Pistáciový Veľkonočný baranček bez lepku

Pistáciový Veľkonočný baranček bez lepku snáď poteší všetkých, ktorí mi píšete o vegánske bezlepkové recepty. Dnešný recept je naozaj špeciálny, lebo je to môj prvý bezlepkový recept. A vyšiel skvelo. Cesto je mäkké, šťavnaté a hlavne chutné! To je určite aj veľká zásluha piestáciového masla, ktoré s malinami tvorí dokonalú kombináciu chutí. Použiť však môžete akékoľvek orieškové maslo ochutené čokoládou, vanilkou alebo prírodné.  A čo som sa naučila? Bezlepkové cesto potrebuje viac rastlinného mlieka, kypriaceho prášku, hodí sa aj jablkové pyré či banán pre vláčnosť. Super je, že cesto môžete miešať a miešať, a aj nechať ho pred pečením odstáť! Ak hľadáte recept na klasického barančeka, tak ten nájdete tu. Pistáciový Veľkonočný baranček: Množstvo10 porciíQuarter (2.5 Servings)Half (5 Servings)Default (10 Servings)Double (20 Servings)Triple (30 Servings)Príprava10 minútVareniehodinaCelkovohodina 10 minút 300 g bezlepkovej múky Sch r Mix C Patisserie 170 g kryštálového cukru 17 g kypriaceho prášku ČL mletej vanilky 400 g rastlinného mlieka 70 g jablkového pyré 150 g orieškového masla pist ciov ho alebo in orie kov /semienkov maslo 40 g repkového oleja 70 g pistáciových orechov (voliteľné) zelené potravinárske farbivo 70 g malín + na servírovanie (voliteľné) rastlinné maslo na vytretie formy NáročnosťZačiatočníkOhodnoďte tento recept :) Ingredients 300 g bezlepkovej múky Sch r Mix C Patisserie 170 g kryštálového cukru 17 g kypriaceho prášku ČL mletej vanilky 400 g rastlinného mlieka 70 g jablkového pyré 150 g orieškového masla pist ciov ho alebo in orie kov /semienkov maslo 40 g repkového oleja 70 g pistáciových orechov (voliteľné) zelené potravinárske farbivo 70 g malín + na servírovanie (voliteľné) rastlinné maslo na vytretie formyDirectionsPistáciový barančekIngredientsDirections{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"Surov\u00e1 dc\u00e9rka","datePublished":"2023-04-03","name":"Pist\u00e1ciov\u00fd baran\u010dek","image":"https:\/\/www.dcerka.sk\/wp-content\/uploads\/2023\/04\/DSC09834-copy-1-700x525.jpg","description":"Pist ciov Ve\u013ekono\u010dn baran\u010dek bez lepku vy iel skvelo. Cesto je m kk , \u0165avnat a hlavne chutn ! Ur\u010dite aj v\u010faka chuti pist ciov ho masla.","recipeIngredient":["300 g bezlepkovej m\u00faky ","170 g kry\u0161t\u00e1lov\u00e9ho cukru","17 g kypriaceho pr\u00e1\u0161ku"," \u010cL mletej vanilky","","400 g rastlinn\u00e9ho mlieka","70 g jablkov\u00e9ho pyr\u00e9","150 g orie\u0161kov\u00e9ho masla ","40 g repkov\u00e9ho oleja","70 g pist\u00e1ciov\u00fdch orechov (volite\u013en\u00e9)","zelen\u00e9 potravin\u00e1rske farbivo","70 g mal\u00edn + na serv\u00edrovanie (volite\u013en\u00e9) ","rastlinn\u00e9 maslo na vytretie formy"],"recipeCategory":"Fa\u0161iangy a Ve\u013ek\u00e1 noc","recipeYield":"10","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H10M","totalTime":"PT1H10M","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":0,"carbohydrateContent":"","cholesterolContent":"","fatContent":"","fiberContent":"","proteinContent":"","saturatedFatContent":"","servingSize":"10","sodiumContent":"","sugarContent":"","transFatContent":""},"recipeInstructions":[""],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","ratingCount":1,"bestRating":5,"worstRating":1},"recipeCuisine":"Slovensk\u00e1 kuchy\u0148a","keywords":[]} Formu na barančeka (alebo bábovku) jemne vytrite rastlinným maslom a vysypte trochou bezlepkovej múky. Trúbu si zohrejte na 180 stupňov.Do veľkej misy preosejte 300 g bezlepkovej múky. Pridajte cukor, kypriaci prášok, vanilku a soľ. V druhej mise zmiešajte rastlinné mlieko, orieškové maslo pistáciové, jablkové pyré a olej. Podľa potreby pridajte zelené potravinárske farbivo, ak vaše pistáciové maslo nie je z lúpaných pistácií a teda zelené. Mokré ingrediencie vlejte do nádoby s múkou a pomaly ich do múky vmiešajte. Miešajte metličkou či vareškou až kým neuvidíte, že zmizli všetky hrudky múky a cesto je hladké. Tu sa nemusíte báť, že cesto príliš premiešate. Miešanie aj odstátie bezlepkovému cestu pomáhajú. Následne vmiešajte nasekané pistáciové orechy a maliny. Cesto vlejte do predpripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Barančeka pečte asi 60 70 minút a kontrolujte ho špáradlom. Špáradlo pichajte hlavne do najväčšej časti formy – hrudník barančeka. Keď odtiaľ vytiahnete špáradlo úplne suché, tak máte barančeka dopečeného. Ak vám na špáradle zostáva mokrá povlak z cesta, tak pečte ďalej. Ak by vrch viac hnedol, prikrite ho alobalom. Po dopečení nechajte barančeka vo forme 30 minút vychladnúť. Až potom ho z formy vyklopte. S dobre vymastenou formou by to malo ísť ľahko. Po vyklopení barančeka hneď vzpriamte, aby sa nezlomil. Keďže nemá rovný „chrbát“ a jeho hlavu nič poriadne nepodopiera, tak by sa mohla odlomiť. Pocukrujte ho a po úplnom vychladnutí ho krájajte a podávajte s čerstvými malinami alebo malinovým pyré. Tento recept vznikol v spolupráci s bezlepkovými múkami Schär. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ďalšie sladké recepty nájdete tu. Príspevok Pistáciový Veľkonočný baranček bez lepku zobrazený najskôr Surová Dcérka.

prejsť na článok

Kaša s ovocím a orechami

Kaša môže byť ovsená (ovos bez lepku), kukuričná, ryžová, pohánková alebo pšenová. Tieto obilniny môžete ľubovoľne kombinovať a s pridaním sezónneho ovocia a orechov získate nutrične vysoko hodnotné jedlo. Najmä pre deti v chladných mesiacoch sú takéto

prejsť na článok

Veľkonočné Sviatky tekutá odmena pre polievačov

Veľká noc je najväčší kresťanský sviatok, ktorý slávi zmŕtvychvstanie Veľká noc je dôležitým sviatkom pre kresťanov, ktorí oslavujú Kristovo zmŕtvychvstanie a jeho víťazstvo nad smrťou. Okrem kresťanov Veľkú noc oslavujú aj nábožensky nezaložení. Oslavova

prejsť na článok

Nápady na darček k Medzinárodnému dňu žien

Blíži sa Medzinárodný deň žien! Určite ste nezabudli, že 8. marca je tento deň! Ešte máte dosť času premyslieť si, aký darček chcete darovať vášmu partnerovi, mame alebo milovanej kolegyni. Ak chcete niekoho okrem klasických kvetov a čokolád obdarovať aj

prejsť na článok