Príbeh slovenskej značky Opre´

Pôvodne o ňom hovoril ako o vínovom pive. Dnes je to už ôsmy rok, odkedy sa Gabo Oprendek spolu so svojím bratom Radom pustili do neznáma a začali vyrábať cidre na Slovensku. Aj napriek náročnému obdobiu sa Gabo počas rozhovoru často usmieva. Vlastne vždy, keď popisuje, ako sa rodí cider. Cider je niečo medzi vínom a pivom, čo sa dobre pije Cider prvýkrát ochutnal v Grécku a odvtedy ho vyhľadával všade, kam sa počas ciest vydal. „Silná jablková príchuť a svojský charakter,“ tak Gabo opisuje pre neho výnimočné cidre z Juhoafrickej republiky z oblasti Stellenbosh. V lete v roku 2013 sa ale začína písať príbeh slovenskej značky Opre´. Príbeh dvoch bratov. Dvoch hláv. Štyroch rúk. Štipky kuráže. A pravého slovenského cidru. Pustili sa do neznáma. „Bolo to pre nás nové. Nikto z nášho okolia ani rodiny nevyrábal nikdy víno. Cider má veľmi podobný proces výroby. Rozdiel je v použitom ovocí. Museli sme sa spoľahnúť na seba a snažiť sa vyrobiť cider, ktorý by chutil hlavne nám. A pochybnosti? Tie určite boli. Veď ako urobiť cider z 5-litrového demižóna do 600-litrovej nádrže. A hlavne sme robili cider pre ľudí z nášho okolia, ktorí ho nikdy nepili a nevedeli, čo čakať. Nemali sme žiadnu istotu, či si ho budú kupovať,“ spomína na začiatky Gabo. Výrobca cidru Opre’ Gabo Oprendek: Našim snom nebolo nikdy vyrábať cider, život nám ale ukázal túto cestu a my si ju užívame Ako vznikol Opre’ cider? Ako urobiť cider z 5-litrového demižóna do 600-litrovej nádrže? Rado ako študent biológie mal v začiatkoch na starosť vytvorenie receptúry na výrobu cidru. Gabo zas ako študent marketingu a podnikovej administratívy začal pracovať na biznis pláne a vytvárať dizajn produktu. Po polroku bola pripravená ako-taká receptúra na cider, ktorý „sa dal piť“, ale aj marketingový plán. Do toho vlastné úspory a študentské pôžičky. V roku 2014 založili bratia Oprendekovci živnosť. „Už nebolo cesty späť,“ smeje sa Gabo a pokračuje výpočtom ďalších aktivít: „…zabezpečenie priestoru na výrobu, hľadanie dodávateľov, získanie povolenia na výrobu, balenie, uvádzanie produktu na trh, hľadanie odberateľov, marketovanie produktu a neustále riešenie problémov okolo tohto všetkého.“ Cider Opre´ v anglickom štýle Cider sa všeobecne delí podľa troch krajín. Španielsky cider “la sidra” má veľmi kyslú chuť a nie je pre začiatočníkov v pití cidru. Francúzsky cider “cidre” je zas silnejší a suchší, má viac alkoholu a pije sa skôr ako víno. Anglický cider je sladší a menej perlivý. Podáva sa na štýl piva a ľahko sa pije. „My sme sa rozhodli vyrobiť cider v anglickom štýle. Prišiel nám prirodzený a zároveň sme chceli mať cider tak akurát nie sladký, nie suchý. Taký stred, čo sa nám aj podarilo,“ vysvetľuje Gabo. Usmieva sa. Výroba cidra je podľa jeho slov „krásny proces premeny cukrov v jablkovej šťave na alkohol“. Všetko sa začína výberom jabĺk, pričom platí, že odrody jabĺk treba vyberať do kombinácie kyslé, sladké a horké. Len táto prinesie pri kontrolovanom alkoholovom kvasení dobrý výsledok. Zároveň platí, že dobrý cider je predovšetkým zo 100%-tnej jablkovej šťavy. Práve veľkovýrobcovia udávajú na svojich etiketách 25 % jablkovej šťavy, čo je minimálne množstvo potrebné na to, aby vyrobený nápoj mohli nazvať cidrom. Zvyšok je voda, cukor, farbivo karamel a arómy. Len pre porovnanie s Opre’ cidrami: „Jeden náš cider má 330 ml. Na výrobu je treba 330 ml jablkovej šťavy. Takže pri výťažnosti 55 60 % nám treba na jednu fľašu 600 gramov jabĺk.“ Limitované edície Cider Opre´ Rado a Gabo používajú na výrobu cideru jablká zo severovýchodu Maďarska vzdialeného od Košíc asi 30 kilometrov. Na Slovensku ale hľadajú staré jablkové sady, z ktorých robia limitované edície. „Podarilo sa nám nájsť v meste Medzev staré jablkové sady, kde vznikol Metzen Cider ocenený Broznovou medailou v Španielskej súťaži ciderov SISGA. Takisto spolupracujeme aj so Sady Vihorlatu, kde v starých jablkových sadoch v obci Podhoroď robíme cider s názvom BOROLO, ktorý tiež získal ocenenie WORLD CIDER SEAL za 3. miesto v kategórií Prírodný cider.“ Ochutený cider Opre’ Hoppy Opre’ Hoppy bol ich prvý ochutený cider, ktorý vyrobili. Spojili v ňom svet piva a cideru a nachmelili cider austrálskym chmeľom Galaxy. Práve ten dodal cideru po studenom chmelení super sviežu vôňu marakuje a broskýň. Ako hovorí Gabo: „Máme radi ochutené cidre. Veľmi nás bavia rôzne ovocné chute, ktoré vedia obohatiť cider. Maliny sme si vybrali kvôli ich kyslosti a sviežosti. Čučoriedky hlavne pre sladkosť. Takisto máme aj sladko-trpký ananásový cider Opre’ Pineapple Cider.“ Obľúbený Gabov je malinový Opre’ Raspberry, kým Rado ako pivár berie do rúk skôr Hoppy Cider. Ako vznikal dizajn pre cidre Opre’ ? Celý dizajn cideru Opre’ vznikal ešte v roku 2013 počas Gabovho štúdia v Dánsku. Práve tam spolupracoval s estónskou ilustrátorkou Kärt Koosapoeg. „Ona nám navrhla, že nám urobí grafickú identitu spolu s jej štúdiom EETER. Ja som, popravde, chcel len logo od kamoša za 50 € a vôbec som si neuvedomoval silu dobrého grafického dizajnu. Preto som veľmi rád, že sme sa našli a vďačím im za krásnu identitu Opre’ Cidru.“ Typický dizajn obalu pre značku Opre’ „Štandardne sa snažíme o jednoduchý obal kde je jednofarebná 1+0 potlač. Na začiatku sme chceli mať univerzálny kartón pre všetky produkty ale s príchodom iných rozmerov fliaš to prestalo byť reálne.“ Každý produkt podľa Gaba má byť zapamätateľný a na to slúži branding. Neoddeliteľnou súčasťou brandingu je balenie. „My sme to pochopili až po 2 rokoch, kedy sme vylepšili prvotné chyby pri vytváraní produktu. Mali sme etikety vytlačené na lacnom papieri namiesto dizajnového. Vrchnáky sa ťažko otvárali. Krabice sme mali obyčajné, najtenšie bez potlače a lepili sme na ne len farebnú pásku. Časom sa nám všetky tieto chyby vrátili a museli sme spolupracovať s profesionálom, aby produkt dobre vyzeral a zákazníci mali z neho dobrý pocit.“ Práve v tomto momente prichádzajú na scénu Tlačiarne Bardejov, s ktorými Oprendekovci spolupracujú už od roku 2014. „Oni nám pomohli pochopiť, aký je obal pre fungovanie produktu ako celku dôležitý.“ Na obaly sa Gabo s Radom spoliehajú aj pri svojich limitkách. Jednou z nich bol aj Ginger Shot, v ktorom skombinovali zázvorovú šťavu, med, citrón a kokosovú vodu. 9 malých fľaštičiek s objemom 50 ml sa stalo prírodnými bojovníkmi s vírusmi a baktériami. A ako aj ostatné produkty, aj oni si zaslúžili svoj obal s potlačou hovoriacou o obsahu a modernou matnou povrchovou úpravou. V obaloch Opre’ cidrov je zachovaná jednoduchosť. Jednofarebná potlač. „Naša filozofia je byť efektívny. A platí to aj pri obaloch.“ Príspevok Príbeh slovenskej značky Opre´ je zobrazený ako prvý na Obaly na mieru.

