French press Zalej to. Zatlač to! Jeden z najjednoduchších alternatívnych spôsobov prípravy kávy, kedy si za pár eur vie aj úplný začiatočník pripraviť lahodnú kávu plnej chuti takmer kdekoľvek kde máte prístup k horúcej vode. Čo potrebujem: French press Čerstvá voda (ideál prefiltrovaná) Čerstvo upraženú namletú kávu Lyžička/naberačka Pomer voda/káva: My máme zaužívaný pomer 1:17, tj. 6g kávy /100ml, 60g kávy / 1l (stretnete sa už s iba malými odchýlkami v gramáži) Typ mletia: Hrubé mletie (porovnateľné s kryštálovým cukrom) Postup prípravy: Nasypte čerstvo pomletú kávu do „Frenchu“ Zalejte množstvom vody, ktorým akurát pokryjete pomletú kávu. Nikdy nie vriacou! Ideálna teplota je 93-94 °C Keď budete vidieť, že káva začína bublinkovať (začína unikať CO2) približne po 20-30 sekundách dolejte zvyšok použitého množstva vody, nechajte tomu minútku vydýchnúť, až sa navrchu vytvorí akási krusta, ktorú následne lyžicou rozmiešajte. Následne už len nasaďte piest so sitkom a pomaly tlačte, kým kávový grunt nezatlačíte úplne na dno Celý tento proces by Vám nemal zabrať viac ako 4 minúty. Nie viac aby ste zamedzili pre-extrahovaniu (zaniknú tie zaujímavejšie chuťové tóny) Plusy: Výrazná a jedinečná chuť Jednoduchá príprava Schopnosť pripravovať viac šálok naraz bez potreby opakovania procesu (existuje aj French press s objemom 1l a viac) Mínusy: Ako to pri káve býva, chuť nemusí byť zrovna „vašou šálkou kávy“ Pre niekoho možno zložitejší proces zalievania Moka kávovar „Koťogo“ Jeden z najobľúbenejších spôsobov  prípravy kávy. Malý, lacný a viete si v ňom pripraviť kávu intenzitou podobnú espressu. U nás známa aj ako „koťogo“. Čo potrebujem: Moka konvička Čerstvá voda (ideál prefiltrovaná) Čerstvo upraženú namletú kávu Lyžičku/naberačku Pomer voda/káva: Pri koťogu je to jednoduché, v závislosti od veľkosti. Voda tesne pod pretlakový ventil a lievik na kávu zrovnaný doplna Typ mletia: Stredne jemné mletie (niečo medzi kuchynskou soľou a kryštálovým cukrom) Postup prípravy: Do spodnej časti konvičky nalejte horúcu vodu (urýchlite si proces prípravy kávy). Vždy iba tesne pod pretlakový ventil! Lievik na kávu naplňte čerstvo pomletou kávou a to úplne doplna. Kávu však neutláčajte, stačí len zarovnať (napr. príborovým nožom) Prišraubujte hornú polovicu konvičky, dôkladne utiahnite nakoľko, by ste sa mohli dočkať prskajúcej pary cez gumové tesnenie. Odporúčame lievik od kávy očistiť aby ste zamedzili poškodzovaniu tesnenia hornej polovice konvičky Konvičku dajte na najmenší plameň varnej dosky Spočiatku môžete mať veko otvorené, avšak ku koncu extrakcie si konvička veľmi rada zaprská, preto keď vám začne káva rýchlo pretekať ju odporúčame zavrieť a zároveň môžete plameň vypnúť, káva si už dôjde sama Plusy: Lacný spôsob prípravy kávy Rýchla jednoduchá príprava Ľahko prenosný – najmenšie varianty Mínusy: Niekto, môže tvrdiť že je to lacné espresso Riziko slabej extrakcie alebo v opačnom prípade preextrahovania je veľmi veľké, v závislosti od správneho pomletia Aeropress Usadiť a tlačiť Junior medzi alternatívkami. A už takmer kultová záležitosť najmä medzi travellermi. Čo potrebujem: Aeropress Papierové filtre Čerstvá voda (ideál prefiltrovaná) Čerstvo upraženú namletú kávu Lyžičku/naberačku Pomer voda/káva: Použijeme 15-18g kávy, podľa toho akú intenzitu od svojej kávy očakávame Zalievame vodou o teplote 90-91°C Typ mletia: Stredne jemné mletie (niečo medzi kuchynskou soľou a kryštálovým cukrom) Postup prípravy: Do spodnej časti so sitkom vložíme papierový filter, ktorý zľahka prepláchneme horúcou vodou, čím ho zbavíme papierovej pachuti a sitko sa lepšie priľne Nasadíme sitko so závitom na plastový valec aeropressu (komora – hrubšia časť) a postavíme ho sitkom na pripravenú šálku na kávu Nasypeme kávu do valca, zalejeme približne raz takým množstvom vody a necháme približne 20 sekúnd káve vydýchnuť. Následne dolejeme zvyšnú vodu pomaly a dôkladne premiešame aby sa nám horúca voda dostala všade. Tento proces by nám mal trvať tak 1min až 1:30min Následne už iba do komory vložíme piest (užšia časť s gumou na konci, môžeme si ju pred tým navlhčiť) a tlačíme kým sa celá káva neprefiltruje do šálky až ju na konci iba započujeme zasyčať Obrátená metóda: Postupujeme tak, že najskôr poskladáme kávovar, do komory nasypete kávu, zalejete požadovaným množstvom vody, nasadíte sitko s filtračným papierikom a už iba prevrátite na pripravenú šálku a zatlačíte Plusy: Jedna z najrýchlejších metód príprav kávy Jednoduché čistenie Vyrobený z kvalitného polykarbonátu (BPA free) „Travel friendly“ – malý, spratný, ľahký, odolný voči rozbitiu Mínusy: Niekomu môže prekážať použitie filtračných papierikov (tvoriaci sa odpad) Na jeden proces 2 šálky kávy, pre viac porcií treba proces opakovať Chemex Like a Bond. Pi kávu ako Bond. V 60.tych rokoch nezačal deň bez šálky kávy pripravenej v Chemexe ani James Bond. Čo potrebujem: Chemex Papierové filtre Čerstvá voda (ideál prefiltrovaná) Čerstvo upraženú namletú kávu Lyžičku/naberačku Pomer voda/káva: Použijeme 6-7g na 100ml vody. Podľa toho akú intenzitu od svojej kávy očakávame Zalievame vodou o teplote 93°C Typ mletia: Hrubé mletie (porovnateľné s kryštálovým cukrom) Postup prípravy: Do hornej časti vložíme papierový filter a prepláchneme ho väčším množstvom horúcej vody. Filter tým zbavíme papierovej pachute a predhrejeme si sklo. Ústie nádoby je prekryté tromi vrstvami filtračného papiera a v protiľahlom konci je jedna vrstva. Následne zliatu vodu po chvíli vylejeme Nasypeme pomletú kávu do filtra, zalejeme dostatočným množstvom vody, tak aby sa nám celá zaliala Keď budete vidieť, že káva začína bublinkovať (začína unikať CO2) približne po 20-30 sekundách začneme dolievať zvyšok použitého množstva vody, pomaly krúživými pohybmi Ak máme kávu správne pomletú doba extrakcie by mala trvať cca 3-4 min Následne vyberieme filter s gruntom, pomaly premiešame vyextrahovanú kávu a podávame Plusy: Jednoduchá príprava Dostupné rôzne veľkosti Jednoduché čistenie Príťažlivý dizajn Mínusy: Niekomu môže prekážať použitie filtračných papierikov (tvoriaci sa odpad) Nevhodný na časté prenášanie, je ľahko rozbitný Hario V60 Čo potrebujem: Sklenenú nádobu (dekantér) Dripper (keramickú šálku) Papierové filtre Čerstvú vodu (najlepšiu filtrovanú) Čerstvo pomletú upraženú kávu Lyžičku / naberačku Pomer voda / káva: Použijeme 6-8g na 100ml vody. My používame 15g kávy na 240ml vody, z ktorých 40ml je použitých na prvé zaliatie Typ mletia: Stredné jemné mletie (kuchynská soľ) Postup prípravy: Nameľte si 15g čerstvo upraženú kávu a to na stupeň hrubosti pripomínajúci kuchynskú soľ Do drippera vložte papierový filter a dôkladne ho prepláchnite horúcou vodou. Filter tým zbavíte zbytočnej papierovej pachute a zároveň si dostatočne predhrejete banku. Vylejte nazbieranú prebytočnú vodu Nasypte si namleté množstvo kávy do filtra Kávu zalejte cca 30-40ml vody o teplote 92-93°C, tak aký sa zalial celý obsah kávy. Počkajte približne 30 sekúnd a nechajte káve vydýchnuť aby sa uvoľnil CO2 Pokračujte v zalievaní zvyšnými 200ml vody. Zalievajte pomaly, rovnomerným prúdom vody z kanvice. Odporúčame zalievať od kraja k stredu a od stredu späť ku kraju. Celková doba extrakcie pri správne zvolenom mletí by mala trvať približne 3 min Po doliatí celého množstva vody odložte dripper, kávu ešte pomaly premiešajte a hotovo Plusy: Jednoduchá príprava Prehľadná objemová stupnica Mínusy: Niekomu môže prekážať použitie filtračných papierikov (tvoriaci sa odpad) Nevhodný na časté prenášanie, je ľahko rozbitný Príspevok Príprava kávy je zobrazený ako prvý na coffeefriends.sk.

