Pozor na potrat

Potrat sa chápe ako strata plodu počas prvých mesiacov tehotenstva. Najčastejšie sa vyskytuje v prvom trimestri. Bohužiaľ až okolo 25 % evidovaných tehotenstiev sa takto nešťastne skončí. Niekedy sa stane, že k potratu dochádza tak rýchlo po oplodnení, že žena sa ani nestihne dozvedieť, že je tehotná. Aké sú teda prvotné symptómy? Väčšinou sa vyskytuje bolesť krížov, vaginálne krvácanie, sťahy a kŕče v celej brušnej dutine, ale aj neprirodzené krvné zrazeniny. Samozrejme, pobolievanie chrbtice, bruška je v rannom štádiu tehotenstva bežné, no určite to konzultujte so svojím lekárom. Nie je dobré to nechávať na náhodu. Okrem toho všetkého sa môžu vyskytnúť ťažkosti, ktoré nakoniec vedú k spontánnemu potratu. Niekedy ide o to, že sa embryo nezačne vyvíjať. Stáva sa, že telo samotné neprijme plod a snaží sa ho vypudiť von. Existuje aj možnosť, že sa embryo neusadí v maternici, ale niekde inde v tele. Takéto mimomaternicové tehotenstvo je veľmi nebezpečné pre život ženy. Samozrejme, ak ide o komplikácie vyvolané nedostatočným krčkom, lekári vedia spomaliť, alebo pozastaviť proces potratu. Bohužiaľ, niektoré ženy ho ale prežijú viac krát v živote. Prečo sa to vlastne stáva Jedna z mnohých príčin prečo plod nie je schopné vynosiť je genetické poškodenie, či mutácia. Asi 50 % potratov má za príčinu práve toto. Pri delení buniek v plode sa vyskytne chyba, ktorá potom zabráni vo vývine plodu. Na to, aby ste tomu predchádzali sa musíte o seba starať. Samozrejmosťou je vyvážená strava, žiaden alkohol ani lieky, ktoré by mohli poškodiť plod. Je dôležité, aby ste s otehotnením nečakali do staršieho veku, kedy sú genetické chyby častejšie a prístupnejšie ako v mladosti. Ďalej si musíte dať pozor na choroby vôbec, vysoký krvný tlak alebo prehliadanie príznakov, ktoré hovoria o nedostatočnej funkcii štítnej žľazy či o cukrovke. Článek Pozor na potrat se nejdříve objevil na A4U.

  • Web: A4U
  • Aktualizované: 20.10.2023
prejsť na článok

Zápisné

POZOR-POZOR, od 1. januára sa zmenila suma zápisného z 2,-Eur na 50 Cent. :))

prejsť na článok

Na čo si dávať pozor? Najčastejšie chyby pri výbere zásnubného prsteňa

Hľadáte dokonalý zásnubný prsteň pre svoju drahú? Poradíme vám, na čo by ste si mali dávať pozor a ktorých chýb by ste sa mali pri kúpe prsteňa vyvarovať.

prejsť na článok

CK Fany

Cestovka pre deti organizujúca školské zájazdy, tábory v prírode, či školy v prírode. Pozor, nude vstup prísne zakázaný!

prejsť na článok

3 rady, ktoré vám pomôžu pri výbere pečiatky na textil

Čaká vás označovanie detského oblečenia a hľadáte spoľahlivú pečiatku na textil? Poradíme vám podľa čoho sa rozhodovať a načo si dať pri výbere pozor, aby ste si zaručene vybrali tú [...]

prejsť na článok

5 najčastejších chýb copywriterov pri písaní článkov: Možno ich robíte aj vy…

Tvoríte pravidelne texty na blog alebo pre externé médiá? Potom určite súhlasíte s nasledovným: Písanie článkov a copywriting môžu byť celá veda. Nielen čo sa týka pravopisu a gramatiky. Pozor si treba dať i na iné…

prejsť na článok