prejsť na článok

Štúdio Pivnica - Gazdiná Roba - repríza

Ako ďaleko musí človek zájsť, aby našiel vlastné šťastie a uplatnil si svoje právo naň? Kam až dosiahnu predsudky? Končia za hranicami rodného kraja alebo nás prenasledujú aj za nimi? Odpovede na tieto otázky môžete nájsť spolu s nami v inscenácii textu G

prejsť na článok

Najlepšie značky mobilov – TOP 10

Mobilné telefóny patria medzi najpoužívanejšie elektronické prenosné zariadenia. Každý rok sme svedkami množstva technologických inovácií a vylepšení v snahe zaujať kupujúcich a udržať tempo s dynamickou a neustále rastúcou konkurenciou. Aké sú aktuálne n

prejsť na článok

Súťaž o produkty značky PLUS Lekáreň

Text organizátora súťaže: Zapojte sa do našej SÚŤAŽE, kde môžete vyhrať skvelé produkty značky PLUS Lekáreň Zapojiť sa môžete tak, že v dobe trvania súťaže: Napíšete do komentára pod súťažný príspevok odpoveď na otázku: „Aké sú vaše najobľúbenejšie letné

prejsť na článok

Poznáte cestné elektrobicykle značky Moustache línie Dimanche?

Ak chcete cítiť vietor vo vlasoch a vychutnávať si dynamiku jazdy na elektrobicykli skúste si sadnúť na niektorý z bicyklov prestížnej francúzkej značky Moustache a jej línie štýlových cestných elektrobicyklov Dimanche . Už po prvom zašliapnutí do pedálov

prejsť na článok

Najlepšie outdoorové značky oblečenia a obuvi – TOP 10

Výbava na outdoor aktivity predurčuje vaše pohodlie, bezpečnosť, chuť pokračovať a pokoriť nové výzvy. Fanúšikovia outdoor športu a turistiky neraz zažívajú náročné podmienky, a tomu musí zodpovedať ich výstroj. V prírode totiž neexistuje zlé počasie, iba

prejsť na článok