prejsť na článok

Káva v práci? U nás iba od Kávoholik.

Káva a jej príprava je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. Predstavuje akýsi rituál každej spoločnosti. Keď zaznie  veta „poďme si dať kávu“, na chvíľu vypneme od rozrobenej práce a využijeme tento čas na socializovanie sa s kolegami, odreagovani

prejsť na článok

Premena tour / príprava Giraltovce

Príprava premena tour v Giraltovciach, záznam atmosféry The post Premena tour / príprava Giraltovce appeared first on AWAKENING Slovakia.

prejsť na článok

Kondičná príprava

Pozrite na jej krsne oi! Prajeme ti vea astia #Luna aj tvojej malej ,,sestre #Ilvy na #worldchampionship #IFSS Posted by Salón RSDC on22. november 2017 Príspevok Kondičná príprava zobrazený najskôr Psí salón.

prejsť na článok

Novoročný cupping: Ochutnajte s nami nové kávy

Začnime spolu nový rok s cuppingom nových káv, ktoré ešte len prídu do našej ponuky. Spolu s našim baristom si prejdeme najnovšie kávy a možno donesieme aj niektoré zaujímavé vzorky. Cupping sa bude konať v stvrtok 19. januára o 18:00 v našej kaviarni

prejsť na článok

DOG FITNESS Príprava na MAJSTROVSTVÁ EURÓPY!!!

Repost from @havohravo.sk #dogfitness  was part of our preparation for this years Coursing European Championship in June  I dont let my dog run coursing if he is not in his best possible fitness shape not because I would like him to win, but because I am

prejsť na článok