Potoček Pavol

Akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg, najvýznamnejší slovenský predstaviteľ kubizmu, bol vysoko oceňovaný na výstavách v celej Európe, najmä vo Francúzku, Taliansku, ale prijímal pozvania aj od vystavovateľov z Japonska, Kanady a USA. Narodil sa 27. mája l925 vo Veľkom Peregu v Rumunsku, v rodine slovenského duchovného. Zomrel v roku 2012. Jeho životná cesta ako umelca maliara sa odvíja od polovice päťdesiatych rokov a jej neodmysliteľnou súčasťou je dlhoročná pedagogická činnosť. Akademický maliar Pavol Potoček vo svojich dielach navzájom spája vnímanie národné a univerzálne. Slovenskú výtvarnú modernu vidí v kontexte európskeho umenia 20. storočia. Buduje na istotách a čistote maliarskej reči, ktorá vychádza z princípov kubizmu. Nevolí cestu experimentov ani exhibície. S pokorou a nostalgiou sa klania kubizmu. V jeho maľbe sa často objavuje figurálna kompozícia. Výrazný podiel na jeho tvorbe majú metamorfózy hrdinov commedie dell´arte (harlekýn, pierot, Colombina, motívy klaunov), ktorých komponuje ako hudobníkov. Nikdy sa nevzdal hudobnej inšpirácie. Monumentálnosť sklonenej hlavy figúry spája s krehkým, plachým lyrizmom. Prísnosť tvarov premieňa v nežnú melódiu farieb. Dlhé roky sa zúčastňoval na mnohých autorských i kolektívnych výstavách na Slovensku i v zahraničí. Príspevok Potoček Pavol je zobrazený ako prvý na Antiq.sk.

prejsť na článok

SLÁVNOSTNÁ SVÄTÁ OMŠA KU CTI SV.ANNY

Rímsko-katolícky farský úrad Modrý Kameň a Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň Vás pozývajú na slávnostnú svätú omšu ku cti svätej Anny. ČAS: 26.7. (streda) o 18:00 hod. KDE: Kaplnka svätej Anny na hrade Modrý Kameň. Vedeli ste?

prejsť na článok

PF 2021

Krásne prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2020! Stanislava a Pavol Zubrickí, Zelené tuje Príspevok PF 2021 zobrazený najskôr Zelené tuje.

prejsť na článok

PF 2020

Krásne prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2020! Stanislava a Pavol Zubrickí, Zelené tuje Príspevok PF 2020 zobrazený najskôr Zelené tuje.

prejsť na článok

S02E19: Aktuálne (ne)hokejové dianie a fun facts z NHL

Najnovší diel Hokejportal – Podcastu má hosťa Stanislava Benčata, ktorý nedávno rozbehol svoju facebookovú stránku Fun Facts z prostredia NHL. Nielen o nej, ale aj o súčasnom (ne)hokejovom dianí v zámorí, či na Slovensku polemizovali Pavol Rajtar a Nikole

prejsť na článok

Hochschornerovci v derniére na siedmom mieste v zjazdovom šprinte

Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci obsadili v záverečných pretekoch kariéry siedme miesto v zjazdovom šprinte na majstrovstvách sveta v kanoistike na divokej vode (22. – 26. septembra) v bratislavskom Čunove. Peter a Pavol Hochschornerovci Trojná

prejsť na článok