Pracovné úrazy v číslach

V Slovenskej republike bolo v roku 2015 celkovo registrovaných 9 036 pracovných úrazov. Z uvedeného počtu bolo v organizáciách, ktoré patria do pôsobnosti inšpekcie práce zaevidovaných 162 závažných pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví a 57 závažných pracovných úrazov s následkom smrti. Zvyšných 8 817 predstavovalo ostatné registrované pracovné úrazy, pri ktorých išlo o pracovnú neschopnosť zamestnancov trvajúcu viac ako 3 dni. Z hľadiska pohlavia,  závažné pracovné úrazy    s ťažkou ujmou na zdraví a smrteľné pracovné úrazy postihovali viac mužov ako ženy. Z pohľadu profesie sa najviac závažných pracovných úrazov zaznamenalo u vodičov a obsluhy pojazdných strojových zariadení, u kovorobotníkov, robotníkov v stavebníctve a strojárstve a u pomocných pracovníkov v priemysle. Pokiaľ ide o vek zamestnancov, najviac závažných pracovných úrazov postihlo v roku 2015 zamestnancov vo vekovej kategórii 50 – 60 rokov, naopak, najmenej zastúpené boli vekové kategórie 60 a viac rokov, pričom v kategórii mladistvých nebol zaznamenaný žiadny závažný pracovný úraz. Z teritoriálneho hľadiska sa najviac pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví a smrteľných pracovných úrazov vyskytlo v Prešovskom kraji, nasleduje Bratislavský kraj, Trenčiansky kraj, Žilinský kraj, Košický kraj, Trnavský a Banskobystrický kraj a najmenší výskyt pracovných úrazov bol zaznamenaný v Nitrianskom kraji. V prípade registrovaných pracovných úrazov možno povedať, že v roku 2015 najviac postihovali zamestnancov patriacich do vekovej kategórie 18 30 rokov, naopak najmenej boli zastúpené vekové kategórie najstarších a najmladších.  Pokiaľ ide o teritoriálne rozdelenie Slovenska, najviac registrovaných pracovných úrazov bolo zaznamenaných v Trenčianskom kraji, naopak najmenej v Košickom kraji. Aj v prípade registrovaných pracovných úrazov možno konštatovať, že najviac postihovali kovorobotníkov, robotníkov  v hutníctve/strojárstve, obsluhu priemyselných zariadení a vodičov. V prípade, že ste utrpeli pracovný úraz a potrebujete pomoc, obráťte sa na nás. Urobte tak telefonicky (0944 916 238), mailom ([email protected]) alebo nás navštívte osobne (každý utorok a štvrtok na Grösslingovej ul. 4). Zdroj: Rozbor pracovných úrazov, ochorení súvisiacich s prácou a závažných priemyselných havárií       v organizáciách v pôsobnosti inšpekcie práce za rok 2015 Príspevok Pracovné úrazy v číslach zobrazený najskôr Liga Proti Bezpráviu.

prejsť na článok

Zimné pracovné rukavice: Ako vybrať dobré pracovné rukavice na zimu?

S príchodom zimy sa mení aj šatník, ktorý potrebujeme pri práci vonku. Zimné pracovné potreby sa vzťahujú aj na rukavice, keďže mať pevný úchop a zároveň mať suché ruky je základ. Ako si vybrať najlepšie zimné pracovné rukavice?

prejsť na článok

Pracovné okuliare UVEX: Nemecká precíznosť a nadštandardná kvalita

Pracovné okuliare sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny zamestnaní, hlavne tam, kde hrozí úraz tváre a oči. Ako vyzerajú moderné pracovne okuliare a čo všetko dokážu?

prejsť na článok

Ako vybrať pracovné tenisky? Aktualizované 2024

Pracovné tenisky sú obľúbená kategória, najmä pre mladých ľudí, ktorí hľadajú kvalitnú a hlavne dizajnovú pracovnú obuv. Ako sa zorientovať v ponuke a ako vybrať najlepšie pracovné tenisky?

prejsť na článok

Kvalitné pracovné odevy? Objavte belgickú značku Dassy!

Pracovné odevy Dassy patria v našom okolí medzi menej známu značku. Hoci sa jedná o vysokokvalitné odevy, svoj domovský región majú v oblasti Belgicka či Nemecka. Čím sú pracovné odevy Dassy zaujímavé a čo všetko ponúkajú?

prejsť na článok

Ako poznať kvalitné pracovné okuliare? Vysvetlenie noriem a označení

Pracovné okuliare spadajú do kategórie OOPP, ktoré majú za úlohu chrániť náš najcennejší zmysel - zrak. Preto by sme rozhodne nemali šetriť na lacných okuliaroch a hlavne, nosiť ich, lebo zranenie oka je často fatálne.

prejsť na článok