Pitný réžim na pracovisku

Čo sa dozviete v článku? Dodržiavanie správneho pitného režimu je životne dôležité nielen pre zdravie a pohodu jednotlivca, ale aj pre optimalizáciu produktivity a vytváranie pozitívneho pracovného prostredia. Každý zamestnávateľ by si mal byť tohto vedomý a podniknúť všetky kroky k tomu, aby mali zamestnanci prístup ku zdroju pitnej vody. Pitný režim na pracovisku Pitný režim pri záťaži chladom Pravidelný prísun tekutín pri záťaži chladom pomáha udržiavať teplotu vnútorného prostredia organizmu. Zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi na svoje náklady nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňa strata tepla v organizme, najmä pri dlhodobej práci na: vnútornom pracovisku, na ktorom je z technologických dôvodov operatívna teplota 4 °C a nižšia, alebo vonkajšom pracovisku, ak je priemerná korigovaná teplota vzduchu počas pracovnej zmeny 4 °C a nižšia. Povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť pitný režim pre zamestnancov je stanovená v § 6 ods. 3 písm. b) zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a detailnejšie charakterizovaná v usmernení vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 99/2016 Z. z. o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. Okrem toho, zamestnávateľ má povinnosť upraviť zabezpečovanie pitného režimu prostredníctvom vnútorného predpisu, ktorý sa pripravuje s ohľadom na osobitosť každého prípadu. Pitný režim pri záťaži teplom Pitný režim pri záťaži teplom je dopĺňanie dostatočného množstva tekutín a minerálnych látok do organizmu stratených pri práci. Úlohou zamestnávateľa je zabezpečiť náhradu najmenej 70 % tekutín stratených počas pracovnej zmeny potením a dýchaním. Navyše, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť na svoje náklady aj minerálne nápoje, ktorými sa doplnia tekutiny a minerálne látky stratené potením a dýchaním v prípade: dlhodobej práce zamestnanca na vonkajšom pracovisku počas mimoriadne teplých dní (teplota v tieni musí presahovať 30°C), dlhodobej práce určitého typu (napríklad práca za pokladňou, v sklárstve, v baníckom alebo hutníckom odvetví). Poznámka: minimálne množstvo tekutín, ktoré zamestnávateľ poskytne zamestnancovi v oboch prípadoch, je uvedené v prílohe č. 4 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 99/2016 Z. z., v prvom a druhom bode. Dôležitosť pitného režimu počas leta Vysoké vonkajšie teploty počas letného obdobia predstavujú vyššiu záťaž na náš organizmus a prinášajú zdravotné riziká ako prehriatie organizmu, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Úrad verejného zdravotníctva SR preto vydal základné pravidlá prevencie: Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne 2 – 4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, čiže v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu. Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali postupne a v dostatočnom množstve. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu.Pite skôr vlažné nápoje, nie ľadové. Aké zásady v práci dodržiavať počas horúčav? Zamestnanci by mali dbať na dodržiavanie pravidelného pitného režimu, nevystavovať sa zbytočne dlhodobému pôsobeniu tepla a striedať pohyb na slnku a v tieni. Okrem toho by si mali viac všímať kolegov, či nemajú zdravotné problémy, ktoré sa môžu pri práci v horúčavách vyskytnúť.Zamestnávatelia by okrem pitného režimu mali zabezpečiť použitie roliet, žalúzií, zabezpečenie klimatizácie či ventilátorov) posunutie začiatku pracovnej doby na skoršie ranné hodiny mať vypracovaný núdzový plán čo robiť, ak u zamestnanca spozorujú príznaky ochorenia spôsobeného vysokými teplotami. Ak sa vám článok páčil, pomôžte nám, nech sa šíri medzi viac ľudí a zdieľajte ho: window.addEventListener("sfsi_functions_loaded", function() { if (typeof sfsi_widget_set == "function") { sfsi_widget_set(); } }); Prečítajte si ďalšie články z blogu: Cvičný požiarny poplach a pravidelná protipožiarna kontrola od robinhierweg | dec 14, 2022Vznik požiaru v priestoroch budov vždy predstavuje veľké riziko. Najmä pre zamestnancov a ľudí nachádzajúcich sa v interiéri. Znalosť procesu evakuácie a rýchle jednanie pri spozorovaní dymu či... Uvedenie priestorov do prevádzky od robinhierweg | aug 21, 2022Uvedenie priestorov do prevádzky 2022 Otvárate prevádzku alebo robíte zmeny na súčasnej prevádzke a potrebujete zastrešiť komunikáciu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva? Zabezpečíme... Kategorizácia práce podľa § 31 zákona č. 355/2007 Z. z od robinhierweg | okt 18, 2021Čo je kategorizácia práce?Podľa charakteru rizikových faktorov práce a pracovného prostredia, v ktorom sa pracovníci nachádzajú a priamo ovplyvňuje ich zdravie sa práce rozdeľujú do štyroch... Staršie záznamy The post Pitný réžim na pracovisku appeared first on Hygis.sk.

prejsť na článok

Pitný režim môžete dopĺňať aj s Rohozcom

Svieža chuť pomela a príjemná doznievajúca horkosť piva. Zaujímavá kombinácia ukrytá v plechovke. Nealkoholický miešaný nápoj na báze piva je tá práva voľba na doplnenie tekutín. Pitný režim môžete dopĺňať aj s RohozcomBlíži sa nám leto a s ním spojené te

prejsť na článok

Toxická firemná kultúra a zlé vzťahy na pracovisku.

Zl medziľudsk vzťahy na pracovisku patria do TOP TROJKY najčastejie uvdzanch dvodov pre zmenu zamestnania. To je s ... The post Toxická firemná kultúra a zlé vzťahy na pracovisku. appeared first on Eva Šnircová.

prejsť na článok

Povinnosti zamestnávateľa v oblasti BOZP

Povinnosti zamestnávateľa v oblasti BOZP  Zákon NR SR č. 124/2006 Z. z. o BOZP uvádza najrozšírenejšiu skupinu povinností zamestnávateľov v oblasti BOZP. Pri vykonávaní opatrení na úsek

prejsť na článok

Začínam behať - výber topánok a vhodné načasovanie jedla

Vravíte si „chcem začať behať“, ale tenisky už zažily svoje? Poradíme vám, na čo si pri výbere bežeckých topánok posvietiť. V druhej časti článku sa venujeme správnemu načasovaniu a výberu jedla pred aj po behání. Spomenieme aj správny pitný režim. Tieto

prejsť na článok

Horúčavy na pracovisku

Horúčavy na pracovisku 15. júna 2020 Príspevok pridal: PZSSRO Kategória: Novinky Nekomentované Horúčavy na pracovisku môžu spôsobovať záťaž teplom u zamestnancov na väčšine pra

prejsť na článok