POTULKY KÁVOVÝM AMSTERDAM-OM

17. Február 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Po mesiaci opäť na cestách. Teraz som sa zatúlal do Amsterdamu. Mal som svoje dôvody, hlavne teda kávové. Sprievodcu mi robil  môj priateľ Merijn, takže o kaviarne 3-tej vlny a ich návštevu som sa nemusel báť a zbytočne hľadať na nete. Čisto som sa spoľahol na priateľa a teraz sa chcem podeliť o pár tipov, ktoré by ste pri návšteve Holandska nemali obísť. Ak teda pôjdete za kávou. Keďže máme micro pražiareň a rozmýšľame o zväčšení sa, bol som zvedavý na podobný model “coffeeshop roastery” v inej krajine. Pred mesiacom som bol v Štockholme, kde som pozoroval podobné modely. Prvá cesta viedla do zaujímavého konceptu COCO  Coffee Design. Kde okrem speciality coffees (iba o takých kaviarňach je tento článok), ma okúzlilo spojenie kaviarne a predaj oblečenia, doplnkov, šálov…. Nebolo tam toho veľa, ale zato každá handra vedela okúzliť. Špecializovaná kaviareň, špecializovaný módny obchod. Káva a cappuccino samozrejme stopercentné. Káva od belgickej pražiarne Nation….. Ďalšia zastávka bola v Two For Joyce. Pražiareň s kaviarňou. Káva bola skvelé, cappuccino som bol máličko sklamaný. Čakal som podstatne viac. Samozrejme rada ľudí pri pokladni. Nový kaviarenský trend má svoje čaro aj v Amsterdame. Príjemný personál a ochota je všade samozrejmosť.Two for Joy“Next stop” viedol, môžem to možno nazvať aj sieť, do kaviarne De Koffie Salon. Vyšpičkovaný design a služby. Čo sa týka interiéru, najkrajšia kaviareň v Amsterdame. Samozrejme každý má iný pohľad na vkus. Celkovo ich majú v tomto meste asi 4 alebo 6. Čo sa týka najlepšej kávy podľa mojej chuti bolo Screaming Beans. Ochutnali sme čistú Kenyu Kangunu, výborná, ale extázu som mal zo zmesi Screaming Beans Blend (Costa rica, Brazil a Ethiopia). To ma dostalo. Tá neuveriteľná šťavnatá chuť plná ovocia s medovým dozvukom ma dostala na kolená. Ak by som tam žil, každý deň vypijem 7 káv tejto ponuky. Škoda, že je to vždy len sezónna zmes a málokedy sa podarí pri novej úrode “namiešať” takú istú chuť. Nasledujúci, že vraj, králi Amsterdamu sú Headfirst Coffee Roaster, ale momentálne sa sťahovali, tak neviem posúdiť. Ale určite sa asi oplatí navštíviť. Potom nasledovalo Il Momento. Útulná kaviarnička so skvelou kávou. Tu som aj objavil časopis KOFFIE …. , k čomu mi Merijn povedal, že v Holandsku celkom dobre funguje baristická scéna. Svedčí o tom aj vydávanie čisto baristického magazínu. Taktiež majú niečo podobné ako v Londýne – London Guide Book, sprievodcu kaviarňami. Bravó.Il MomentoČasopis môžete nájsť na tomto linku koffietcacao.nl KoffieTcacao alebo na FB stránkach facebook.com/KOFFIETCACAO KoffieTcacao magazine Pokračovali sme do siete Coffee @ Company, čo je asi najsilnejšia sieť. Káva fajn, prostredie ešte lepšie. Prišlo mi to, ale skôr už  ako “masovka”, niektoré ok, niektoré som nedokázal pochopiť. Tam kde som bol a pil kávu bola fajn.Coffee CompanyEšte pripájam pár linkov, čo sme nestihli, ak ste tam náhodou bol Vy, kľudne doplňte, budem rád. https://www.facebook.com/KaldiHerengracht?fref=ts https://www.facebook.com/pages/Brug-34/169361716412400?fref=ts https://www.facebook.com/LotSixtyOneCoffeeRoasters?fref=ts  – toto dám pri budúcej návšteve https://www.facebook.com/coffeebru?fref=ts – aj toto ZÁVERPo celej Európe vznikajú kaviarne tzv. “3rd Wave”. Som rád, že v mestách ako Dublin, Stockholm (tu asi niet pochýb) a Amsterdam, je možné dostať kvalitné espresso a kávu. Samozrejme vo všetkých spomenutých podnikoch ponúkajú aj Alteratívne metódy, jednoducho to patrí k tejto vlne. Neviem to definovať prečo, ale mám pocit, že vo všeobecnosti mi kávy vo Švédsku chutili viac. Či je to profilom bližším k mojim chutiam, alebo to bolo evokovaním atmosféry mesta vo mne naozaj neviem. #coffee #amsterdam #trip #vylet #kavovacesta #najlepsiekaviarne #espresso #9gramscoffee

prejsť na článok

POTULKY KÁVOVÝM STOCKHOLM-OM

7. Január 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Dlho som sa chystal a nakoniec to predsa vyšlo. Vycestovať do krajiny, kde je káva rituál, potešenie, všedný život. Švédsko a konkrétne Štokholm bola moja cieľová destinácia. Odle

prejsť na článok

POTULKY KÁVOVÝM NEW YORK-OM

3. Jún 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Naše cesty nás zaviedli za veľkú mláku, kde som sa so zájmom tešil do pár podnikov, ktoré som mal vytipované a dohodnuté nejaké tie stretnutia. Tešil som sa hlavne z dôvodu konfront

prejsť na článok

POTULKY KÁVOVÝM DUBLIN-OM

8. Apríl 2012 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Pri malom výlete do Dublinu, som mal možnosť navštíviť všetky trendové kaviarne, ktoré začínajú udávať novú vlnu kávovej kultúry v Írsku. Po vzore Londýna, aj Dublin začína prepa

prejsť na článok

Brazília, krajina aj výberových káv! 

Začiatok pestovania kávovníkov v  Brazílii sa datuje od roku 1727. Avšak do roku 1991 bol v Brazílii vývoz kávy kontrolovaný brazílskym kávovým inštitútom (IBC). Farmári nemohli vyvážať priamo a  ich úroda bola zmiešaná a  vyvezená spolu s  kávou iných ko

prejsť na článok

Dovolenka na Kréte

Cieľom našej dovolenky bol tentokrát najjužnejšie položený Grécky ostrov Kréta, ktorý má dĺžku až 275km. Ubytovaní sme boli v Knossos Royal Vilage 7 km od mesta Heraklion a neďaleko mesta Hersonissos   v nádhernom resorte plnom zelene a romantických záku

prejsť na článok